Κορονοϊός: Και μπορεί να νομίζουμε ότι με τους εμβολιασμούς και τα μέτρα ότι θα “ξενοιάσουμε” με την πανδημία, οι επιστήμονες όμως εκτιμούν ότι μετά τον SARS-CoV-2 ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους και άλλα στελέχη νέων κορονοϊών που θα προκαλούν σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο.

Άλλωστε ο τύπος κορονοϊού που μας ταλαιπωρεί τώρα, δεν είναι ο πρώτος που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Το 2003 ο “συγγενής” του του SARS-CoV είχε προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία καθότι ξεκίνησε με μία επιδημία στην Ασία αλλά εξαπλώθηκε και εκτός Κίνας. Ο ιός τότε είχε προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στον Καναδά, ωστόσο η επιδημία ελέγχθηκε εγκαίρως. Το 2012 ο επίσης συγγενικός MERS-CoV ανιχνεύθηκε στην Σαουδική Αραβία, από καμήλες που τον μετέδωσαν στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Nature Food” για την οποία σας είχε ενημερώσει το DEBATER, το ενδεχόμενο ξεσπάσματος μιας νέας επιδημίας δεν είναι διόλου απίθανο λόγω και των ενεργειών του ανθρώπου.

Πιο συγκεκριμένα, πράξεις όπως η αποψίλωση των δασών, οι νέες τεχνικές που ακολουθούν αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες θεωρούνται βασικές αιτίες των μεταλλάξεων ιών. Οι συνθήκες ζωής των ζωών μέσα στις σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες, όπου πολλές φορές ζουν το “ένα πάνω στο άλλο”, χωρίς επαρκή αερισμό και την κατάλληλη τροφή, καλλιεργεί το ιδανικό έδαφος για την ανάπτυξη ασθενειών. Επίσης, όταν καταστρέφεται το περιβάλλον όπου ζουν συγκεκριμένα είδη ζώων (νυχτερίδες, τρωκτικά κ.λπ.) είναι πολύ πιθανή η μετάδοση νόσων στον άνθρωπο.

Πιο αναγκαία παρά ποτέ η δημιουργία πολυδύναμων εμβολίων

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ιοί που ζουν σε θηλαστικά και πουλιά θα μπορούσαν να περάσουν στον άνθρωπο. Ο κορονοϊός που αντιμετωπίζουμε σήμερα άλλωστε πιθανόν να προήλθε από τις νυχτερίδες.

Σε αυτό το πλαίσιο κρίνεται πιο αναγκαίο παρά ποτέ να αναπτυχθούν εμβόλια που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν μια ευρύτερη γκάμα κορονοϊών. Πολυδύναμα εμβόλια έχουν αναπτυχθεί για άλλα παθογόνα, για παράδειγμα το εμβόλιο της γρίπης που στοχεύει σε διαφορετικά στελέχη και είδη του ιού, ενώ άλλο παράδειγμα είναι τα εμβόλια του πνευμονιοκόκκου που στοχεύουν σε 7 αρχικά και πιο πρόσφατα σε 13 διαφορετικά στελέχη του πνευμονιοκόκκου.

Ήδη ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ) των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσίασαν τα αποτελέσματα της δικής τους τεχνικής ανάπτυξης πολυδύναμων εμβολίων για κορονοϊούς στο περιοδικό Science.

Από την πλευρά τους οι Έλληνες καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι η λογική αυτής της τεχνικής είναι να ανασυνδυάσουν κομμάτια RNA που κωδικοποιούν πρωτεΐνες στόχους των αντισωμάτων από διαφορετικούς κορονοϊούς ώστε η ανοσολογική απόκριση που θα αναπτυχθεί μετά τον εμβολιασμό να έχει ευρύτερη γκάμα αποτελεσματικότητας.

Πως δουλεύουν τα εμβόλια και μας προστατεύουν

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε ότι τα εμβόλια λειτουργούν σαν “τσιλιαδόροι” και φύλακες του ανοσοποιητικού.

Τα εμβόλια για παθογόνα του αναπνευστικού σπάνε τον κύκλο μόλυνσης-παθογένειας. Ένας από τους μηχανισμούς με τον οποίο τα εμβόλια σπάνε τον κύκλο νόσου-παθογένειας είναι η κυτταρική ανοσία. Με απλά λόγια τα εμβόλια εκπαιδεύουν κύτταρα του ανοσοποιητικού να εντοπίζουν τον ιό εγκαίρως. Τα κύτταρα αυτά κρατάνε “τσίλιες” και περιφρουρούν συγχρόνως. Εντοπίζουν τα ίχνη του εισβολέα και στέλνουν σινιάλα να διακοπούν οι λειτουργίες που βοηθάνε την εξάπλωση του ιού στον οργανισμό. Όταν αυτά τα σινιάλα είναι έγκαιρα σταματάει η επέκταση του ιού στον πνεύμονα με λιγότερο βλαβερές συνέπειες. Συνοπτικά τα εμβόλια εκπαιδεύουν τους τσιλιαδόρους ώστε να κάνουν τη δουλειά τους πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, εξηγεί σε ανάρτησή του.

Οι ερευνητές αναμένουν ότι θα μπορούν να τρέξουν κλινικές μελέτες εντός του επόμενου έτους, όσο ο κορονοϊός είναι ακόμη σε διαδικασία έξαρσης. Τα πολυδύναμα εμβόλια θα γίνουν βασικό όπλο στην αναχαίτιση επόμενων πανδημιών που ενδέχεται να έρθουν από νέα στελέχη του ιού και η ανθρωπότητα οφείλει να είναι προετοιμασμένη.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις