Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα (15/4) το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, με κύριο θέμα τις επόμενες κινήσεις του Τελ Αβίβ, μετά από την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συγκαλέσει εκ νέου το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας 15/4, το αρμόδιο όργανο που αποφασίζει για οποιαδήποτε ενέργεια ως απάντηση στην επίθεση με drone και πυραύλους του Ιράν το Σαββατοκύριακο, δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Διαφωνία για την κλίμακα της απάντησης στο Ιράν

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, αποτελούμενο από τον Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, τον υπουργό πολέμου Μπένι Γκαντζ και αρκετούς παρατηρητές, συνεδρίασε και το απόγευμα της Κυριακής 14/4.

Χθες Κυριακή, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο τάχθηκε υπέρ των αντιποίνων κατά του Ιράν για τη μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, ωστόσο διχάστηκε ως προς το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα μιας τέτοιας απάντησης.

Απευθυνόμενος στα μέσα ενημέρωσης στα αγγλικά, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι τα σχέδια για επιθετική και αμυντική δράση έχουν εγκριθεί μετά την επίθεση του Ιράν.

Τα σενάρια για την αντίδραση του Ισραήλ

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τα ισραηλινά ΜΜΕ, προς το παρόν υπάρχουν τρία σενάρια σχετικά με την αντίδραση του Τελ Αβίβ.

Το πρώτο σενάριο θέλει μία μεγάλη αντίδραση, η οποία θα πλήξει μεγάλες υποδομές του Ιράν. Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν χτυπήματα στα σημεία από τα οποία έγινε η εκτόξευση των drones και των πυραύλων. Και τέλος, το τρίτο σενάριο είναι η άποψη των ψυχραιμότερων, οι οποίοι προκρίνουν την τήρηση μιας ουδέτερης ή μιας ήπιας στάσης έναντι της Τεχεράνης για να μην κλιμακωθεί η ένταση.

Διαφωνούν με την περίπτωση κλιμάκωσης οι ΗΠΑ

Ταυτόχρονα, η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι δεν επιθυμεί ούτε «κλιμάκωση» ούτε «διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν».

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Ουάσινγκτον θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, έγραψε ο αμερικανικός ιστότοπος Axios επικαλούμενος πηγή του στον Λευκό Οίκο ενήμερη για το περιεχόμενο της συνομιλίας του αμερικανού προέδρου και του ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) υπήρξε σαφής: δεν θέλουμε κλιμάκωση. Δεν θέλουμε έναν διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν. Θεωρώ ότι οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι σημαντικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι στο NBC.

Το Κρεμλίνο ζητά από το Ιράν και το Ισραήλ αυτοσυγκράτηση

Το Κρεμλίνο στη Ρωσία ζήτησε από το Ιράν και το Ισραήλ να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και να αποφύγουν κάθε νέα «κλιμάκωση» μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

«Ανησυχούμε εξαιρετικά για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή», δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ζητάμε από όλες τις χώρες στην περιοχή να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε.

Μακρόν: Το Ισραήλ να προτιμήσει την απομόνωση του Ιράν

ΗΓαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα 15/4, καλώντας το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

«Όλοι μας ανησυχούμε για μια πιθανή κλιμάκωση», δήλωσε ο Μακρόν στο BFM TV και στο ραδιόφωνο RMC.

Σολτς: Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να συμβάλει στην άμβλυνση των εντάσεων

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποιεί το Ιράν να μην εξαπολύσει άλλη επίθεση στο Ισραήλ, ενώ παράλληλα προσθέτει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να συμβάλει από την πλευρά της στην άμβλυνση των εντάσεων.

«Όλοι συμφωνούν ότι ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ κατάφερε να αποκρούσει με επιτυχία αυτή την επίθεση… είναι πραγματικά εντυπωσιακός», δήλωσε ο Σολτς την Δευτέρα 15/4.

«Αυτή είναι μια επιτυχία που δεν πρέπει να ακυρωθεί, επομένως η προτροπή μας είναι να συμβάλουμε όλοι στην αποκλιμάκωση».

Jerusalem Post: Τι θα συμβεί εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί

Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν το Ισραήλ αποφασίσει τελικά να αντεπιτεθεί, απαντά άρθρο της Jerusalem Post. «Τι θα συμβεί αν αποφασίσει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να βομβαρδίσει επιτέλους το πολύτιμο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν;» αναρωτιέται ο συντάκτης του άρθρου.

Και απαντά: «Μαχητικά αεροσκάφη F-35 stealth θα πετούσαν από ξεχωριστές διαδρομές για να πλήξουν τοποθεσίες σε όλη την τεράστια Ισλαμική Δημοκρατία, μερικές από τις οποίες απέχουν έως και 1.200 μίλια από το εβραϊκό κράτος. Ορισμένα από τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να πετάξουν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας (παρά την αντίθεση αυτών των χωρών) και στη συνέχεια να διασχίσουν με ταχύτητα το Ιράκ (το οποίο επίσης θα αντιδρούσε). Άλλα αεροσκάφη θα μπορούσαν να πετάξουν μέσα από τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας (δεν είναι σαφές αν αυτό θα γινόταν με ήρεμη συμφωνία ή αντίθεση) και του Περσικού Κόλπου».

Κύριος στόχος να εξουδετερωθεί η αεράμυνα του Ιράν

Και συνεχίζει η Jerusalem Post: «Θα μπορούσαν να φτάσουν ταυτόχρονα ή κατά κύματα (όπως έκανε το Ιράν τη νύχτα μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής) για να εξαλείψουν πρώτα την ιρανική αεράμυνα σε δεκάδες πυρηνικές τοποθεσίες, προσεκτικά επιλεγμένες από τη Μοσάντ και τις μυστικές υπηρεσίες του IDF».

«Η δουλειά τους θα ήταν να εξαλείψουν τη σοβαρή ασπίδα αεράμυνας του Ιράν, ένα πολύ πιο εξελιγμένο αμυντικό σύστημα από οτιδήποτε διαθέτει ο Λίβανος, η Συρία ή η Χαμάς».

Ειδήσεις σήμερα:

Παγκόσμια ανησυχία για τη Μέση Ανατολή: Τα σενάρια για την αντίδραση του Ισραήλ μετά την επίθεση του Ιράν

Έγκλημα πάθους στα Πατήσια: Το θύμα είχε κάνει μήνυση στον δράστη -Μαρτυρία σοκ στο DEBATER

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις