Κλιμακώνονται τα πυρά του Ισραήλ πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, με πολλούς αμάχους να χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, καθώς οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία έχουν αποβεί άκαρπες.
Την ίδια ώρα, η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στη Γάζα με το “σταγονόμετρο” και ο ΟΗΕ προειδοποιεί για δεκάδες χιλιάδες μωρά που μπορεί να πεθάνουν τα επόμενα 24ωρα.
Ο Τομ Φλέτσερ, υφυπουργός του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά θέματα προειδοποίησε ότι «14.000 μωρά θα μπορούσαν να πεθάνουν σε 48 ώρες, εάν δεν φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια».
«Θέλω να σώσω όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα 14.000 μωρά τις επόμενες 48 ώρες. Πρέπει να κατακλύσουμε τη Λωρίδα της Γάζας με ανθρωπιστική βοήθεια» ανέφερε μιλώντας στο BBC.
Πρόκειται για έναν «ανατριχιαστικό» αριθμό επισήμανε εξηγώντας ότι ο αριθμός αυτός προκύπτει από «πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται επί τόπου – βρίσκονται στα ιατρικά κέντρα, βρίσκονται στα σχολεία…προσπαθώντας να αξιολογήσουν τις ανάγκες» ενώ όπως λέει πολλοί από αυτοί έχουν σκοτωθεί.
Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ απαγόρευσε τη 2η Μαρτίου την είσοδο οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας και κλιμακώνει από την περασμένη εβδομάδα τις αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις του, που ξανάρχισε τη 18η Μαρτίου, έπειτα από δυο μήνες ανακωχής, για να αναγκάσει όπως λέει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου τη Χαμάς να απελευθερώσει τους εναπομείναντες ομήρους που κρατά και να καταστρέψει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και ο Καναδάς καταδίκασαν τις ισραηλινές επιθέσεις, καταγγέλλοντας την εκτεταμένη επίθεσή του στη Γάζα και το μπλοκάρισμα της βοήθειας στην περιοχή. Χρησιμοποιώντας έναν πιο επιθετικό τόνο, απείλησαν τη Δευτέρα να λάβουν «συγκεκριμένα μέτρα», συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων κυρώσεων, εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει την ανανεωμένη στρατιωτική του επίθεση και συνεχίσει να εμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Και οι τρεις χώρες έχουν ζητήσει να επιτραπεί η είσοδος περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα, την επιστροφή των ομήρων και τον τερματισμό των μαχών, αλλά δεν έχει ασκηθεί ισχυρή, συντονισμένη διπλωματική πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου.
Η αντίδραση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν άμεση ο οποίος έκρινε ότι οι χώρες προσφέρουν κατ’ αυτόν τον τρόπο «τεράστιο βραβείο» στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
«Ζητώντας το Ισραήλ να βάλει τέλος στον αμυντικό πόλεμο για την επιβίωσή μας προτού καταστραφούν οι τρομοκράτες της Χαμάς στα σύνορά μας κι απαιτώντας (να εγκαθιδρυθεί) παλαιστινιακό κράτος, οι ηγέτες στο Λονδίνο, στην Οτάβα και στο Παρίσι προσφέρουν τεράστιο βραβείο για τη γενοκτονική επίθεση εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου (2023) κι ενθαρρύνουν νέες φρικαλεότητες αυτού του είδους», τόνισε ο κ. Νετανιάχου σε ανακοίνωση.
Νίκος Γαλανός: Είχε διαγνωστεί με καρκίνο πριν από 25 χρόνια – Δεν το γνώριζε σχεδόν κανένας
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"