Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολλές απορίες δημιουργήθηκαν σχετικά με την περίφημη ρωσική φάλαγγα των 64 χιλιομέτρων που κατευθυνόταν προς το Κίεβο από τις πρώτες ημέρες των εχθροπραξιών και η οποία φαίνεται πως είχε σταματήσει έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα, από τις πρώτες ημέρες του πολέμου και έκτοτε αγνοούνταν τα ίχνη της.

Σύμφωνα με ένα σενάριο που φέρνει στο φως η εφημερίδα “Guardian” εξηγεί πως τη φάλαγγα έχει σταματήσει μία επίλεκτη ομάδα 30 Ουκρανών χειριστών στρατιωτικών drone, οι οποίοι χάρη σε μία σειρά από νυχτερινές ενέδρες κατάφερε να αποδεκατίσει σε μεγάλο βαθμό το κονβόι του στρατού του Πούτιν.

Η συγκεκριμένη ομάδα αποτελούσε κομμάτι της Aerorozvidka, μία ειδικής ομάδας για την αναγνώριση στόχων μέσω αέρος, η οποία δημιουργήθηκε από ειδικούς σε υπολογιστές και χομπίστες χειριστές drone, οι οποίοι κατασκεύαζαν τα δικά τους μηχανήματά και εξελίχθηκαν σε ένα σημαντικό σώμα του ουκρανικού στρατού στην αντίσταση του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ με τους Ρώσους.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς χτυπάει η επίλεκτη ομάδα

Όμως όπως συμπληρώνει το βρετανικό δημοσίευμα, παρόλο που η δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανία, της έχουν αποστείλει αρκετό στρατιωτικό εξοπλισμό όπως χιλιάδες αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, η Aerorozvidka βασίζεται ώστε να βρει τον απαιτούμενο εξοπλισμό, όπως υψηλής τεχνολογίας μόντεμ και θερμικές κάμερες σε δωρεές και από τις προσωπικές επαφές των μελών της.

Ο διοικητής  μονάδας, υπολοχαγός Γιάροσλαβ Χόντσαρ, περιέγραψε την τακτική που ακολούθησαν για την απώθηση της φάλαγγας σε μία ενέδρα κοντά στην πόλη Ιβάνκιβ. Όπως είπε οι μαχητές του ουκρανικού στρατού προσέγγισαν το ρωσικό κονβόι με μηχανές κατά τη διάρκεια της νύχτας μέσα από το δάσος αλλά και από την άκρη του δρόμου που οδηγεί στο Κίεβο από το νότο από την κατεύθυνση του Τσέρνομπιλ.

Οι συγκεκριμένοι επίλεκτοι στρατιώτες ήταν εξοπλισμένοι με γυαλιά νυχτερινής όρασης, σκοπευτικά τυφέκια, νάρκες που ενεργοποιούνται από απόσταση και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εφοδιασμένα με θερμικές κάμερες και τα οποία είχαν τη δυνατότητα ρίψης βομβών βάρους 1,5 κιλού.

Αυτή η μικρή ομάδα κατέστρεψε μέσα στη νύχτα δύο ή τρία οχήματα στην κεφαλή της φάλαγγας και έτσι στη συνέχεια κόλλησε. Έμειναν στο συγκεκριμένο σημείο δύο ακόμα νύχτας και καταστράφηκαν και άλλα οχήματα“, είπε χαρακτηριστικά ο Χόντσαρ.

Στη συνέχεια οι Ρώσοι “έσπασαν” τη φάλαγγα σε μικρότερες μονάδες, με σκοπό να προσεγγίσουν την ουκρανική πρωτεύουσα, ωστόσο, η ίδια επίλεκτη μονάδα κατάφερε να εντοπίσει, να επιτεθεί και καταστρέψει τις γραμμές εφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να υπονομεύσει την ικανότητα των Ρώσων να κινηθούν προς το Κίεβο.

Η Νο1 δύναμη του ρωσικού στρατού κόλλησε χωρίς θέρμανση, χωρίς πετρέλαιο, χωρίς βόμβες και χωρίς καύσιμα. Και όλο αυτό συνέβη χάρη σε 30 ανθρώπου“, είπε ακόμα ο υπολοχαγός Χόνταρ.

Σύμφωνα με την Aerorozvidka η ίδια ομάδα βοήθησε ώστε να εξαλειφθεί μία αερομεταφερόμενη επίθεση στο αεροδρόμιο Χοστομέλ στα βορειοδυτικά του Κιέβου, την πρώτη ημέρα του πολέμου, καθώς με τη χρήση drones εντόπισαν και βομβάρδισαν 200 Ρώσους αλεξιπτωτιστές.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς δημιουργήθηκε η επίλεκτη ομάδα

Η ομάδα ξεκίνησε από νεαρούς Ουκρανούς επιστήμονες που είχαν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και είχαν πάρει μέρος στα γεγονότα της πλατείας Μαϊντάν το 2014 και στη συνέχεια παρείχαν εθελοντικά τις τεχνικές τους γνώσεις στην αντίσταση των Ουκρανών στην πρώτη ρωσική επίθεση στις περιοχές του Ντονμπάς και της Κριμαίας.

Ιδρυτής της ήταν ο Βολοντίμιρ Κοτσέτκοφ-Σουκάχ, ένας επενδυτής τραπεζίτης που σκοτώθηκε το 2015 στο Ντονμπάς. Ο διοικητής της ομάδας Χόντσαρ ένας πρώην στρατιώτης που έγινε σύμβουλος, επέστρεψε στον στρατό μετά την πρώτη ρωσική εισβολή.

Αρχικά η ομάδα χρησιμοποιούσε drone του εμπορίου για παρακολούθηση και αναγνώριση, ωστόσο στη συνέχεια σχεδίασαν και τα δικά τους.

Η μονάδα διαλύθηκε το 2019 από τον τότε υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, για να… επανέλθει στην δράση τον περασμένο Οκτώβριο εξαιτίας της ρωσικής απειλής.

Ο Χόνταρ περιέγραψε τις τεχνολογικές μάχες και τον τρόπο που πολεμάει η Aerorozvidka σαν το μέλλον των πεδίων μάχης, όπου μικρές ομάδες με αμοιβαία εμπιστοσύνη και ανεπτυγμένες τεχνολογίες και επικοινωνίας μπορούν αν εξουδετερώσουν μεγαλύτερους και πιο ισχυρούς στρατούς.

Είμαστε σαν την κυψέλη στις μέλισσες. Μία μέλισσα δεν είναι τίποτα, αλλά αν αντιμετωπίσεις χίλιες μπορεί να ηττηθεί μία μεγάλη δύναμη. Είμαστε σαν τις μέλισσες, αλλά δουλεύουμε τη νύχτα“.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι μεγάλοι νικητές των βραβείων Όσκαρ – Καλύτερη ταινία το “CODA”, Όσκαρ Ά ανδρικού ρόλου στον Γουίλ Σμιθ, γυναικείου στην Τζέσικα Τσαστέιν

Ο Γουίλ Σμιθ ζήτησε συγγνώμη κλαίγοντας για το χαστούκι στον Κρις Ροθ – “Η αγάπη σε εξωθεί να κάνεις τρελά πράγματα” (vids)

“Καταπέλτης” το Politico για τη Γερμανία – Πώς έγιναν οι “χρήσιμοι ηλίθιοι” του Πούτιν

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις