Δεκτή έκανε την πρόταση δυσπιστίας του Αλέξη Τσίπρα για τις υποκλοπές η κυβέρνηση όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Συγκεκριμένα μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής και την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε προς την κυβέρνηση, τον λόγο πήρε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος άρχισε την ομιλία του στα αρχαία προκαλώντας μια μικρή ένταση.
Στη συνέχεια τόνισε: “Σας ευγνωμονούμε, θα έχουμε την ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε το επόμενο τριήμερο. Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε και εσάς κ. Τσίπρα γιατί σας είχαμε χάσει για ένα διάστημα, συνέχισε. Εκείνος ο οποίος έχει δυο ανοικτά δικαστήρια, αυτός που χρησιμοποιούσε φερέφωνα στα οποία έβαζε κουκούλες και τους είπε Μάξιμους και σήμερα ακούγεται ότι είχε διασύνδεση με “μαύρες σακούλες” μας επιτίθεται”.
Παράλληλα ενημέρωσε πως η συζήτηση θα ξεκινήσει άμεσα και συγκεκριμένα στις 18:00 και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία το βράδυ της Παρασκευής.
Πρόταση δυσπιστίας: “Θα αναγκαστεί να έρθει στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης”
“Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην υπόθεση αυτής της εκτροπής είναι αμετάκλητα ένοχοι. Δεν έχουν μόνο πολιτικές, αλλά και βαρύτατες προσωπικές και νομικές ευθύνες“, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζοντας ότι “η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων έκαναν ακόμα και την εθνική μας ασφάλεια πεδίο υποκλοπών και εκβιασμών, είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία, την ασφάλεια της χώρας, τα δικαιώματα“.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι “μετά από όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί, με αποδείξεις πια, επειδή η Ελλάδα θέλουμε να είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να μείνει ούτε στιγμή στη θέση της, ο πρωθυπουργός αυτός δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μια μέρα στη θέση του“.
Για τους λόγους αυτούς, προσέθεσε, “υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας μας στο λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης“. Σημείωσε ότι η Βουλή επί τριήμερο θα συζητήσει, “ο κ. Μησοτάκης θα αναγκαστεί να έρθει εδώ και να δώσει εξηγήσεις, να λογοδοτήσει, να απαντήσει και η Βουλή θα αναγκαστεί να αποφασίσει: Με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή“. Τόνισε πως “όποια και αν είναι η απάντηση, είμαι βέβαιος ότι σύντομα την οριστική και την ορθή απάντηση στο ερώτημα θα δώσει ο ελληνικός λαός“.
Πρόταση δυσπιστίας: Τι προβλέπουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η πρόταση μομφής κατατίθεται μόνο εάν φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία ζητείται η άρση εμπιστοσύνης.
Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Σώματος.
Στην περίπτωση, λοιπόν, που η πρόταση φέρει την υπογραφή του απαιτούμενου αριθμού βουλευτών, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση.
Όπως αναφέρεται στον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη 12η νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.
Σύμφωνα με το άρθρο 142, η συζήτηση ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν, ενώ έως το τέλος της τοποθέτησής τους συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών.
Για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ή κάποιου μέλους της, πρέπει να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).
Σημειώνεται, τέλος, ότι δεν μπορεί να υποβληθεί ξανά πρόταση μομφής, εάν δεν έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Πανεύκολη συνταγή για σπιτική light μπεσαμέλ
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"