Με πληρωμές και δώρα προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή σε όλο τον πλανήτη ο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς η Ρωσία μετέφερε περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια σε ξένα πολιτικά κόμματα, αξιωματούχους και πολιτικούς σε πάνω από 24 χώρες από το 2014 και μετά, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, σύμφωνα με ένα έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.
Η αμερικανική κυβέρνηση αποχαρακτήρισε ορισμένες πληροφορίες που περιλαμβάνονταν στην έκθεση των μυστικών υπηρεσιών. Μοιράστηκαν αυτές τις πληροφορίες περί της κρυφής πολιτικής χρηματοδότησης της Ρωσίας με άλλες χώρες, συνέχισε ο ίδιος αξιωματούχους, που ενημέρωσε τηλεφωνικά δημοσιογράφους, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.
“Ρίχνοντας φως στη ρωσική πολιτική μυστικών χρηματοδοτήσεων και τις ρωσικές προσπάθειες να υπονομευθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες, προειδοποιούμε αυτά τα ξένα κόμματα και τους υποψηφίους ότι αν αποδεχτούν κρυφά, ρωσική χρηματοδότηση, μπορούμε και θα το αποκαλύψουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.
Πού έχει απλώσει τα “πλοκάμια” του ο Πούτιν
Οι ΗΠΑ “θεωρούν ότι αυτή είναι η ελάχιστη εκτίμηση και ότι η Ρωσία πιθανότατα μετέφερε κρυφά περισσότερους πόρους, που δεν εντοπίστηκαν“, πρόσθεσε.
Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι χώρες αυτές, ωστόσο αφορούν χώρες στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα έναν Ρώσο πρεσβευτή σε “ασιατική χώρα” ο οποίος έδωσε “εκατομμύρια δολάρια” σε έναν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές.
Σύμφωνα με την Washington Post και μία πηγή με γνώση του ζητήματος οι ενέργειες αυτές της Ρωσίας πραγματοποιήθηκαν σε χώρες όπως η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Μαδαγασκάρη και δυνητικά το Εκουαδόρ.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ζητήσει αυτήν την έρευνα από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, την ίδια περίοδο που πήρε πολλές άλλες πρωτοβουλίες για να απομονώσει τη Μόσχα στη διεθνή σκηνή.
Ο αξιωματούχος είπε ότι η αμερικανική διπλωματία θα μοιραστεί τα συμπεράσματά της με τις κυβερνήσεις τουλάχιστον άλλων 100 χωρών, σε συνέχεια του διαδικτυακού φόρουμ για τη δημοκρατία που είχε οργανώσει ο Τζο Μπάιντεν τον Δεκέμβριο του 2021.
Σε αυτήν την ανάλυση δεν έγινε κάποια εκτίμηση της ρωσικής ανάμιξης στην αμερικανική πολιτική. Ωστόσο, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν ήδη δηλώσει παλαιότερα ότι η Μόσχα παρενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016, κυρίως μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, για να στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
“Οι ΗΠΑ εργάζονται αδιάκοπα για να καλύψουν τις αδυναμίες μας και προτρέπουμε τις άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο και να ενωθούν μαζί μας σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια“, κατέληξε ο αξιωματούχος.
Μάλιστα σύμφωνα με το έγγραφο το οποίο δόθηκε στους δημοσιογράφους αυτή η προσπάθεια χειραγώγησης χωρών μέσω χρηματοδότησης πολιτικών εποπτευόταν από αξιωματούχους της κυβέρνησης του Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά και βουλευτές.
Κρυπτονομίσματα και δώρα μέσω των πρεσβειών
Επίσης το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από θεσμούς συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας. Μάλιστα στο έγγραφο αναφέρονται και ονόματα στενών συνεργατών του Ρώσου προέδρου όπως ο Γεβγκένι Πριγκόσιν γνωστός και ως “μάγειρας του Πούτιν”, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με την απόπειρα παρέμβασης στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016 αλλά και για σχέσεις με τους περίφημους μισθοφόρους της Wagner και ο οποίος καταζητείται από το FBI, αλλά και του βουλευτή Αλεξάντρ Μπαμπακόφ, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη χρηματοδότηση ακροδεξιού κόμματος στη Γαλλία.
Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται η Washington Post η Ρωσία υπό την ηγεσία του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει χρησιμοποιήσει κρυπτονομίσματα, μετρητά και δώρα για να διαμορφώσει πολιτικά γεγονότα σε άλλες χώρες μέσω λογαριασμών και πόρων των ρωσικών πρεσβειών.
“Κατά τους επόμενους μήνες, η Ρωσία μπορεί ολοένα και περισσότερο να βασίζεται στη μυστική εργαλειοθήκη επιρροής της, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής μυστικών χρηματοδοτήσεων, στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα των διεθνών κυρώσεων και να διατηρήσει την επιρροή της σε αυτές τις περιοχές, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία”, καταλήγει το έγγραφο.
Ο “σκληρός” Snik μπαίνει σε Ferrari και απαντά στους haters – “Παιδάκια βρείτε καμιά γκόμενα”
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"