Ολόκληρος ο κόσμος του ευρωπαϊκού και όχι μόνο μπάσκετ μετράει αντίστροφα για την έναρξη του Ευρωμπάσκετ του 2022, το οποίο θα ξεκινήσει σε μερικές ημέρες στα γήπεδα της Ιταλίας, της Τσεχίας, της Γερμανίας και της Γεωργίας.

Η Σλοβενία καλείται στο Ευρωμπάσκετ του 2022 που θα διεξαχθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου να υπερασπιστεί τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης, ενώ σοβαροί διεκδικητές μεταλλίου είναι η δική μας “επίσημη αγαπημένη“, όπως και οι Σερβία και Γαλλία μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, η πολυνίκης του θεσμού μέχρι σήμερα, παραμένει άπιαστη, ακόμη κι αν τώρα δεν μπορεί να υπερασπιστεί τους τίτλους της. Για αρκετά χρόνια, όχι απλώς κυριαρχούσε στους τελικούς του Ευρωμπάσκετ που συμμετείχε, αλλά έκανε τη διοργάνωση ολόδική της, χωρίς να αφήνει περιθώρια στους αντιπάλους της. Πρόκειται φυσικά για τη Σοβιετική Ένωση, που μεσουρανούσε πριν τη διάλυση της στο χώρο του μπάσκετ και αδιαμφισβήτητα αποτελεί μια ιστορική υπερδύναμη του αθλήματος.

Το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ ήρθε το 1947 στην Πράγα, απέναντι στη διοργανώτρια τότε χώρα Τσεχοσλοβακία (σήμερα χωρισμένη σε Τσεχία και Σλοβακία). Μετά από ένα πολύ μικρό διάλειμμα από τους τελικούς το 1949, κατέκτησε δύο διαδοχικά Ευρωμπάσκετ το 1951 και το 1953, ενώ αφού κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη Βουδαπέστη το 1955, από κει και έπειτα το Ευρωμπάσκετ έγινε συνώνυμο της Σοβιετικής Ένωσης.

Η “παντοκρατορία της ΕΣΣΔ στο Ευρωμπάσκετ

Από το 1957 έως το 1971, το χρυσό μετάλλιο ήταν ιδιοκτησίας της Σοβιετικής Ένωσης, με σχεδόν κανέναν από όσους κατάφερναν να φτάσουν στο τελικό να μπορεί να της αντισταθεί. Η μόνη που το κατάφερε αυτό με επιτυχία, πριν φυσικά το δικό μας 1987, ήταν η έτερη τότε υπερδύναμη του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, η Γιουγκοσλαβία.

Αυτή ήταν και που σταμάτησε το σερί της ΕΣΣΔ το 1973 και κατέκτησε τρία διαδοχικά πρωταθλήματα, τα δύο μάλιστα με αντίπαλο τη Σοβιετική Ένωση, πριν της παραδώσει πίσω τη σκυτάλη, η οποία κατέκτησε τα Ευρωμπάσκετ του 1979 και του 1981. Η δεκαετία του 1980 όμως ήταν εν τέλει και η τελευταία φορά που ο “παντοκράτορας” του Ευρωπαϊκού μπάσκετ και “βασιλιάς” του Ευρωμπάσκετ, θα πατούσε στα παρκέ των γηπέδων.

Το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης

Το τελευταίο της χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση, ήρθε το 1985 στην τότε Δυτική Γερμανία με το εμβληματικό 120-89 απέναντι στην Τσεχοσλοβακία. Η τελευταία της παρουσία σε τελικό του Ευρωμπάσκετ ήταν το γνωστό και μη εξαιρετέο 1987, χρονιά ορόσημο για το ελληνικό μπάσκετ.

Η “επίσημη αγαπημένη”, έχοντας στο ρόστερ της τους ζωντανούς θρύλους Νίκο Γκάλη (MVP του τότε Ευρωμπάσκετ), Παναγιώτη Γιαννάκη, Παναγιώτη Φασουλά, Φάνη Χριστοδούλου και Αργύρη Καμπούρη μεταξύ άλλων, “λύγισε” τη Σοβιετική Ένωση με 103-101 στην παράταση, σε μια βραδιά όπου μνημονεύεται ακόμη και σήμερα. Το τότε Ευρωμπάσκετ μάλιστα έγινε στο ΣΕΦ του Πειραιά, την πρώτη φορά που διοργανώθηκε στη χώρα μας.

Τελευταίο μετάλλιο της άλλοτε κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης ήρθε στην αμέσως επόμενη διοργάνωση στο Ζάγκερμπ, το 1989, κατακτώντας στον μικρό τελικό, το χάλκινο μετάλλιο. Αυτή έμελλε να είναι και η τελευταία φορά που η Σοβιετική Ένωση συμμετείχε σε οποιαδήποτε διοργάνωση, μιας και η χώρα διαλύθηκε το 1991.

Η κληρονομιά και οι διάδοχοι

Η Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει πια όμως η ιστορία της στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και στο Ευρωμπάσκετ σε αυτή την περίπτωση, έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα και κανείς δε μπορεί να τη διαγράψει. Οι γνώστες του αθλήματος δεν μπορούν να ξεχάσουν μερικούς από τους καλύτερους σοβιετικούς παίκτες που έχουν περάσει από τα παρκέ, ενώ το εκπληκτικό παιχνίδι που έπαιζε στα παρκέ παραμένει αξιοθαύμαστο μέχρι και σήμερα.

Μερικοί από τους παίκτες της είναι φυσικά οι Σεργκέι Μπέλοφ (ο πρώτος Ευρωπαίος καλαθοσφαιριστής παγκόσμιας κλάσης), Μοντέστας Παουλάουσκας, Γκενάντι Βολνόφ, Σαρούνας Μαρτσουλίονις, ο αδικοχαμένος Αλεξάντερ Μπελόφ και οι θηριώδεις σέντερ Γιάνις Κρούμινς, Βλαντίμιρ Τκατσένκο και Άρβιντας Σαμπόνις, ενώ κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει και την “αλεπού των πάγκων” Αλεξάντερ Γκομέλσκι.

Παρέμεινε στον πάγκο της Σοβιετικής Ένωσης για τρεις δεκαετίες και τα μισά χρυσά μετάλλια της Σοβιετικής Ένωσης έχουν την υπογραφή του.

Έκτοτε οι εθνικές ομάδες που σχηματίστηκαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 συμμετέχουν ξεχωριστά στο Ευρωμπάσκετ. Οι πιο επιτυχημένες στη διοργάνωση, είναι οι εθνικές ομάδες της Ρωσίας και της Λιθουανίας που έχουν κατακτήσει έκαστος από ένα χρυσό μετάλλιο, με τη Λιθουανία να έχει κατακτήσει τα περισσότερα μετάλλια γενικώς (5 έναντι 4 της Ρωσίας).

Πλέον η Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει πια, αλλά όντας βαθιά χαραγμένη στη μνήμη όλων των μπασκετόφιλων, παικτών και προπονητών, οι οποίοι αρκετοί έχουν ως ινδάλματα την ομάδα, τους μαγευτικούς της παίκτες και φυσικά την “αλεπού των πάγκων“.

Ειδήσεις σήμερα

Επιχείρηση διάσωσης στα ανοιχτά της Ζακύνθου – Περισσότερα από 60 άτομα σε ιστιοφόρο σκάφος

“Η Αλεξανδρούπολη θα αποτελέσει γεωστρατηγικό κέντρο για την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ” – Η συνάντηση Μενέντεζ-Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις