Με ένα αναλυτικό ρεπορτάζ το BBC αναλύει τους λόγους για τους οποίους χιλιάδες διαδηλωτές στην Τουρκία έχουν βγει στους δρόμους μετά τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή (23.03) το τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την προφυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου, του μεγαλύτερου αντιπάλου του Ερντογάν, εν αναμονή της δίκης για τις κατηγορίες περί διαφθοράς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, «κάτω από την οξεία μυρωδιά των δακρυγόνων στον νυχτερινό αέρα της Κωνσταντινούπολης, υπάρχει μια υποψία για κάτι άλλο – μια μυρωδιά πανικού εκ μέρους του μακροχρόνιου ηγέτη της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ένας από τους αντιπάλους του μπήκε πίσω από τα κάγκελα. Αλλά η φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου, του δημοφιλούς δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, δείχνει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει ταραχτεί και ίσως το έχει παρακάνει. Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του δημάρχου, το οποίο συγκεντρώνει τεράστια πλήθη στους δρόμους, σίγουρα το ελπίζει.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, πάντα κομψά ντυμένος, ακόμη και όταν ετοιμαζόταν να συλληφθεί, είναι ο κύριος αντίπαλος του ολοένα και πιο αυταρχικού ηγέτη της Τουρκίας. Θα μπορούσε κάλλιστα να τον αντικαταστήσει στις προεδρικές εκλογές που πρέπει να διεξαχθούν έως το 2028 – αν υποθέσουμε ότι είναι ελεύθερος να τις διεκδικήσει.

Αυτό είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια διαμάχη για την τύχη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, όσο χαρισματικός κι αν είναι».

«Γιατί οι πολίτες βγαίνουν στους δρόμους»

«Η ελευθερία και η δημοκρατία διαβρώνονται σταθερά κατά την εποχή Ερντογάν. Πολλοί βλέπουν αυτή τη στιγμή ως μια ευκαιρία να βάλουν φρένο στην πορεία προς την απόλυτη απολυταρχία -αν δεν είναι ήδη αργά», αναφέρει το δημοσίευμα του BBC.

«Κάθε βράδυ βγαίνουν στους δρόμους, αψηφώντας τις δυνάμεις καταστολής, τα δακρυγόνα και τις πλαστικές σφαίρες, την απαγόρευση διαδηλώσεων, τα κλειστά οδοφράγματα και τις γέφυρες, καθώς και τον κίνδυνο σύλληψης», προσθέτει.

«Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι είναι μια λειτουργική δημοκρατία – και, επιφανειακά, μοιάζει να είναι. Υπάρχουν εκλογές. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων είναι συνήθως υψηλή. Οι Τούρκοι εκτιμούν το δικαίωμά τους να προσέρχονται στις κάλπες. Την ημέρα των εκλογών, η διαδικασία είναι σε μεγάλο βαθμό δίκαιη. Το πρόβλημα είναι τι συμβαίνει μακριά από τα εκλογικά κέντρα», συμπληρώνει.

Νέο μήνυμα Ιμάμογλου από τη φυλακή: «Θα μας φοβούνται»

Μία νέα μακροσκελή ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα έκανε ο προφυλακισμένος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Μέσα από το νέο του μήνυμα απευθύνεται στους υποστηρικτές του χαρακτηρίζοντας ως «δημοκρατική επανάσταση» τη συμμετοχή 15 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος του.

«Η ελπίδα είναι τεράστια. Έχει καταστρέψει μια χούφτα κακών ανθρώπων. Οι φόβοι τους έχουν αυξηθεί. Θα φοβούνται, ας φοβούνται. Επειδή είμαστε μαζί με το έθνος μας. Εκπροσωπούμε την τουρκική συμμαχία. Εκπροσωπούμε τις ευγενείς αξίες της Δημοκρατίας της Τουρκίας, τη δημοκρατία. Εκπροσωπούμε το μέλλον, τη δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου, την ισότητα, την ενότητα και την αλληλεγγύη», ανέφερε.

«Να είστε καλοί με τις δυνάμεις ασφαλείας μας, τους αστυνομικούς μας, τους ανθρώπους μας, τους οποίους αγαπώ πάρα πολύ. Επιτρέψτε μου να σας δω όλους με ένα χαμογελαστό πρόσωπο απόψε. Το έθνος είναι μεγάλο», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 1.130 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί από την Τετάρτη 

Το κίνημα διαμαρτυρίας απειλεί να ενισχυθεί στην Τουρκία μετά την φυλάκιση του δημοφιλούς δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, βασικού πολιτικού αντιπάλου του Ταγίπ Ερντογάν. Παρά την απαγόρευση, νέες προσκλήσεις σε διαδηλώσεις υπάρχουν σήμερα σε ολόκληρη την χώρα, η οποία συγκλονίζεται από εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, πρωτοφανείς από το 2013 και την καταστολή του κινήματος του Πάρκου Γκεζί.

Περισσότεροι από 1.130 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί στην Τουρκία από την Τετάρτη, ημέρα σύλληψης του Εκρέμ Ιμάμογλου, ανακοίνωσαν οι αρχές που απαγόρευσαν «προσωρινά» οποιαδήποτε συγκέντρωση στις τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας.

«1.133 ύποπτοι έχουν συλληφθεί για παράνομες δραστηριότητες ανάμεσα στις 19 και τις 23 Μαρτίου 2025», ανακοίνωσε στο Χ ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγιά. Διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε 55 από τις 81 τουρκικές επαρχίες, δηλαδή στα δύο τρίτα της χώρας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 123 αστυνομικοί έχουν τραυματισθεί, μαζί με αδιευκρίνιστο αριθμό διαδηλωτών.

10 συλλήψεις

Τουλάχιστον δέκα δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους και ένας φωτογράφος του AFP, συνελήφθησαν τα ξημερώματα στα σπίτια τους στην Κωνσταντινούπολη και στην Σμύρνη, όπως ανακοίνωσε η τουρκική ένωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων MLSA.

Σήμερα, πλήθη φοιτητών αψηφούν τις απαγορεύσεις και διαδηλώνουν στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα για να υποστηρίξουν τον Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος έλαβε χθες πανηγυρικά το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ως προεδρικός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2028.

Επίθεση στα ΜΜΕ

Η τουρκική αντιπολίτευση, ενισχυμένη από τις μεγάλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, προσπαθεί να διατηρήσει το μομέντουμ καλώντας σε μποϊκοτάζ των τηλεοπτικών σταθμών και των επιχειρήσεων που «αγνοούν την κατάσταση».

Ο ηγέτης του CHP Οζγκιούρ Οζέλ απευθύνθηκε χθες το βράδυ στο συγκεντρωμένο πλήθος στην Κωνσταντινούπολη ζητώντας μποϊκοτάζ των μέσων ενημέρωσης και των επιχειρήσεων που υποστηρίζουν με την στάση τους την κυβέρνηση.

Η πλειονότητα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης είναι φιλοκυβερνητικά και τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα έχουν προβάλει ελάχιστα πλάνα από τις διαδηλώσεις.

«Σημειώνουμε κάθε τηλεοπτικό κανάλι που αγνοεί την στιγμή», δήλωσε ο Οζέλ και κατηγόρησε τους διαφημιζόμενους στις τουρκικές τηλεοράσεις που «σερβίρουν (προϊόντα) στους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης ενώ παράλληλα υπηρετούν το παλάτι το Ερντογάν» και δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα κατονομάσει τις επιχειρήσεις αυτές μαζί με τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης.

«Το θέμα δεν είναι να μην παρακολουθείτε τα κανάλια αυτά – οποιοσδήποτε αγοράζει τα προϊόντα τους είναι συνεργός», είπε.

«Είτε θα μας αναγνωρίσουν, είτε θα βυθιστούν»

Τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης και οι εφημερίδες στηρίζουν πλέον με θέρμη την κυβέρνηση Ερντογάν έπειτα από πολυετή κρατική νομική, οικονομική πίεση, εξαγορές εταιρειών και αυτολογοκρισία.

Τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα απέφυγαν την ευρεία κάλυψη των διαδηλώσεων στην χώρα. Αλλά τα ελάχιστα ανεξάρτητα και αντιπολιτευτικά κανάλια είχαν συνεχή μετάδοση.

Εξ άλλου, το Χ μπλόκαρε την περασμένη εβδομάδα την πρόσβαση σε εκατοντάδες λογαριασμούς έπειτα από αίτημα των τουρκικών αρχών, αλλά ανακοίνωσε ότι είναι αντίθετο με τις δικαστικές αποφάσεις.

Με ανάρτηση στο Χ, η αρχή εποπτείας των ραδιοτηλεοπτικών μέσων RTUK απείλησε τους σταθμούς που μεταδίδουν σε ζωντανή σύνδεση με αφαίρεση των αδειών τους για «μεροληπτική» κάλυψη. Ορισμένα κανάλια διέκοψαν στην συνέχεια την κάλυψη της καταστολής των διαδηλώσεων από την αστυνομία.

Ο Οζγκιούλ Οζέλ κάλεσε τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης να χρησιμοποιήσουν την καταναλωτική τους ισχύ «για να γονατίσουν» ορισμένες επιχειρήσεις.

«Αν έχουν αλυσίδα εστιατορίων, αλλά αρνούνται να δουν αυτό το πλήθος, δεν θα πουλάνε φαγητό εδώ. Είτε θα μας αναγνωρίσουν, είτε θα βυθιστούν».

Ειδήσεις σήμερα:

Λακωνία: Θρήνος για τη 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο – “Δεμένη οικογένεια, έκαναν βόλτες κάθε Κυριακή με το αυτοκίνητο”

Κύκλωμα ναρκωτικών: “Έσπρωχναν” κοκαΐνη σε παιδιά πλούσιων – Τα συνθηματικά και το κόλπο με τους χυμούς

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις