Τις επιπτώσεις που θα έχουν οι σαρωτικοί δασμοί που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην, κατά τον ίδιο, «Ημέρα Απελευθέρωσης» των ΗΠΑ, προσπαθούν να εκτιμήσουν κυβερνήσεις, αγορές και αναλυτές.

Όπως σημειώνουν οι Finacial Times, από τον Ρόναλντ Ρίγκαν έως τον Μπιλ Κλίντον και τον Τζορτζ Μπους, οι πρόεδροι των ΗΠΑ είχαν χρησιμοποιήσει τον Κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο, για να γιορτάσουν σημαντικές στιγμές της χώρας.

Ωστόσο, ο Τραμπ από το ίδιο μέρος ανακοίνωσε νέους δασμούς σε όλες τις εισαγωγές, υψώνοντας ένα προστατευτικό φράγμα γύρω από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σύμφωνα με τους FT.

«Είναι η διακήρυξη της οικονομικής μας ανεξαρτησίας», δήλωσε ο Τραμπ, παρουσιάζοντας τον κατάλογο των χωρών που θα πληγούν από τους δασμούς.

«Για χρόνια, οι σκληρά εργαζόμενοι Αμερικανοί πολίτες αναγκάζονταν να κάθονται στο περιθώριο, καθώς άλλα έθνη γίνονταν πλούσια και ισχυρά, σε μεγάλο βαθμό εις βάρος μας, αλλά τώρα είναι η σειρά μας να ευημερήσουμε», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Τραμπ στοιχηματίζει την ίδια του την αξιοπιστία, και κατ’ επέκταση την προεδρία, στο να έχουν οι δασμοί του επιθυμητό αντίκτυπο, τουλάχιστον για τους Αμερικανούς φορολογούμενους.

Έγκριτοι οικονομολόγοι όμως προειδοποιούν ότι αυτοί οι τεράστιοι δασμοί –53% στην Κίνα, 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Νότια Κορέα, και βάση το 10% σε όλα τα έθνη– θα μετακυλήσουν στους Αμερικανούς καταναλωτές, αυξάνοντας τις τιμές και απειλώντας με παγκόσμια ύφεση.

«Μόλις έριξε μια πυρηνική βόμβα στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα», είπε ο κ. Ρόγκοφ, προσθέτοντας ότι οι συνέπειες για αυτό το επίπεδο φόρων στις εισαγωγές στις ΗΠΑ «είναι απλώς συγκλονιστικές».

Ποιες χώρες γλίτωσαν τους δασμούς

Οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ δεν αφορούν χώρες όπως η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Κούβα ή η Βόρεια Κορέα, καθώς όπως εξήγησε Αμερικανός αξιωματούχος εξήγησε, οι παραπάνω δεν είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι.

Για τον Μόρις Όμπστφελντ, οικονομολόγο του Ινστιτούτου Πίτερσον για τα Διεθνή Οικονομικά (PIIE), οι ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ χθες δεν ήταν τίποτε άλλο παρά «κήρυξη πολέμου στην παγκόσμια οικονομία».

Ούτε το Μεξικό, ούτε ο Καναδάς εμφανίζονται στον νέο κατάλογο. Καθώς έχουν υπογράψει τριμερή συμφωνία για το εμπόριο με τις ΗΠΑ, υπόκεινται σε άλλο καθεστώς.

Μέχρι πού μπορεί να το τραβήξει ο Τραμπ;

Το κρίσιμο ερώτημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, είναι αν ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να διατηρήσει αυτή την επιθετική πολιτική για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αν υπό το βάρος των πιέσεων αναγκαστεί να υποχωρήσει.

«Αν επιβάλλετε δασμούς σε μια χώρα, όπως η Κίνα, τουλάχιστον έχετε άλλες αγορές στη διάθεσή σας. Αν τους επιβάλλετε σε όλους, τότε έχετε να βασιστείτε μόνο στη δική σας αγορά», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Κέντρου για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, μιας δεξαμενής σκέψης στην Ουάσινγκτον, Ρίτσαρντ Φοντέιν.

«Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, οι χώρες το δοκίμασαν αυτό και συνήθως κατέληξαν σε χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη, λιγότερη απασχόληση, υψηλότερες τιμές, λιγότερη ποιότητα», πρόσθεσε.

«Ελπίζω ότι (σ.σ. ο Τραμπ) θα πάρει κάποια από αυτά πίσω, γιατί νομίζω ότι συνδυάζει μια οικονομική πολιτική που δεν είναι παραγωγική με μια εξωτερική πολιτική που δεν είναι παραγωγική», δήλωσε ο Φοντέιν.

«Σήμερα βρισκόμαστε σε μια εποχή και αύριο θα είμαστε σε μια διαφορετική εποχή. Κανείς δεν έχει κάνει κάτι παρόμοιο», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στους δημοσιογράφους το απόγευμα της Τετάρτης.

Από την πλευρά του, ο Μάιρον Μπρίλιαντ, υψηλόβαθμος σύμβουλος στην DGA-Albright Stonebridge Group, συμβουλευτική εταιρεία στην Ουάσιγκτον, υπογράμμισε πως «η ιδέα ότι οι δασμοί θα χρησιμοποιηθούν απλώς ως μέσο για τη διαπραγμάτευση βραχυπρόθεσμων συμφωνιών και για να υπάρξουν νίκες στο χαρτί θα πρέπει να απορριφθεί».

«Μπορεί να αποτελεί συστατικό στοιχείο της στρατηγικής, αλλά δεν είναι το κεντρικό στοιχείο. Νομίζω ότι η βασική αποστολή που υλοποιεί ο πρόεδρος και η ομάδα του είναι, κατά τη γνώμη τους, να ‘ισοπεδώσουν τους όρους ανταγωνισμού’ και να αποσπάσουν ένα αντίτιμο γι’ αυτό», είπε ο ίδιος.

Ορισμένοι αξιωματούχοι εντός της κυβέρνησης, όπως ο Πίτερ Ναβάρο τονίζουν την ανάγκη οι επιβαλλόμενοι δασμοί να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα έσοδα ύψους έως και 600 δισ. δολαρίων ετησίως, τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν άλλα οικονομικά σχέδια.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η ανοχή της κυβέρνησης για τους δικούς της δασμούς θα είναι απεριόριστη, ιδίως αν οι εμπορικοί εταίροι επιβάλλουν εμπορικά αντίποινα.

Αυτό που αναμένεται, υποστηρίζουν οι Financial Times, είναι ένας καυγάς ανάμεσα σε στελέχη επιχειρήσεων, λομπίστες, ξένους ηγέτες και διπλωμάτες που θα ζητήσουν εξαιρέσεις και διευκολύνσεις.

Επίσης, η προώθηση των δασμών θα μπορούσε να περιπλεχθεί από μια νομική αμφισβήτηση της χρήσης των εξουσιών έκτακτης ανάγκης από τον Τραμπ για την επιβολή των δασμών.

«Δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν τα δικαστήρια, αλλά είμαι βέβαιος ότι είναι μια δοκιμασία», δήλωσε ο Έβερετ Άισενστατ, πρώην εμπορικός αξιωματούχος του Τραμπ, ο οποίος τώρα εργάζεται στη δικηγορική εταιρεία Squire Patton Boggs.

Αλλά ο κύριος παράγοντας που θα μπορούσε να κάνει τον Τραμπ να μειώσει τις πιέσεις μπορεί να είναι η πτώση της δημοτικότητας του ή οι φόβοι στο Καπιτώλιο ότι οι ρεπουμπλικανικές πλειοψηφίες και στα δύο σώματα του Κογκρέσου θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο στις ενδιάμεσες εκλογές του 2026.

«Αν τα μέλη του Κογκρέσου αρχίσουν να αισθάνονται τον πόνο επειδή οι ψηφοφόροι τους φωνάζουν για υψηλότερες τιμές, αυτό μπορεί να έχει κάποιο αντίκτυπο στον πρόεδρο, ο οποίος έχει μπροστά του ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θέλει ακόμα να προχωρήσει. Δεν νομίζω ότι θα είναι σύμμαχοι ή άλλοι που θα διαμαρτύρονται για τις διαταραχές της αγοράς», ανέφερε ο Μπρίλιαντ της DGA-Albright Stonebridge Group.

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΕ για δασμούς Τραμπ: “Μείζον πλήγμα” στην παγκόσμια οικονομία – “Έτοιμοι να απαντήσουμε”

Επιδημία για τους μαθητές το ηλεκτρονικό τσιγάρο – Η νέα επικίνδυνη τάση με τις… δελεαστικές γεύσεις

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις