Οι ευρωπαϊκές χώρες θα υποστούν και αυτές τελωνειακούς δασμούς, «το μόνο μέσο» που έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ για να εξασφαλίσουν «σωστή μεταχείριση», διεμήνυσε χθες Τρίτη ο αμερικανός νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στηλιτεύοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το εμπορικό έλλειμμα της χώρας του έναντι της ΕΕ και συμπληρώνοντας πως θα επιβληθούν επίσης επιπρόσθετοι δασμοί 10% σε προϊόντα εισαγόμενα από την Κίνα από 1ης Φεβρουαρίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι πολύ κακή απέναντί μας. Μας μεταχειρίζεται πολύ άσχημα. Δεν εισάγει ούτε αυτοκίνητά μας ούτε αγροτικά προϊόντα μας. Στην πραγματικότητα δεν αγοράζει τίποτα σπουδαίο» από τις ΗΠΑ, είπε ο Ρεπουμπλικάνος, προσθέτοντας πως κατά συνέπεια, τα κράτη μέλη της μπορούν να αναμένουν την επιβολή «τελωνειακών δασμών» από την κυβέρνησή του.
Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξής Τύπου χθες στον Λευκό Οίκο, ο κ. Τραμπ είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του συζητά την επιβολή δασμών 10% στα κινεζικά προϊόντα επειδή από την Κίνα διακινείται «φαιντανύλη στο Μεξικό και στον Καναδά».
Οι δασμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ «την 1η Φεβρουαρίου, αυτή είναι η ημερομηνία που εξετάζουμε», πρόσθεσε.
Την ίδια ημέρα, με βάση όσα είπε την προηγουμένη ο Ρεπουμπλικάνος, θα επιβληθούν τελωνειακοί δασμοί 25% στα προϊόντα που εισάγονται από το Μεξικό και από τον Καναδά.
Παρούσα χθες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να συζητήσει με την αμερικανική κυβέρνηση, θυμίζοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι μείζων εμπορικός εταίρος της ΕΕ.
«Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να αρχίσουμε το ταχύτερο συζητήσεις για τα κοινά συμφέροντά μας και να είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε», είπε, «θα είμαστε πραγματιστές, αλλά θα παραμείνουμε αμετακίνητοι στις αρχές μας: την υπεράσπιση των συμφερόντων μας και τον σεβασμό των αξιών μας».
Παράλληλα, έτεινε το χέρι στην Κίνα, διαβεβαιώνοντας πως «η Ευρώπη θα συνεχίζει να τάσσεται υπέρ της συνεργασίας, όχι μόνο με τους φίλους μας εδώ και πολύ καιρό (…) αλλά επίσης και με όλες τις χώρες με τις οποίες έχουμε κοινά συμφέροντα».
«Το μήνυμα που απευθύνουμε στον υπόλοιπο κόσμο είναι απλό: είμαστε έτοιμοι να κάνουμε διάλογο μαζί σας, αν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αμοιβαία πλεονεκτήματα», ανέφερε ακόμη, σημειώνοντας πως θα επιδιώξει την «εμβάθυνση» της σχέσης των Βρυξελλών και του Πεκίνου.
Ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο κ. Τραμπ είχε καταγγείλει επανειλημμένα το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της ΕΕ, παρομοιάζοντας τη με «μικρή Κίνα», που «επωφελείται» από τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
«Έχουμε εμπορικό έλλειμμα έναντι της ΕΕ (ύψους) 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων», επέμεινε χθες, «η Κίνα είναι επιθετική, αλλά όχι μόνο η Κίνα. Κι άλλες χώρες είναι πολύ επιθετικές».
Το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα στο ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών με την ΕΕ ανερχόταν το 2023 σε 131 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με δεδομένα του αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR), κι ήταν συγκεντρωμένο σε κυρίως τέσσερις χώρες — στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιρλανδία και στην Ιταλία.
Οι αιτίες είναι ποικίλες. Το εμπορικό έλλειμμα στις συναλλαγές με τη Γερμανία είναι κατά κύριο λόγο βιομηχανικής φύσης, αυτό με την Ιρλανδία συνδέεται κυρίως με το ότι έχουν μεταφέρει εκεί τις έδρες τους στην Ευρώπη μεγάλοι αμερικανικοί όμιλοι, για να εκμεταλλευτούν την πολύ ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπισή τους και να μειώσουν τις φορολογικές εισφορές τους.
Προτού επανεκλεγεί, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη απειλήσει την ΕΕ πως θα επέβαλε ξανά τελωνειακούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα αν δεν αυξηθούν οι αγορές υδρογονανθράκων —πετρελαίου και αερίου— από τις ΗΠΑ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να υπερασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντά της» αν χρειαστεί, διαβεβαίωνε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι πως εμπορικός πόλεμος θα είχε «αληθινό κόστος για όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ».
Θύμισε πως κατά την πρώτη θητεία του κ. Τραμπ, είχαν επιβληθεί δασμοί στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εξαγόταν από ευρωπαϊκές βιομηχανίες στην αμερικανική αγορά.
Κατά την πρώτη θητεία του (2017-2021), ο Ρεπουμπλικάνος είχε προχωρήσει στην επιβολή τελωνειακών δασμών σε σειρά ευρωπαϊκών προϊόντων, ιδίως στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, για να προστατεύσει την αμερικανική βιομηχανία από αυτόν που χαρακτήριζε αθέμιτο ανταγωνισμό και σε αντίποινα για το εμπορικό έλλειμμα της χώρας του.
Είχαν επίσης ανταλλαχτεί δασμοί εξαιτίας της διαφοράς των δυο πλευρών για τις κρατικές ενισχύσεις των αεροπορικών βιομηχανιών τους (Boeing και Airbus αντιστοίχως).
Συνάντηση Ρούμπιο με τους ομόλογους του από Ιαπωνία, Ινδία και Αυστραλία
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος θεωρείται οπαδός της σκληρής γραμμής έναντι της Κίνας, δέχθηκε χθες, Τρίτη, τους ομολόγους του της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Αυστραλίας, κατά την πρώτη ημέρα του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η συνάντηση, η οποία διεξήχθη στο υπουργείο Εξωτερικών, έχει συμβολικό χαρακτήρα: αυτές οι τρεις χώρες σχηματίζουν μια συμμαχία, που είναι προσανατολισμένη σε μεγάλο βαθμό κατά της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού και πέραν αυτής.
Ο Ρούμπιο δεν έκανε καμιά δήλωση στους δημοσιογράφους και στη συνέχεια συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τους υπουργούς των τριών χωρών, τον Ιάπωνα Τακέσι Ιουάγια, τον Ινδό Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ και την Αυστραλή Πένι Ουόνγκ.
«Οι τέσσερις χώρες μας παραμένουν πεπεισμένες ότι το διεθνές δίκαιο, οι οικονομικές ευκαιρίες, η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου του ναυτιλιακού τομέα, είναι η βάση της ανάπτυξης και της ευημερίας των λαών του Ινδο-Ειρηνικού», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος της συνάντησης.
«Είμαστε επίσης σταθερά αντίθετοι σε κάθε μονομερή δράση που έχει στόχο την τροποποίηση του status quo δια της ισχύος ή του εξαναγκασμού», πρόσθεσαν υπαινισσόμενοι ξεκάθαρα την Κίνα.
Οι υπουργοί υπογραμμίζουν εξάλλου την αποφασιστικότητά τους «να ενισχύσουν τη ναυτιλιακή, την οικονομική και την τεχνολογική ασφάλεια της περιοχής έναντι των αυξανόμενων απειλών, καθώς και να προωθήσουν αλυσίδες εφοδιασμού αξιόπιστες και ανθεκτικές», με προοπτική μια σύνοδο κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ινδία σε ημερομηνία που δεν διευκρίσθηκε.
Με τον ιάπωνα υπουργό, ο Ρούμπιο συζήτησε για τη Βόρεια Κορέα και τις «κοινές προσπάθειες εναντίον των αποσταθεροποιητικών δράσεων της Κίνας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους.
Το πρωί, ο κουβανικής καταγωγής ρεπουμπλικανός γερουσιαστής ορκίσθηκε στη διάρκεια τελετής υπό την αιγίδα του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς, κατά την οποία μίλησε για λίγο στα ισπανικά.
Στη συνέχεια έφθασε χειροκροτούμενος στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου χτυπά η καρδιά της αμερικανικής διπλωματίας.
Ο 53χρονος Ρούμπιο, ο οποίος διαδέχεται τον Άντονι Μπλίνκεν, είναι το πρώτο μέλος της νέας κυβέρνησης του Τραμπ που ο διορισμός του επικυρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας ομόφωνα από τη Γερουσία.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «ο πρωταρχικός στόχος είναι να προωθηθεί η ειρήνη και να αποφευχθούν οι συγκρουσεις» στον κόσμο.
«Περιμένω ότι όλες οι χώρες του κόσμου θα υπερασπιστουν τα εθνικά συμφέροντά τους. Και στις περιπτώσεις -και ελπίζω ότι θα υπάρξουν πολλές- όπου τα εθνικά συμφέροντά μας και τα δικά τους συμφωνούν, χαιρόμαστε να εργαζόμαστε μαζί τους», δήλωσε ο Ρούμπιο.
«Αναγνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν στιγμές κατά τις οποίες δυστυχώς (…) θα υπάρξουν συγκρούσεις», πρόσθεσε.
«Επιδιώκουμε να τις προλάβουμε και να τις αποφύγουμε, όμως ποτέ σε βάρος της εθνικής ασφάλειάς μας, ποτέ σε βάρος του εθνικού συμφέροντός μας και ποτέ σε βάρος των θεμελιωδών αξιών μας ως έθνους και ως λαού», υπογράμμισε λέγοντας ακόμα ότι θέλει να επανατοποθετήσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «στην καρδιά της διαμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής» των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η έλευση της νέας κυβέρνησης Τραμπ προκάλεσε ένα κύμα παραιτήσεων αμερικανών διπλωματών καριέρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΗΠΑ: Οι πρώτες οικονομικές παρεμβάσεις του Ντόναλντ Τραμπ
Τραγωδία στην Κεφαλονιά: Νεκρή βρέθηκε 42χρονη μητέρα σε πυρκαγιά στη Σάμη
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"