Τη δική του «βόμβα» έριξε ο Guardian καθώς ανέφερε ότι παραβιάστηκε από ομάδες που συνδέονται με Ρωσία και Κίνα πυρηνική εγκατάσταση της Βρετανίας.

Συγκεκριμένα η πιο επικίνδυνη πυρηνική τοποθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, το Sellafield, έχει παραβιαστεί από κυβερνοομάδες που συνδέονται στενά με τη Ρωσία και την Κίνα ανέφερε το δημοσίευμα.

Ο Guardian ανακάλυψε ότι οι αρχές δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς παραβιάστηκαν τα συστήματα πληροφορικής. Ωστόσο, πηγές ανέφεραν ότι οι παραβιάσεις εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 2015, όταν οι ειδικοί συνειδητοποίησαν ότι το κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να κρύβεται και να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία ή επίθεση σε συστήματα – είχε ενσωματωθεί στα δίκτυα υπολογιστών του Sellafield.

Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν το κακόβουλο λογισμικό έχει εξαλειφθεί. Μπορεί να σημαίνει ότι ορισμένες από τις πιο ευαίσθητες δραστηριότητες του Sellafield, όπως η μετακίνηση ραδιενεργών αποβλήτων, η παρακολούθηση για διαρροές επικίνδυνου υλικού και ο έλεγχος για πυρκαγιές, έχουν τεθεί σε κίνδυνο.

Οι πηγές αναφέρουν ότι είναι πιθανό ξένοι χάκερ να έχουν πρόσβαση στα υψηλότερα κλιμάκια εμπιστευτικού υλικού στην τοποθεσία, η οποία εκτείνεται σε 6 τετραγωνικά χιλιόμετρα (2 τετραγωνικά μίλια) στην ακτή της Κάμπρια και είναι μια από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο.

Η πλήρης έκταση οποιασδήποτε απώλειας δεδομένων και τυχόν συνεχιζόμενων κινδύνων για τα συστήματα έγινε πιο δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί λόγω της αποτυχίας του Sellafield να ειδοποιήσει τις πυρηνικές ρυθμιστικές αρχές για αρκετά χρόνια, ανέφεραν πηγές.

Οι αποκαλύψεις προέκυψαν στο Nuclear Leaks, μια έρευνα του Guardian που διήρκεσε ένα χρόνο για την πειρατεία στον κυβερνοχώρο, τη ραδιενεργή μόλυνση και την τοξική κουλτούρα στο χώρο εργασίας στο Sellafield.

Η τοποθεσία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πλουτωνίου στον πλανήτη και είναι μια μεγάλη χωματερή για πυρηνικά απόβλητα από προγράμματα όπλων και δεκαετίες παραγωγής ατομικής ενέργειας.

Φρουρούμενο από ένοπλη αστυνομία, διαθέτει επίσης έγγραφα σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο δεχτεί ξένη επίθεση ή αντιμετωπίσει καταστροφή. Κατασκευάστηκε πριν από περισσότερα από 70 χρόνια και παλαιότερα ήταν γνωστό ως Windscale, παρήγαγε πλουτώνιο για πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και έχει λάβει ραδιενεργά απόβλητα από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Σουηδίας.

Ο Guardian μπορεί επίσης να αποκαλύψει ότι το Sellafield, το οποίο έχει περισσότερους από 11.000 υπαλλήλους, τέθηκε πέρυσι σε μια μορφή «ειδικών μέτρων» για συνεχείς αδυναμίες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, σύμφωνα με πηγές από το Office for Nuclear Regulation (ONR) και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο φύλακας πιστεύεται επίσης ότι ετοιμάζεται να διώξει άτομα εκεί για αστοχίες στον κυβερνοχώρο.

Το ONR επιβεβαίωσε ότι το Sellafield αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στα πρότυπα του στον κυβερνοχώρο, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις παραβιάσεις ή τους ισχυρισμούς περί «κάλυψης».

Ένας εκπρόσωπος είπε: «Ορισμένα συγκεκριμένα θέματα υπόκεινται σε συνεχείς έρευνες, επομένως δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτήν τη στιγμή».

Ειδήσεις σήμερα:

Όταν θα λάβεις αυτό το γράμμα…

Δευτέρα με κακοκαιρία “εξπρές” – Κρύο, βροχές και δυνατοί βοριάδες

Πήρε θέση η ΕΛΑΣ για τα επεισόδια στο Πανθεσσαλικό – Έξι συλλήψεις και 16 προσαγωγές

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις