Τζέιμς Χάρισον: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο αιμοδότης που χάρισε ζωή σε περισσότερα από 2 εκατ. παιδιά
Έγινε γνωστός με το ψευδώνυμο "Ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι"

Ο Αυστραλός Τζέιμς Χάρισον τιμήθηκε από την χώρα του για την προσφορά στον συνάνθρωπο καθώς είχε δώσε αίμα πάνω από 1000 φορές στην ζωή του σώζοντας εκατομμύρια ζωές.
Ο 88χρονος Χάρισον του οποίου το αίμα περιείχε ένα σπάνιο αντίσωμα, πέθανε στον ύπνο του σε ηλικία 88 ετών στις 17 Φεβρουαρίου σε οίκο ευγηρίας στην αυστραλιανή πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αίματος του Αυστραλιανού Ερυθρού Σταυρού.
Το αντίσωμα στο αίμα του Χάρισον χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του φαρμάκου anti-D, το οποίο χορηγείται σε έγκυες γυναίκες των οποίων το αίμα μπορεί να επιτεθεί στα αγέννητα μωρά τους. Χωρίς αυτήν, τα μωρά μπορεί να αναπτύξουν αιμολυτική νόσο του εμβρύου και του νεογνού (HDFN), μια διαταραχή του αίματος που μπορεί να είναι θανατηφόρα.
Παρά την απέχθεια για τις βελόνες, ο Χάρισον άρχισε να κάνει δωρεές το 1954 σε ηλικία 18 ετών, τηρώντας μια υπόσχεση που έδωσε στα 14 του όταν έλαβε σωτήριες μεταγγίσεις αίματος ως μέρος μιας μεγάλης χειρουργικής επέμβασης. Μια δεκαετία αργότερα, διαπιστώθηκε ότι το αίμα του περιείχε ένα αντίσωμα απαραίτητο για την παραγωγή ενέσεων anti-D.
Γνωστός ως ο «άνθρωπος με το χρυσό χέρι», ο Χάρισον δώρισε το αίμα και το πλάσμα του 1.173 φορές, χωρίς να χάσει ποτέ ραντεβού για περισσότερα από 60 χρόνια έως ότου συνταξιοδοτήθηκε το 2018 σε ηλικία 81 ετών.
«Ελπίζω να είναι ένα ρεκόρ που κάποιος σπάει, γιατί θα σημαίνει ότι είναι αφοσιωμένοι στον σκοπό», είπε τότε ο Χάρισον.
Συνολικά, πάνω από 3 εκατομμύρια δόσεις anti-D με το αίμα του Χάρισον έχουν δοθεί σε 2 εκατομμύρια μητέρες στην Αυστραλία από το 1967. Το 1999, έλαβε το Μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας ως αναγνώριση της υποστήριξής του στο Lifeblood και στο πρόγραμμα anti-D.
Η κόρη του, Tracey Mellowship, η οποία έλαβε επίσης anti-D, είπε ότι ο Χάρισον ήταν «ανθρωπιστής στην καρδιά», προσθέτοντας ότι η οικογένειά της «μπορεί να μην υπήρχε χωρίς τις πολύτιμες δωρεές του».
«Ήταν επίσης πολύ περήφανος που έσωσε τόσες ζωές, χωρίς κανένα κόστος ή πόνο. Τον έκανε χαρούμενο να ακούει για τις πολλές οικογένειες σαν τη δική μας, που υπήρχαν λόγω της καλοσύνης του», είπε ο Mellowship. «Πάντα έλεγε ότι δεν πονάει, και η ζωή που θα σώσεις μπορεί να είναι δική σου», συνέχισε.
Η Αυστραλία έχει περίπου 200 δότες anti-D που βοηθούν περίπου 45.000 μητέρες και τα μωρά τους ετησίως.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Lifeblood, Stephen Cornelissen, δήλωσε ότι ο Χάρισον άφησε πίσω του μια «απίστευτη» κληρονομιά.
«Εκ μέρους του Lifeblood και ολόκληρης της αυστραλιανής κοινότητας, ευχαριστούμε τον Τζέιμς για την απίστευτη σωτήρια συνεισφορά που έκανε και για τα εκατομμύρια των ζωών που έσωσε»
Σούπερ μάρκετ: Από 6 Μαρτίου οι νέοι κανόνες δεοντολογίας – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο
30 χρόνια «Στοιχειό της Χάρμαινας» – Το DEBATER κατέγραψε το εμβληματικό δρώμενο από ψηλά
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις