Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς, ένας χορογράφος που το όνομά του έγινε συνώνυμο με το θρυλικό θέατρο Μπολσόι κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον κόσμο του κλασικού χορού.
Ποιος ήταν ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς
Ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς υπήρξε μια εμβληματική μορφή, ένας από τους σπουδαιότερους χορογράφους της εποχής του. Η καριέρα του συνδέθηκε άρρηκτα με τα Μπολσόι, όπου διετέλεσε επικεφαλής του μπαλέτου από το 1964 έως το 1995, αφήνοντας ανεξίτηλο το καλλιτεχνικό του στίγμα.
Ακόμη και μετά την αποχώρησή του από τη θέση του διευθυντή, επέστρεψε στο θέατρο ως χορογράφος, συνεχίζοντας να προσφέρει την πολύτιμη γνώση και το ταλέντο του.
Οι οικογενειακές του καταβολές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενασχόλησή του με το μπαλέτο, αν και παράλληλα του δημιούργησαν δυσκολίες στην καλλιτεχνική του σταδιοδρομία στη Σοβιετική Ένωση.
Γεννημένος στις 2 Ιανουαρίου 1927, ο Γκριγκορόβιτς είχε ισχυρούς δεσμούς με την ιστορία του ρωσικού ναυτικού και του μπαλέτου. Ήταν εγγονός του ναυάρχου της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Alfred Rozay και ανιψιός του χορευτή των Μαρίνσκι Georgy Rozai.
Η αρχική του εκπαίδευση έγινε στη σχολή μπαλέτου της γενέτειράς του, της Αγίας Πετρούπολης (τότε Λένινγκραντ), στο ιστορικότερο ρωσικό ίδρυμα χορού που ιδρύθηκε το 1738. Ξεκίνησε την καριέρα του ως σολίστ στο Κίροφ, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε Μαρίνσκι.
Μαζί με τα Μπολσόι, το Μαρίνσκι αποτελούν δύο από τους σημαντικότερους θεσμούς κλασικού χορού παγκοσμίως. Στο Κίροφ παρέμεινε μέχρι το 1961, όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει την ενεργό χορευτική του καριέρα για να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη χορογραφία.
Η συμβολή του Γιούρι Γκριγκορόβιτς στην εξέλιξη του μπαλέτου υπήρξε ανεκτίμητη. Οι χορογραφίες του χαρακτηρίζονταν από την έντονη δραματικότητα, τη μουσικότητα και την τεχνική αρτιότητα, αναδεικνύοντας το μεγαλείο της ρωσικής σχολής χορού. Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην παγκόσμια καλλιτεχνική κοινότητα, αλλά το έργο του θα συνεχίσει να εμπνέει και να συγκινεί τις επόμενες γενιές χορευτών και θεατών.
Λάμπρος Κωνσταντάρας: «Εδώ και χρόνια θέλω να κάνω κάτι δικό μου στην τηλεόραση»
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"