Πανδημία: Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τα σενάρια για την προέλευση του φονικού COVID-19 “δίνουν και παίρνουν”. Η επέλαση του καταστροφικού ιού έχει αφήσει πίσω του περίπου 3 εκατομμύρια θανάτους και συνεχίζει την πορεία του.

Τα τελευταία δεδομένα σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins

Από το Δεκέμβριο του 2019, που εισήλθε στη ζωή μας ο φονικός ιός, πολλά έχουν ειπωθεί και άλλα τόσα έχουν δημοσιευθεί για την προέλευσή του, ενώ συγχρόνως οι επιστήμονες είναι με το βλέμμα στραμμένο στο ενδεχόμενο έκρηξης μιας νέας θανάσιμης πανδημίας.

Έρευνα “βόμβα” – Κινέζοι έφτιαξαν τον κορονοϊό σε εργαστήριο και προσπάθησαν να εξαφανίσουν τα ίχνη τους (pics)

Ήδη ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε διορία στις κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για εξιχνιάσουν από που ξεκίνησε η πανδημία.

Το ερώτημα παραμένει: ο κορονοϊός διέφυγε από κινεζικό εργαστήριο ή μεταφέρθηκε από τα ζώα στον άνθρωπο;

Ο ρόλος των νυχτερίδων και η “Bat Woman” της Κίνας

Φαίνεται πως οι νυχτερίδες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προέλευση και εξάπλωση του κορονοϊού, καθώς έχει τον ιό RaTG13, ο οποίος είναι όμοιος κατά 96% με τον SARS-CoV-2 που προκαλεί τον COVID-19. 

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ που μετέβη στην Κίνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι πιο πιθανό ο ιός να πέρασε από τα ζώα στον άνθρωπο. Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ επισκέφθηκαν τη Ουχάν στην Κίνα από όπου προήλθε ο ιός και συνομίλησαν με τη δρ. Σι Ζενγκλί, που αναλύει τους κορονοϊούς για περισσότερο από μια δεκαετία.

Η Ζενγκλί, αποκαλούμενη και “Bat Woman” της Κίνας, είχε ανακαλύψει τη γενετική σύνθεση του νέου στελέχους του κορονοϊού που προκαλεί την νόσο. Έχοντας εμπειρία 16 ετών στο να κυνηγά ιούς σε σπηλιές, η Σι, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν (WIV), διαπίστωσε ότι ο ιός SARS προέρχεται από νυχτερίδες.

Η δρ., Ζενγκλί, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, έχει απορρίψει το σενάριο διαρροής του ιού από εργαστήριο. Μάλιστα, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε ότι “ορκίζεται στη ζωή της” ότι η πανδημία δεν δεν έχει καμία σχέση με το εργαστήριό της.

Η “γυναίκα νυχτερίδα”, σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση της Κίνας είχε “κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου” για το ενδεχόμενο νέας πανδημίας. Oι ιοί που ανακαλύπτονται είναι “απλώς η κορυφή του παγόβουνου”, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τη συνεργασία της στη μάχη κατά των επιδημιών.

“Αν θέλουμε να εμποδίσουμε να υποφέρουν άνθρωποι από την επόμενη πανδημία λοιμώδους ασθένειας, θα πρέπει να σημειώσουμε μεγάλη πρόοδο στην κατανόηση αυτών των άγνωστων ιών που μεταφέρουν άγρια ζώα στη φύση και να προειδοποιούμε έγκαιρα. Αν δεν τους μελετήσουμε θα υπάρξει πιθανότατα κι άλλη πανδημία”, τόνισε στο CGTN.

Που είναι πιθανότερο να ξεσπάσει η επόμενη πανδημία και γιατί

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Nature Food”, οι νυχτερίδες και μάλιστα ένα συγκεκριμένο είδος, συνδέονται άμεσα με το “outbreak” μιας ενδεχόμενης επόμενης πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η έρευνα, καίριο ρόλο διαδραματίζει ο τόπος που ζουν οι νυχτερίδες, το οποίο συνδυαστικά με άλλους παράγοντες μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη μεταλλάξεων των ιών σε ζώα, που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο.

Στη λίστα των περιοχών βρίσκονται η Κίνα, οι Φιλιππίνες, η Βόρεια και Δυτική Ινδία, η Βορειοδυτική Ευρώπη και η Βρετανία.

Περιοχές που κινδυνεύουν να γίνουν κοιτίδα πανδημίας

Η αποψίλωση των δασών, οι νέες τεχνικές που ακολουθούν αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες θεωρούνται βασικές αιτίες των μεταλλάξεων ιών. Οι συνθήκες ζωής των ζωών μέσα στις σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες, όπου πολλές φορές ζουν το “ένα πάνω στο άλλο”, χωρίς επαρκή αερισμό και την κατάλληλη τροφή, καλλιεργεί το ιδανικό έδαφος για την ανάπτυξη ασθενειών. Επίσης, όταν καταστρέφεται το περιβάλλον όπου ζουν συγκεκριμένα είδη ζώων (νυχτερίδες, τρωκτικά κ.λπ.) είναι πολύ πιθανή η μετάδοση νόσων στον άνθρωπο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ιοί που ζουν σε θηλαστικά και πουλιά θα μπορούσαν να περάσουν στον άνθρωπο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι επιτακτικότερο παρά ποτέ, κυβερνήσεις και επιστήμονες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση μιας νέας πανδημίας.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις