Μουδιασμένος παρακολουθεί ακόμα ολόκληρος ο πλανήτης τις εξελίξεις μετά τη “βόμβα” του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει σαρωτικούς δασμούς σε μια σειρά από φίλιες και “εχθρικές” προς τις ΗΠΑ χώρες.
Η επιβολή δασμού 20% στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προκαλέσει αναταραχή στην Ευρώπη, με τους ηγέτες των κρατών-μελών να ελπίζουν σε διαπραγμάτευση με τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά να προετοιμάζονται ταυτόχρονα για την αντεπίθεση και το χειρότερο σενάριο.
«Οι συνέπειες θα είναι τρομερές για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Αυτή η απόφαση είναι μια καταστροφή για τον οικονομικό κόσμο», ανέφερε από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού.
Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς σκοπεύει να συνομιλήσει με τους Αμερικανούς ομολόγους του για τους δασμούς αύριο, Παρασκευή.
«Θα ενεργήσουμε με ηρεμία, προσεκτικά σταδιακά, με ενοποιημένο τρόπο, καθώς βαθμονομούμε την απάντησή μας, ενώ θα δώσουμε επαρκή χρόνο για συνομιλίες», είπε.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, κάλεσε εκτάκτως τους υπουργούς και τους επιχειρηματίες σε μια σύνοδο κορυφής.
Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ απέρριψε τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι η ΕΕ επέβαλε δασμούς 39% σε αμερικανικά προϊόντα, επιμένοντας στην πραγματικότητα ότι ήταν μόλις 3%.
«Είναι απλώς μια δικαιολογία για να τιμωρηθούν οι χώρες και να εφαρμοστεί στείρος προστατευτισμός. Ο εμπορικός πόλεμος θα επηρεάσει τους πάντες, αλλά θα χτυπήσει περισσότερο από όλους αυτόν που τον επιβάλλει», προειδοποίησε.
Το Ισπανικό Εμπορικό Επιμελητήριο φοβάται μείωση κατά 14% των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, ειδικά σε μηχανήματα και ηλεκτρικό εξοπλισμό. Ο Sánchez ανακοίνωσε ένα σχέδιο ανταπόκρισης ύψους 14,1 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις στα οικονομικά και να αναζητήσουν νέες αγορές πέρα από τις ΗΠΑ.
Η Σλοβακία είναι πιο εκτεθειμένη από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, λόγω της μεγάλης της εξάρτησης από τις βιομηχανικές εξαγωγές, και ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποίησαν για βαθιά πτώση της οικονομικής παραγωγής κατά τουλάχιστον 2,5% σε μόλις δύο χρόνια.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε για πιθανή πτώση 0,4% της οικονομικής παραγωγής της φέτος. Ακόμη και πριν από την ανακοίνωση του Τραμπ, η Γαλλική κυβέρνηση είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω την αναμενόμενη ανάπτυξη φέτος στο 0,7%.
Δασμοί Τραμπ: Αντίποινα σε δύο δόσεις από την ΕΕ
Η ΕΕ έχει δώσει ήδη μια πρώτη απάντηση στους δασμούς του Τραμπ. Από τα μέσα Απριλίου, ένα πρώτο πακέτο δασμών της ΕΕ αξίας έως και 26 δισ. ευρώ θα επιβληθεί σε αμερικανικά προϊόντα, ως αντίποινα για τους δασμούς 25% των ΗΠΑ στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου της ΕΕ που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο. Ωστόσο, αυτοί δεν έχουν τεθεί ακόμα σε εφαρμογή δίνοντας περιθώριο στο να δοθεί μια λύση μέσω των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν, η Ευρώπη «κρατάει πολλά χαρτιά». Επιπλέον μέτρα δεν θα περιλαμβάνουν μόνο αμερικανικά προϊόντα, αλλά ενδεχομένως και τις ψηφιακές υπηρεσίες τους.
Εάν η ΕΕ αποφασίσει να επιβάλει δασμούς ή περιορισμούς σε τεχνολογικές εταιρείες ή να περιορίσει την πρόσβαση των ΗΠΑ σε δημόσιες συμβάσεις, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτό που ορισμένοι έχουν χαρακτηρίσει ως το «μεγάλο μπαζούκας» – πιο γνωστό ως Anti-Coercion Instrument (ACI). Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να λάβει τη στήριξη της πλειοψηφίας των κρατών μελών της ΕΕ.
ΗΕΕ, «έτοιμη για εμπορικό πόλεμο» με τις ΗΠΑ, προβλέπει να «να πλήξει τις ψηφιακές υπηρεσίες» όταν απαντήσει στους δασμούς που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε χθες Πέμπτη η Σοφί Πριμά, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γαλλίας.
«Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα παρατηρηθεί πράγματι ύφεση στην παραγωγή», πρόσθεσε η Πριμά μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αμερικανικοί δασμοί κυρίως στα γαλλικά κρασιά και οινοπνευματώδη.
Μετά την αμερικανική απόφαση η ΕΕ προετοιμάζει την απάντησή της, η οποία θα έρθει σε δύο φάσεις: «η πρώτη απάντηση θα έρθει περίπου στα μέσα Απριλίου και θα αφορά την πρώτη επίθεση (του Αμερικανού προέδρου) στο αλουμίνιο και τον χάλυβα», επεσήμανε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.
«Και στη συνέχεια θα υπάρξει μια δεύτερη απάντηση, η οποία θα είναι πιθανόν έτοιμη στα τέλη του Απριλίου και θα αφορά το σύνολο των προϊόντων και των υπηρεσιών», πρόσθεσε η Πριμά.
Προς το παρόν «οι χώρες μέλη της ΕΕ διαπραγματεύονται» για αυτή τη δεύτερη φάση της αντίδρασής τους, εξήγησε.
«Αλλά θα πλήξουμε και τις υπηρεσίες, για παράδειγμα τις ψηφιακές υπηρεσίες οι οποίες σήμερα δεν φορολογούνται και θα μπορούσαν να φορολογηθούν», πρόσθεσε.
«Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε ένα εύρος εργαλείων και είμαστε έτοιμοι για αυτόν τον εμπορικό πόλεμο», υπογράμμισε η Πριμά.
Δημοσκόπηση MARC: Το 70% των πολιτών ζητά αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"