Θεωρείτε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να πληρώνει “φόρο ρομπότ” για χαμένες θέσεις εργασίας;
Η γνώμη σας μετράει!

Με την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) να κερδίζει καθημερινά ολοένα και περισσότερο έδαφος, ήδη έχει αρχίσει να προκαλεί σημαντικές αλλαγές και στα εργασιακά.
Η ραγδαία πρόοδος της τεχνολογίας, που αναδιαμορφώνει ήδη το εργασιακό τοπίο σε παγκόσμιο επίπεδο, φέρνει στο προσκήνιο κρίσιμα ερωτήματα.
Με δεδομένο ότι η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομποτικά συστήματα αντικαθιστούν ανθρώπινες εργασίες —από αποθήκες μέχρι γραφεία— προκύπτει το ερώτημα: ποιος πληρώνει το τίμημα για την απώλεια θέσεων εργασίας;
Δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι, ανάμεσα στους οποίους και ο Bill Gates, που προτείνουν έναν “φόρο ρομπότ”.
Πρόκειται για ειδικό φόρο που θα επιβάλλεται στις εταιρείες που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη αντί ανθρώπων, με σκοπό να αναπληρώνονται τα χαμένα έσοδα του Δημοσίου (από μισθούς, εισφορές κλπ).
Οι υπέρμαχοι αυτής της πρότασης τονίζουν πως όταν το AI αντικαθιστά μια θέση εργασίας ανθρώπου, το κράτος έχει μεγάλες απώλειες από φόρους και εισφορές, γεγονός που θα μπορούσε να αντισταθμιστεί με τον “φόρο ρομπότ”.
Μάλιστα, τα έσοδα από αυτόν τον φόρο θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν προγράμματα επανεκπαίδευσης και τεχνολογικής προσαρμογής, ενώ θα επιβράδυναν την ανεξέλεγκτη αυτοματοποίηση.
Με λίγα λόγια, ο φόρος θα λειτουργούσε ως “αντικίνητρο” για την ανεξέλεγκτη αντικατάσταση ανθρώπων με μηχανές και θα αφήνε περιθώριο για ομαλή μετάβαση.
Από την άλλη, είναι αυτοί -και δεν είναι λίγοι- που τάσσονται κατά ενός τέτοιου μέτρου, υποστηρίζοντας πως θα έπληττε την καινοτομία και δεν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τους πολέμιους του “φόρου ρομπότ”, πρόκειται για ενός είδους “τιμωρία” των επιχειρήσεων για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και θα “έκοβε” από τις μικρότερες επιχειρήσεις την καινοτομία.
Όπως επισημαίνουν, οι επιχειρήσεις καταβάλλουν φόρους στο κράτος κι αν με την τεχνητή νοημοσύνη αυξάνονται τα κέρδη, αποδίδονται ήδη αποδίδονται φόροι, άρα δεν χρειάζεται ξεχωριστή επιβάρυνση.
Το πρόβλημα, κατά τους ίδιους, δεν είναι η τεχνολογία, αλλά η ανακατανομή και ως λύση προτείνουν τη βελτίωση των κοινωνικών δικτύων και την επαγγελματική εκπαίδευση, όχι την επιβράδυνση της προόδου μέσω φόρων.
Η συζήτηση για τον “φόρο ρομπότ” αφορά τη σύγκρουση μεταξύ τεχνολογικής προόδου και κοινωνικής συνοχής.
Το DEBATER, λοιπόν, για ακόμα μια φορά ζητά τη γνώμη σας: Θεωρείτε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να πληρώνει “φόρο ρομπότ” για χαμένες θέσεις εργασίας;
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις