Οισχυρότερος σεισμός που έπληξε τη Μιανμάρ εδώ και δεκαετίες έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους στην κατεστραμμένη αυτή χώρα από τον εμφύλιο, ενώ προκάλεσε θύματα και στη γειτονική Ταϊλάνδη καθώς και εκτεταμένες ζημιές σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 1.644, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η χούντα.

Μια 30χρονη ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια 30 ώρες μετά τον σεισμό

Νωρίτερα, μια γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε στο Μανταλέι της Μιανμάρ, κοντά στο επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού, ανέφεραν δημοσιογράφοι του AFP.

Η 30χρονη Πιού Λάι Κάινγκ διασώθηκε από τα ερείπια του κτιριακού συγκροτήματος κατοικιών Sky Villa 30 ώρες μετά τον σεισμό και μεταφέρθηκε σε φορείο για να την αγκαλιάσει ο σύζυγός της, ο Γιέ Αούνγκ, προτού διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση των έξι από τους δώδεκα ορόφους του συγκεκριμένου κτιρίου κατοικιών.

Απελευθερώθηκε ενέργεια που ισούται με 334 ατομικές βόμβες 

Ενέργεια που ισοδυναμεί με 334 εκρήξεις ατομικών βομβών απελευθέρωσε ο καταστροφικός σεισμός των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε την Παρασκευή (28.03) τη Μιανμάρ.

Μιλώντας στο CNN, η γεωλόγος, Τζες Φίνιξ, προειδοποίησε ότι οι μετασεισμοί στην περιοχή θα μπορούσαν να διαρκέσουν για μήνες, γιατί η ινδική τεκτονική πλάκα θα συνεχίζει να «συγκρούεται» με την ευρασιατική πλάκα κάτω από τη Μιανμάρ.

«Αυτό που κανονικά θα ήταν μια δύσκολη κατάσταση γίνεται σχεδόν αδύνατη», πρόσθεσε.

Φόβοι για 10.000 νεκρούς

Συνεργεία διάσωσης από το εξωτερικό άρχισαν σήμερα να φθάνουν στη Μιανμάρ προκειμένου να συνδράμουν την έρευνα για ανεύρεση επιζώντων από έναν σεισμό που σκότωσε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους στη φτωχή χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας καταστρέφοντας κρίσιμες υποδομές εν μέσω εμφυλίου πολέμου.

Ο απολογισμός των νεκρών στη Μιανμάρ έφθασε τους 1.002, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στρατιωτική κυβέρνηση, σε μια απότομη αύξηση από τις αρχικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης για 144 νεκρούς χθες, Παρασκευή.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη γειτονική Ταϊλάνδη, όπου ο σεισμός των 7,7 βαθμών ταρακούνησε κτήρια και προκάλεσε την κατάρρευση ενός υπό κατασκευή ουρανοξύστη στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ, εγκλωβίζοντας 30 ανθρώπους στα ερείπια, με 49 να αγνοούνται.

Αναλυτές του αμερικανικού ινστιτούτου γεωλογικών μελετών (USGS) εκτιμούν πως ο αριθμός των νεκρών στη Μιανμάρ ενδέχεται να ξεπεράσει τις 10.000 και ότι το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών θα υπερβεί το ΑΕΠ της χώρας.

EPA

Ο σεισμός κατέστρεψε δρόμους, γέφυρες και κτήρια στη Μιανμάρ, σύμφωνα με τη χούντα, ο ανώτατος στρατηγός της οποίας απηύθυνε χθες μια σπάνια έκκληση για διεθνή βοήθεια.

“Επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στις πληγείσες περιοχές”, ανέφερε σήμερα η χούντα σε μια δήλωση στα κρατικά ΜΜΕ.

Η διεθνής κοινότητα σπεύδει στο πλευρό της πληγείσας χώρας

Το AFP κάνει απολογισμό της βοήθειας που έχει προσφέρει μέχρι στιγμής η διεθνής κοινότητα:

  • Η Κίνα έστειλε σήμερα μια ομάδα 82 διασωστών στη Μιανμάρ, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών.

Μια άλλη ομάδα, από την επαρχία Γιουνάν, έφτασε επίσης σήμερα στη Γιανγκόν, το οικονομικό κέντρο της Μιανμάρ, ανέφερε η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV.

Η κινεζική κυβέρνηση θα παράσχει επίσης στη χώρα επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων γιουάν (12,7 εκατομμύρια ευρώ), ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική υπηρεσία διεθνούς βοήθειας.

  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε χθες Παρασκευή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσουν τη Μιανμάρ μετά τον σεισμό.

«Αυτή είναι μια πραγματική καταστροφή και θα βοηθήσουμε», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους από το Οβάλ Γραφείο.

  • Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι έστειλε σήμερα ομάδα 51 ατόμων, μεταφέροντας 9 τόνους εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων συσκευών ανίχνευσης ζωής και δύο σκύλων διάσωσης.
  • Η Ινδία έστειλε ένα στρατιωτικό αεροπλάνο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μιανμάρ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της.

«Μια ομάδα έρευνας και διάσωσης και μια ιατρική ομάδα συνοδεύουν επίσης αυτήν την πτήση», είπε.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση καθώς εξελίσσεται», πρόσθεσε, υποσχόμενος περαιτέρω βοήθεια.

  • Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια 2 εκατομμυρίων δολαρίων «για να υποστηρίξει τις προσπάθειες αρωγής και διάσωσης».

Η Σεούλ είπε ότι θα μπορούσε να στείλει πρόσθετη βοήθεια εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι έχει ενεργοποιήσει το σύστημα ανταπόκρισης έκτακτης ανάγκης και κινητοποίησε το κέντρο επιμελητείας του στο Ντουμπάι για να προετοιμάσει προμήθειες για τους τραυματίες.

Ο ΠΟΥ συντονίζει την απάντησή του στον σεισμό από τα κεντρικά του γραφεία στη Γενεύη επειδή «τον θεωρούμε τεράστιο γεγονός», δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες Παρασκευή η εκπρόσωπος Μάργκαρετ Χάρις.

  • Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε σήμερα τα συλλυπητήρια της Τεχεράνης στους λαούς και τις κυβερνήσεις της Μιανμάρ και της Ταϊλάνδης και εξέφρασε την ετοιμότητά του να συμβάλει στην ανθρωπιστική προσπάθεια.

«Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Εσμαήλ Μπακαέι (…) ανακοίνωσε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις αρωγής και διάσωσης», σύμφωνα με ανακοίνωση.

  • Το υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας ανακοίνωσε επίσης την αποστολή μιας ομάδας βοήθειας στη Μιανμάρ, αποτελούμενη από έναν διοικητή και 49 διασώστες «για να υποστηρίξει τις συνεχιζόμενες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής βοήθειας».

Ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Χασάν δήλωσε ότι το μπλοκ ASEAN, του οποίου είναι μέλη η Μιανμάρ και η Ταϊλάνδη, «είναι έτοιμο να βοηθήσει» τις δύο χώρες.

  • Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Πραμπόβο Σουμπιάντο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τους ανθρώπους και των δύο χωρών σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», έγραψε ο Ινδονήσιος ηγέτης στο X το βράδυ της Παρασκευής.

«Η Ινδονησία είναι έτοιμη να παράσχει όλη την απαραίτητη υποστήριξη για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης στις πληγείσες περιοχές», διαβεβαίωσε.

Περισσότεροι από 90 άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι παγιδευτεί στα συντρίμμια ενός δωδεκαώροφου κτιρίου κατοικιών στο Μανταλέι

Περισσότεροι από 90 άνθρωποι πιστεύεται ότι είναι παγιδευμένοι στα ερείπια ενός κτιρίου κατοικιών στο Μανταλέι, τη δεύτερη πόλη της Μιανμάρ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού.

Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες σε ό,τι έχει απομείνει από το Sky Villa Condominium, ένα δωδεκαώροφο κτίριο που κατέρρευσε από τον σεισμό των 7,7 βαθμών.

«Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 44 ανασύρθηκαν ζωντανοί», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Περισσότεροι από 90 άνθρωποι θα μπορούσαν να βρίσκονται μέσα. Εξακολουθούμε να συλλέγουμε δεδομένα και κάτοικοι συνεχίζουν να μας ενημερώνουν ότι αναζητούν τα αγνοούμενα μέλη της οικογένειάς τους», πρόσθεσε.

Η βιρμανική χούντα έχει ήδη ανακοινώσει τον θάνατο περισσότερων από 1.000 ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά ο σεισμός κατέστρεψε τα συστήματα επικοινωνιών, καθιστώντας δύσκολη την εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής.

EPA

Το Μανταλέι, όπου ζουν περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι, απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το επίκεντρο του χειρότερου σεισμού που έχει πλήξει τη Μιανμάρ εδώ και δεκαετίες.

Ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση των έξι από τους δώδεκα ορόφους του συγκεκριμένου κτιρίου κατοικιών.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα»

Η Ρωσία, η Ινδία, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη στέλνουν αεροπλάνα γεμάτα εφόδια και προσωπικό στη Μιανμάρ, που ρημάζεται από εμφύλιο πόλεμο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 που εκδίωξε την εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και περισσότερη βοήθεια θα ακολουθήσει», δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει αρχική ανθρωπιστική βοήθεια 2 εκατ. δολαρίων στη Μιανμάρ μέσω διεθνών οργανισμών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν τεταμένη σχέση με τον στρατό της Μιανμάρ και έχουν επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχους της, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, δήλωσαν ότι θα παράσχουν βοήθεια.

Ο σεισμός, που σημειώθηκε περίπου την ώρα του μεσημεριανού φαγητού την Παρασκευή, επηρέασε μεγάλα τμήματα της χώρας, από τις κεντρικές πεδιάδες γύρω από τη Μανταλάι μέχρι τους λόφους Σαν, τμήματα του οποίου δεν τελούν πλήρως υπό τον έλεγχο της χούντας.

Στη Μανταλάι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, κάτοικοι και διασώστες προσπαθούσαν να βγάλουν ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί κάτω από κτήρια που κατέρρευσαν, προσπαθώντας με περιορισμένα βαριά μηχανικά μέσα να απομακρύνουν μπάζα.

Αφού ανασύρθηκε από κάτω από έναν τοίχο από άλλους κατοίκους, ο Χτετ Μιν Όο, 25 ετών, δήλωσε ότι προσπάθησε να καθαρίσει ο ίδιος τα μπάζα ενός κτηρίου για να διασώσει τη γιαγιά και δύο θείους του, αλλά στο τέλος τα παράτησε.

«Δεν ξέρω αν είναι ακόμη ζωντανοί κάτω από τα ερείπια», δήλωσε στο Reuters, ξεσπώντας σε κλάματα. «Έπειτα από τόσες πολλές ώρες, δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα».

Ψάχνοντας στα ερείπια ουρανοξύστη στην Μπανγκόκ

Η Σούζαν Χιου, επιστήμονας στο Πρόγραμμα Κινδύνου Σεισμών του USGS, δήλωσε στο Ρόιτερς πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο αριθμός των θανάτων από τον σεισμό για διάφορους λόγους, περιλαμβανομένης και της χρονικής στιγμής που σημειώθηκε.

Όταν ένας σεισμός σημειώνεται στη διάρκεια της ημέρας, όπως συνέβη στη Μιανμάρ, “οι άνθρωποι είναι ξύπνιοι, έχουν σύνεση, μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα”, είπε.

Στην Μπανγκόκ, σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, μία αποστολή διάσωσης ενέτεινε σήμερα τις προσπάθειές της να βρει εργάτες που εγκλωβίστηκαν κάτω από τα ερείπια ενός 33ώροφου πύργου που κατέρρευσε.

Οι αρχές χρησιμοποίησαν εκσκαφείς, drones και ειδικά σκυλιά στην προσπάθεια να βγάλουν τους 30 ανθρώπους είχαν εγκλωβιστεί εκεί, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 15 που εξακολουθούν να δείχνουν σημεία ζωής.

«Θα κάνουμε τα πάντα, δεν θα σταματήσουμε να σώζουμε ζωές, θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους πόρους», δήλωσε στο σημείο ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ Τσανττσάρτ Σιτιπούντ. Εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα σε πάρκα, όμως η κατάσταση βελτιώνεται σήμερα, είπε.

Η Ουαανπέτς Πάντα καθόταν στο σημείο όπου κατέρρευσε το κτήριο μαζί με τον σύζυγό της, παρακολουθώντας τις επιχειρήσεις διάσωσης και περιμένοντας νέα για τη 18χρονη κόρη τους, που περιλαμβάνεται στους αγνοουμένους.

«Προσευχήθηκα η κόρη μου να είναι ανάμεσα σε εκείνους που έχουν μεταφερθεί ήδη στο νοσοκομείο», είπε. «Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να κάθομαι και να περιμένω».

Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός στη Μιανμάρ: Πάνω από 1.000 νεκροί μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ – Έφτασε βοήθεια από Κίνα και Ρωσία

Καιρός σήμερα: Καταιγίδες, συννεφιά και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις