Το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ ξεκινάει την Κυριακή 20 Νοεμβρίου με τους οικοδεσπότες να υποδέχονται το Εκουαδόρ στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής ημέρας. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ έχει καταλήξει να θεωρείται μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες διοργανώσεις για πολλούς λόγους κι έχει πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις.

Πρώτα απ’ όλα η εποχή που θα πραγματοποιηθεί, καθώς αντί για το τέλος της σεζόν το καλοκαίρι, πραγματοποιείται μεσούσης αυτής και χειμώνα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα και τη διακοπή των εθνικών πρωταθλημάτων.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει να κάνει με την υγεία των ποδοσφαιριστών και ήδη βλέπουμε πολλούς τραυματισμούς ακόμα και λίγες ημέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης, ενώ ήδη κάποια μεγάλα ονόματα όπως οι Πογκμπά, Καντέ, Ενκουκού και εσχάτως ο σταρ της Σενεγάλης, Σαντιό Μανέ ή ο άσος της Αργεντινής Χοακίν Κορέα να έχουν τεθεί νοκ άουτ.

Κι αυτό έχει να κάνει με το αγωνιστικό κομμάτι, ενώ τα βασικά ζητήματα έχουν πλέον να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο θεοκρατούμενο Κατάρ.

Οι καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας σε υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς εξοπλισμό ασφαλείας και χωρίς ιατρικό προσωπικό είναι εκκωφαντικές, αλλά και σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian οι θάνατοι 6.500 εργατών μεταναστών από χώρες όπως η Ινδία, το Νεπάλ, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Σρι Λάνκα έχουν προκαλέσει σάλο και την παγκόσμια κατακραυγή. Παρόλο που τόσο η FIFA όσο και οι διοργανωτές προσπαθούν να υποβαθμίσουν το ζήτημα, τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας είναι στραμμένα στη μικρή, αλλά ζάμπλουτη χώρα του Κατάρ.

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας με καταγγελίες για συλλήψεις, βασανιστήρια και κακοποίηση μελών της κοινότητας από τις τοπικές αρχές να δίνουν και να παίρνουν λίγες ημέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης, ενώ οι ποινές φτάνουν μέχρι και φυλάκιση.

Ενδεικτικό πάντως του πώς αντιμετωπίζονται οι ομοφυλόφιλοι στο Κατάρ είναι οι δηλώσεις του πρώην διεθνούς ποδοσφαιριστή, Χαλίντ Σαλμάν, ο οποίος μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, δήλωσε πως η ομοφυλοφιλία είναι “βλάβη στο μυαλό”.

Φωνές και εντός της FIFA

Φωνές όμως υπάρχουν ακόμα και εντός της FIFA για τη διοργάνωση με την πρόεδρο της ομοσπονδίας της Νορβηγίας Λίσε Κάβενες να στηλιτεύει την επιλογή και να ζητά από την Ομοσπονδία να κάνει περισσότερα για να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Στη διοργάνωση του Κατάρ έχουν ασκήσει κριτική ήδη η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών FIFPro, αλλά και η αγγλική ομοσπονδία FA που επίσης κάλεσε τη FIFA να πράξει περισσότερα πάνω στο ζήτημα.

Ποδοσφαιριστές που έχουν εναντιωθεί στη διοργάνωση

Από τους πρώτους που άσκησαν κριτική στη FIFA για την επιλογή του Κατάρ ήταν ο παλαίμαχος άσος της εθνικής Γαλλίας και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ερίκ Καντονά, ο οποίος δήλωσε πως δεν θα παρακολουθήσει το Μουντιάλ 2022.

Παρόμοια στάση τηρεί και ο εμβληματικός αρχηγός της εθνικής Γερμανίας και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της Γερμανίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2024, Φίλιπ Λαμ, ο οποίος χαρακτήρισε λάθος την επιλογή του Κατάρ για το γεγονός ότι ο ομοφυλοφιλία θεωρείται αδίκημα, η ισότητα των δύο φύλων δεν υπάρχει, ενώ εξέθεσε και το ζήτημα του θανάτου των μεταναστών εργατών.

Παρόμοια στάση κράτησε και ο παλαίμαχος Δανός διεθνής, Γουίλιαμ Κβιστ, ο οποίος σημείωσε με νόημα πως “το γεγονός ότι πρέπει να πεθάνουν χιλιάδες για να χτιστούν 12 ωραία στάδια, δεν έχει να κάνει με ποδόσφαιρο“.

Από εν ενεργεία παίκτες που θα βρεθούν στα γήπεδα του Κατάρ ποδοσφαιριστές της Γερμανίας όπως ο Λέον Γκορέτσκα ή ο Τζόσουα Κίμιχ έχουν μιλήσει για την ανάγκη να γίνει κάτι, αλλά και της Ολλανδίας, έχοντας φορέσει μάλιστα και t-shirt με μηνύματα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρόμοια στάση τηρεί και ο άλλοτε σταρ των “πάντσερ” και μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης, Τόνι Κρόος ο οποίος σημείωσε πως ο στόχος που τέθηκε αναφορικά με το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ ήταν για να βελτιωθεί κάτι ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα -κάτι που όμως δεν συνέβη.

Το τελευταίο “χτύπημα” ήρθε από τον Ισπανό μπακ της Μπαρτσελόνα, Έκτορ Μπεγερίν, που δήλωσε μεν λυπημένος από το γεγονός ότι ο Λουίς Ενρίκε δεν τον επέλεξε στην αποστολή της Ισπανίας, ωστόσο σημείωσε πως δεν ξέρει αν θα μπορούσε να απολαύσει το Μουντιάλ 2022 με το βάρος των 6.500 νεκρών ανθρώπων που συμμετείχαν στις εργασίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 

Μποϊκοτάζ κάνουν και γαλλικές και ισπανικές πόλεις οι οποίες δεν θα στήσουν γιγαντοοθόνες για το Μουντιάλ 2022, ενώ οπαδοί ομάδων καλούν επίσης σε “μαύρο” στο Κατάρ.

Οι καλλιτέχνες που έχουν πει όχι στο Μουντιάλ του Κατάρ

Μποϊκοτάζ στο Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ κάνουν όμως και καλλιτέχνες, παρόλο που δεν έχει βγει κάτι επίσημα για το ποιοι αρνήθηκαν τα πετροδόλαρα, όλο και περισσότεροι σταρ από τον χώρο της μουσικής υποστηρίζουν είτε ότι είπαν “όχι” στον πακτωλό των δολαρίων είτε ότι και να τους προσφέρονταν εκατομμύρια δεν θα πήγαιναν για λόγους ηθικής.

Η Ντούα Λίπα έβαλε τέλος σε δημοσιεύματα που την ήθελαν να εμφανίζεται στην τελετή έναρξης της διοργάνωσης. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επισκεφθεί το Κατάρ εάν δεν “εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ανέλαβε όταν κέρδισε το δικαίωμα να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο“.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βρετανός μουσικός, Ρομπ Στιούαρτ, ο οποίος σε συνέντευξή του στους “The Sunday Times” λίγες ημέρες πριν το Μουντιάλ 2022, αποκάλυψε ότι πριν από 15 μήνες είπε όχι σε πρόταση άνω του ενός εκατομμυρίου που του προσφέρθηκε για λόγους ηθικής. “Δεν θα ήταν σωστό να πάω σε μία χώρα με τέτοιες αξίες και ιδέες“, είπε χαρακτηριστικά.

Στο Μουντιάλ είπε “όχι” και η φωνή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 Σακίρα χωρίς όμως να διευκρινίζει τους λόγους της απόφασής της.

Ψηφίστε στο νέο debate για το Μουντιάλ 2022, γιατί η γνώμη σας μετράει!

Ειδήσεις σήμερα:

Η ώρα του Μουντιάλ 2022 – Όλο το πρόγραμμα των αγώνων και οι ώρες των μεταδόσεων

Ο ορισμός του… μινιμαλισμού από την Ηλιάνα Παπαγεωργίου – Τηγάνισε αυγά… ημίγυμνη (pic)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις