Κόβουν την ανάσα οι εικόνες με το αεροπλάνο της Delta Airlines στο Διεθνές Αεροδρόμιο Pearson του Τορόντο στον Καναδά, το οποίο αναποδογύρισε ενώ προσγειωνόταν.

Το αεροπλάνο Bombardier CR900 πραγματοποιούσε πτήση από τη Μινεάπολη στο Τορόντο, όταν ανατράπηκε και φάνηκε να προσγειώνεται ανάποδα. Σύμφωνα με τις αρχές, 17 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Environment Canada, οι ριπές ανέμου έφτασαν μεταξύ 51 και 65 χιλιομέτρων την ώρα τη στιγμή της συντριβής, με θυελλώδεις χιονοπτώσεις.

Κωνσταντέλλος: “Οι επιβάτες είχαν Άγιο”

Ο εν ενεργεία κυβερνήτης Πολιτικής Αεροπορίας Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μίλησε στο DEBATER για το ατύχημα με το αεροσκάφος της Delta Airlines, αναλύοντας τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην ασφαλή διάσωση των επιβατών.

«Αυτοί οι άνθρωποι σώθηκαν γιατί ήταν πολύ τυχεροί», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το βασικό ήταν ότι το αεροπλάνο είχε λίγα καύσιμα. Ήταν στο αεροδρόμιο προορισμού του, άρα είχε λίγα καύσιμα, ενώ υπήρχε πάρα πολύ υγρασία και χιόνια. Δεν δημιουργήθηκε σπινθήρας κατά την έξοδο από τον αεροδιάδρομο, καθώς αυτός αποσβέστηκε από τα χιόνια, τους πάγους και τα νερά που υπήρχαν τριγύρω».

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, υπήρξαν τραυματισμοί, ωστόσο οι επιβάτες είχαν «Άγιο», καθώς τη στιγμή της προσγείωσης ήταν όλοι δεμένοι και προετοιμασμένοι. «Πρόκειται για έναν κακό χειρισμό βαριάς προσγείωσης, με γλίστρα μαζί, που οδήγησε το αεροπλάνο εκτός διαδρόμου. Εκεί, οι πτυχώσεις του εδάφους – ένα υδραυλικό χαντάκι – έγειραν το αεροπλάνο, το αριστερό σκέλος κόπηκε, και έτσι ντελαπάρισε προς τα αριστερά», εξήγησε.

Ο κυβερνήτης τόνισε ότι η απόφαση να προσγειωθεί το αεροσκάφος σε παγωμένο αεροδρόμιο ήταν καθοριστική. «Εμείς προσγειωνόμαστε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, όταν η πέδηση αναφέρεται ως καλή ή μέτρια. Με κακή πέδηση δεν προσγειωνόμαστε», ανέφερε.

Περιγράφοντας τη διαδικασία μέτρησης της πέδησης, εξήγησε: «Για να μετρηθεί η πέδηση, υπάρχουν ειδικά ρυμουλκούμενα μηχανήματα που τρέχουν στον διάδρομο και καταγράφουν την κατάσταση σε τρία σημεία – αρχή, μέση και τέλος. Σύμφωνα με το τελευταίο report, η πέδηση ήταν μεσαία. Δεν ήταν καλή, αλλά ούτε και κακή».

Συνεχίζοντας, διευκρίνισε ότι «η δυνατότητα πέδησης κατηγοριοποιείται ως: good, good to medium, medium, medium to poor και poor. Μπορούμε να προσγειωθούμε με δύο μέτριες και μία μέτρια προς φτωχή πέδηση. Αυτό είναι το κατώφλι που επιτρέπει ασφαλή προσγείωση».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετώπισε το πλήρωμα, επεσήμανε ότι «ο διάδρομος έχει μήκος 10.000 πόδια και δεν είναι εφικτό να ελέγχεται απόλυτα κάθε σημείο του. Μπορεί σε κάποιο σημείο που δίνεται ως μέτρια πέδηση να υπάρχει ένα ice patch – ένα παγωμένο τμήμα που δεν διακρίνεται εύκολα».

Τέλος, περιέγραψε τη φυσική κατασκευή των αεροδιαδρόμων και πώς αυτή επηρεάζει τη συγκράτηση νερού και τη δημιουργία πάγου: «Οι διάδρομοι κατασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο που κατασκευάζονται οι δρόμοι, με το ψηλότερο σημείο στο κέντρο και ελαφριές κλίσεις στις άκρες για την απορροή υδάτων. Θεωρητικά, η μέτρηση της πέδησης στο κέντρο αντανακλά και την κατάσταση δεξιά και αριστερά, όπου το νερό δεν στέκεται εύκολα λόγω της κλίσης», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Κύκλωμα μαστροπών: Μητέρα και κόρη οι”εγκέφαλοι” – Ποια είναι η 73χρονη “Μαρίνα” που έδινε εντολές από τη φυλακή

Προπληρωμένη κάρτα: Ποια επιδόματα εντάσσονται – Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις