Να κινηθεί άμεσα, ενισχύοντας την κοινή άμυνα, και να επιλέξει αν θα αποκτήσει πιο ανεξάρτητη στρατηγική ή αν θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό την “ομπρέλα” των ΗΠΑ καλείται να αποφασίσει η Ευρώπη, που βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Κύριο ζητούμενο της άτυπης συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι που διεξήχθη τη Δευτέρα στο Παρίσι ήταν το ενιαίο μέτωπο απέναντι στη στρατηγική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει και των σημερινών αμερικανορωσικών συνομιλιών στη Σαουδική Αραβία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι συνομιλίες των Ευρωπαίων διήρκησαν πάνω από τρεις ώρες, ωστόσο φαίνεται πως οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, καθώς τα κρίσιμα ζητήματα δεν απαντήθηκαν, όπως εκείνο της αποστολής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία.
«Συνειδητοποιούμε ότι τέτοιες συναντήσεις δεν καταλήγουν σε αποφάσεις», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ μετά τη συνάντηση.
Σύμφωνα με το Politico, οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαφώνησαν όσον αφορά στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία και η συζήτηση κατέληξε στο να εκφράσουν για άλλη μια φορά τη στήριξή τους στο Κίεβο μέσω της παροχής βοήθειας. Επίσης, συμφώνησαν στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης των αμυντικών δαπανών.
«Σήμερα στο Παρίσι επιβεβαιώσαμε ότι η Ουκρανία αξίζει την ειρήνη μέσω της δύναμης», δήλωσαν τόσο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.
Βασικό σημείο διαφωνίας ήταν για το αν θα σταλούν στρατεύματα στην Ουκρανία εάν υπάρξει συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Ντόναλντ Τραμπ απέκλεισε τόσο την αποστολή αμερικανικών δυνάμεων όσο και την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, που σημαίνει ότι όποια προσπάθεια για να αποτραπεί η Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία θα πρέπει “πέφτει” στους Ευρωπαίους.
Η πρόταση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, βρήκε σύμφωνο και τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, υπό την προϋπόθεση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστήριζαν μια τέτοια αποστολή. Ωστόσο, η Πολωνία και η Γερμανία διαφώνησαν, με τον Πολωνό Πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ, να δηλώνει ότι η χώρα του δεν έχει τη δυνατότητα να διαθέσει δυνάμεις για την Ουκρανία.
Η Γερμανία, διά του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε την πρόταση “πρόωρη” και “ακατάλληλη”, υποστηρίζοντας ότι η αποστολή στρατευμάτων δεν μπορεί να εξεταστεί όσο ο πόλεμος συνεχίζεται.
Από την πλευρά της, η Δανή Πρωθυπουργός, Μέτε Φρεντέρικσεν, σημείωσε ότι πολλά κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ασαφή πριν υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων.
«Η Πολωνία απλά δεν έχει την πρόσθετη ικανότητα να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία», είπε ένας ανώτερος Πολωνός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει μακρά σύνορα με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία, τα οποία πρέπει να ενισχυθούν με πολωνικές δυνάμεις. «Οι Γάλλοι είναι πολύ μακριά για να μπορούν να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία. Είμαστε κοντά οπότε δεν μπορούμε».
Παρόλα αυτά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρήκαν κοινό έδαφος σε όσον αφορά στην ανάγκη για αύξηση των αμυντικών δαπανών, οι οποίες αυξάνονται σταθερά εδώ και μια δεκαετία.
Ο Στάρμερ δήλωσε ότι «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες, αλλά και τη βοήθεια προς την Ουκρανία», ενώ ο Τουσκ ανέφερε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ στον τομέα της άμυνας εισέρχονται σε «ένα νέο στάδιο», καθώς οι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούν την ανάγκη για περισσότερες δαπάνες για την άμυνα και μεγαλύτερη αυτοδυναμία.
«Η Ευρώπη έχει κατανοήσει το μήνυμα των ΗΠΑ ότι πρέπει να κάνει περισσότερα η ίδια», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σούφ, προσθέτοντας: «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνουν συγκεκριμένες συμφωνίες».
Ο Σολτς επανέλαβε την υποστήριξή του στην πρόταση της ΕΕ να ενεργοποιήσει μια ρήτρα έκτακτης ανάγκης για ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, την οποία υποστήριξε η φον ντερ Λάιεν στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την πρόταση, οι χώρες θα μπορούν να εξαιρούν τις αμυντικές δαπάνες από τα όρια του χρέους και του ελλείμματος της ΕΕ. «Δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός σε ότι αφορά την ασφάλεια και την ευθύνη μεταξύ της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Σολτς.
Ο Τουσκ πρόσθεσε: «Κάποιος πρέπει επίσης να πει ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και των ΗΠΑ να συνεργαστούν όσο το δυνατόν στενότερα».
Βασίλης Καλογήρου: Δολοφονία “βλέπει” η μητέρα του – “Εσείς και το αφεντικό σας τι τέλος θα έχετε;”
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"