Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μιανμάρ, μετά τον σεισμό μεγέθους 7,7 βαθμών που έπληξε το κεντρικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η χούντα που βρίσκεται στην εξουσία.

Ο σεισμός, που σημειώθηκε χθες, Παρασκευή, προκάλεσε τον θάνατο 1.002 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 2.376, διευκρίνισαν οι αρχές, που απηύθυναν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση MRTV, άλλοι 30 άνθρωποι αγνοούνται εξαιτίας του σεισμού.

Έφτασαν διασώστες από την Κίνα και τη Ρωσία

Ομάδα 37 διασωστών από την Κίνα κατέφθασε τα ξημερώματα στη Γιανγκόν, την πρώην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, έχοντας μαζί τους εξειδικευμένο εξοπλισμό και φάρμακα, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στα κοινωνικά δίκτυα η κινεζική πρεσβεία.

Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έστειλε 120 έμπειρους διασώστες με εκπαιδευμένα σκυλιά, αλλά και γιατρούς που θα αναλάβουν την περίθαλψη των τραυματιών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Επικοινωνία Τραμπ με αξιωματούχους στη Μιανμάρ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ότι επικοινώνησε με αξιωματούχους στη Μιανμάρ, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει βοήθεια, χωρίς, ωστόσο, να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Διεθνής Αμνηστία σχολίασε ότι η καταστροφή δεν θα μπορούσε να συμβεί σε χειρότερη στιγμή για τη Μιανμάρ, δεδομένου του υψηλού αριθμού των ήδη εκτοπισμένων κατοίκων, τις μεγάλες ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια και την περικοπή της αμερικανικής βοήθειας από την κυβέρνηση Τραμπ.

Λόγω των περιορισμών που έχει επιβάλει η χούντα στα μέσα ενημέρωσης, η ακριβής εικόνα της καταστροφής μπορεί να μην γίνει σαφής για κάποιο διάστημα, είπε ο Τζο Φρίμαν, ειδικός της οργάνωσης σε θέματα που αφορούν τη Μιανμάρ.

Αφού ανέτρεψε την εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Κι το 2021, ο στρατός προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία του, αφήνοντας την οικονομία και τις βασικές υπηρεσίες, όπως την υγειονομική περίθαλψη, υπό διάλυση.

Η ένοπλη αντιπολίτευση (ομάδες προερχόμενες από τις μειονότητες και νέες, αντιστασιακές οργανώσεις που σχηματίστηκαν μετά το πραξικόπημα) έχει καταλάβει εδάφη και εκδίωξε τη χούντα από τις μεθοριακές περιοχές. Λόγω των συγκρούσεων έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι και πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Μιανμάρ έχει επίσης πληγεί από φυσικές καταστροφές και η διεθνώς απομονωμένη χούντα δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει επαρκώς. Η χώρα βρίσκεται πάνω στο σημείο συνάντησης δύο τεκτονικών πλακών και η περιοχή αυτή είναι από τις πλέον σεισμογενείς στον κόσμο.

Ο Νι Νι Κιάου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, είπε ότι η Μιανμάρ αδυνατεί πλήρως να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού, λόγω της «κατάρρευσης της κοινωνίας των πολιτών».

Στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, πολλοί άνθρωποι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους – μεταξύ αυτών ήταν και πελάτες ξενοδοχείων με τις ρόμπες τους ή με μαγιό. Τα νερά έτρεχαν σαν καταρράκτης από την πισίνα ενός πολυτελούς ξενοδοχείου.

Οκτώ από τα εννέα θύματα στην Ταϊλάνδη σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε ο ουρανοξύστης, είπε ο αντικυβερνήτης Ταβίντα Καμολβέτζ. Οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 100.

Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός στη Μιανμάρ: Πάνω από 1.000 νεκροί μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ – Έφτασε βοήθεια από Κίνα και Ρωσία

Καιρός σήμερα: Καταιγίδες, συννεφιά και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις