Ο κορονοϊός “πλανάται” πάνω από την Ευρώπη και φέρνει νέα μέτρα – Το μοντέλο της Αυστρίας και τι θα γίνει στην Ελλάδα

Σε ποιες χώρες είναι πιο ανησυχητική η κατάσταση

Ο κορονοϊός “πλανάται” πάνω από την Ευρώπη και φέρνει νέα μέτρα – Το μοντέλο της Αυστρίας και τι θα γίνει στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση εξαιτίας του τρέχοντος κύματος της Covid-19 στην Ευρώπη καθώς τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς με αποτέλεσμα τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όσο και το το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) να εκφράζουν την ανησυχία τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, η έξαρση της πανδημίας αποτυπώνεται από τον αριθμό των θανάτων, καθώς στην Ευρώπη μόνο την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου κατά 10%, κάτι που συνιστά περισσότερο από το 50% των θανάτων λόγω κορονoϊού που καταγράφηκαν παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα τις τελευταίες επτά ημέρες, η ήπειρος κατέγραψε 28.216 θανάτους ή 4.031 κατά μέσο όρο την ημέρα (+10% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, +18% σε σύγκριση με πριν από δύο εβδομάδες).

Συγκριτικά, πριν ένα χρόνο, η περιοχή κατέγραφε 3.785 θανάτους κατά μέσο όρο την ημέρα στις 8 Νοεμβρίου, αύξηση 41% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και + 109% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε ποιες χώρες η κατάσταση είναι “ανησυχητική”

Από την πλευρά του το ECDC στην πιο πρόσφατη αποτίμησή του για τους κινδύνους, θεωρεί “πολύ ανησυχητική” την κατάσταση σε 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και “ανησυχητική” σε άλλες 10.

“Οι μολύνσεις, οι νοσηλείες και ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να αυξηθούν στη διάρκεια των δύο επόμενων εβδομάδων“, υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία που έχει την έδρα της στη Στοκχόλμη.

Μεταξύ των 27, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σλοβενία βρίσκονται στη μεγαλύτερη κατηγορία ανησυχίας.

Στις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία “ανησυχητική” [κατάσταση της επιδημίας Covid-19] βρίσκονται η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρεις χώρες βρίσκονται στην κατηγορία “μέτρια ανησυχία” (Γαλλία, Πορτογαλία, Κύπρος) ενώ τέσσερις χώρες βρίσκονται σε αυτήν της “χαμηλής ανησυχίας” (Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία και Μάλτα).

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές, ο αριθμός των μολύνσεων και των θανάτων αναμένεται να αυξηθεί περίπου 50% τις επόμενες δύο εβδομάδες, για να φθάσουν έναν εβδομαδιαίο ρυθμό 300 νέων μολύνσεων και 2,7 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αριθμός των εβδομαδιαίων κρουσμάτων, που άρχισε να αυξάνεται ξανά στις αρχές Οκτωβρίου, είναι ο υψηλότερος από την έναρξη της πανδημίας, ακόμα κι αν οι μέθοδοι διεξαγωγής τεστ έχουν αλλάξει πολύ από την άνοιξη του 2020.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών, έχουν καταγραφεί περίπου 2.125.775 κρούσματα ή 303.682 ημερησίως κατά μέσο όρο, σύμφωνα με απολογισμό που καταρτίζει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές. Το ποσοστό αυτό είναι 13% υψηλότερο από την προηγούμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κορονοϊός: Οι πέντε χώρες με τα περισσότερα κρούσματα

Η τρέχουσα αύξηση επικεντρώνεται κυρίως σε πέντε χώρες που από μόνες τους αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των νέων εβδομαδιαίων κρουσμάτων στην περιοχή: Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Τουρκία και Ουκρανία.

Στο παρελθόν, η εβδομάδα με τα περισσότερα νέα κρούσματα μέσα σε 7 μέρες ήταν μεταξύ 2 και 8 Νοεμβρίου 2020: 1.988.507 κρούσματα μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Η σύγκριση με την πρώτη φάση της πανδημίας στις αρχές του 2020 είναι κάπως περίπλοκη γιατί γίνονταν πολύ λιγότερα τεστ εκείνη την περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κορονοϊός: Πολλές χώρες επαναφέρουν τα περιοριστικά μέτρα

Οι περισσότερες χώρες θέλουν να δώσουν ώθηση στους εμβολιασμούς αλλά υπάρχουν και αυτές που επαναφέρουν κάποια περιοριστικά μέτρα.

Η Γαλλία, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι για τα άτομα άνω των 65 ετών η αναμνηστική δόση του εμβολίου είναι προϋπόθεση για την ισχύ του υγειονομικού τους πάσου. Άλλες πάλι προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, επιβάλλοντας εκ νέου περιορισμούς αντίστοιχους με αυτούς στην αρχή της πανδημίας.

Η Νορβηγία, η οποία ήρε όλα τα περιοριστικά μέτρα στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα επαναφέρει μέτρα σε πανεθνικό επίπεδο: έτσι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ δύο φορές την εβδομάδα και να φορούν μάσκα.

Από την πλευρά της, η Ολλανδία ανακοίνωσε μερικό lokcdown από το Σάββατο, το πρώτο “μερικό lockdown” του φετινού χειμώνα σε χώρα της δυτικής Ευρώπης.

Κορονοϊός: Η Αυστρία και ο κανόνας του “2G”

Η Αυστρία θέτει εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 σε lockdown από αύριο, προκειμένου να αντιμετωπίσει μία νέα έξαρση των μολύνσεων που καταγράφονται σε επίπεδα ρεκόρ, όπως δήλωσε σήμερα ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού. Είναι αδιάντροπα χαμηλά” δήλωσε ο Σάλενμπεργκ σε μία συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας το νέο μέτρο, μετά από μία βιντεοδιάσκεψη με τους κυβερνήτες εννέα επαρχιών της Αυστρίας.

Περίπου 65% του πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί κατά της COVID-19. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη.

 Ο κανόνας “2G” της Αυστρίας έχει προκύψει από τις λέξεις “Geimpft” και “Genesen”, δηλαδή “ο εμβολιασμένος” και “εκείνος που έχει αναρρώσει”.

Η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο οι δυο αυτές κατηγορίες θα είναι οι μοναδικές που θα έχουν πρόσβαση σε διασκέδαση, εστίαση, κινηματογράφους και ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Για την καταπολέμηση της πανδημίας, ο ΠΟΥ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, να χρησιμοποιούνται μάσκες σε μαζική κλίμακα και να εφαρμοστούν μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Κορονοϊός: Ποια μέτρα εξετάζονται στην Ελλάδα

Προκειμένου να ανακόψει την έξαρση του κορονοϊού που πιέζει ασφυκτικά το σύστημα υγείας η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα τα οποία θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσουν την κινητικότητα των εμβολιασμένων.

Τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν το διπλό στόχο αφενός να ανακόψουν το τρέχον κύμα της πανδημίας χωρίς να επηρεάσουν τις ελευθερίες των εμβολιασμένων.

Στο τραπέζι βρίσκεται η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας όπως σε εξωτερικούς χώρους, αλλά τα νέα μέτρα επικεντρώνονται κυρίως στη μείωση του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έτσι εξετάζεται η χρήση διπλής μάσκας, αλλά και το κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης στην εργασία στον δημόσιο τομέα

Ακόμα εξετάζονται επιπλέον περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους στους μεικτούς χώρους, ενώ υπάρχουν σκέψεις για η αύξηση της υποχρεωτικότητας στους εμβολιασμούς και συγκεκριμένα φαίνεται να “κλειδώνει” να γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου για τους πολίτες άνω των 65.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπή των Ειδικών για τον κορονοϊό, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του DEBATER, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και νωρίτερα και συγκεκριμένα την Τρίτη.

Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα που εξετάζονται είναι τα εξής:

  • Διπλή μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης στην εργασία στον δημόσιο τομέα
  • Υποχρεωτική 3η δόση του εμβολίου για τους άνω των 65   
  • Περιορισμοί στους μεικτούς χώρους

Ειδήσεις σήμερα:

Συγκίνηση στον τελευταίο αγώνα του “θρύλου” του MotoGP Βαλεντίνο Ρόσι – Παρών ο Ρονάνλτο (vids)

Σημασία έχει να τερματίσεις – Ο 38ος Μαραθώνιος μέσα από 25 φωτογραφίες

Οι σχέσεις του Ερντογάν με τη μαφία – Οι αποφυλακίσεις, οι συναντήσεις και τα αναπάντητα ερωτήματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ