Την ψηλότερη γέφυρα του κόσμου, την Huajiang Grand Canyon Bridge αναμένεται να εγκαινιάσει τον Ιούνιο η Κίνα.
Όπως αναφέρει το CNN, η γέφυρα, που βρίσκεται προς το τέλος της κατασκευής της στο Γκουιζού, στη νοτιοδυτική Κίνα, θα έχει ύψος 2.051 πόδια πάνω από τη στάθμη του ποταμού, δηλαδή 947 πόδια ψηλότερα από τον σημερινό κάτοχο του τίτλου της γέφυρας, τη γέφυρα Millau Viaduct στη Γαλλία.
China's Huajiang Grand Canyon Bridge is set to open this year, becoming the world's tallest bridge at 2050 feet high.
Recent footage of the bridge has been released, showing crews putting on the finishing touches.
One of the most insane facts about the bridge is that… pic.twitter.com/DLWuEV2sXQ— Collin Rugg (@CollinRugg) April 8, 2025
Η επαρχία Γκουιζού είναι ορεινή περιοχή της Κίνας, με πολύπλοκο ανάγλυφο και η γέφυρα διασχίζει το φαράγγι Huajiang Grand Canyon, που ονομάζεται επίσης «ρωγμή της γης».
Η Κίνα προωθεί σε εθνικό επίπεδο τη βελτίωση των υποδομών, ιδίως σε σχετικά υπανάπτυκτες ορεινές περιοχές όπως η Γκουιζού, η οποία βρίσκεται 800 μίλια δυτικά της πόλης Σενζέν.
Έτσι, η γέφυρα δεν πρόκειται απλώς να σπάσει ένα ρεκόρ – μόλις τεθεί σε λειτουργία, θα είναι πιο εύκολο από ποτέ για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά να διασχίσουν την περιοχή.
Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, θα μειώσει τον χρόνο ταξιδιού πάνω από το μεγάλο φαράγγι Huajiang από δύο ώρες σε μόλις ένα λεπτό.
Ζυγίζει 22.000 τόνους
Η γέφυρα είναι μια χαλύβδινη κρεμαστή γέφυρα με συνολικό μήκος 9.482 πόδια. Η κατασκευή ξεκίνησε επίσημα στις 18 Ιανουαρίου 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2025, ανέφεραν τα τοπικά κρατικά μέσα ενημέρωσης του Γκουιζού.
Συνολικά ζυγίζει περίπου 22.000 τόνους, που ισοδυναμούν με τρεις πύργους του Άιφελ.
«Επί του παρόντος, η συνολική πρόοδος της γέφυρας έχει φθάσει το 95% και προγραμματίζεται να δοθεί στην κυκλοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2025», δήλωσε ο Zhang Shenglin, επικεφαλής μηχανικός της Guizhou Highway Group, στην εφημερίδα China Daily.
«Μέχρι τότε, αυτό το σούπερ έργο που διασχίζει τη «ρωγμή της γης» θα είναι το πρώτο στον κόσμο και στις δύο κατευθύνσεις. Θα γίνει άλλο ένα έργο ορόσημο για να καταδειχθεί η δύναμη των υποδομών της Κίνας», πρόσθεσε ο Ζανγκ.
Επί του παρόντος, σχεδόν οι μισές από τις 100 ψηλότερες γέφυρες στον κόσμο βρίσκονται στο Γκουιζού.
“Ρελάνς” της Αθήνας με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό – Τι σημαίνει για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ
Καραστάθης για τις δεκάδες μικροδονήσεις στην Αττική: “Στην ίδια περιοχή είχαν γίνει τα 5,1 Ρίχτερ το 2019”
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"