Μήνυμα προς τους πολίτες αναμένεται να απευθύνει γύρω στις 10 το πρωί του Σαββάτου 20 Αυγούστου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την οριστική έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Ο πρωθυπουργός θα ανοίξει “αυλαία” σε μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία με ευελιξία, περισσότερα οφέλη για τους πολίτες και μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική.

Τι σηματοδοτεί η κατάργηση της ενισχυμένης εποπτείας

Από σήμερα, λοιπόν, καταργείται και επίσημα καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης, που βασάνιζε την οικονομία και τους πολίτες από το 2010 έως το 2018.

Πλέον, η ελληνική οικονομία θα αξιολογείται κάθε εξάμηνο από τους θεσμούς και όχι κάθε τρίμηνο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση καλείται να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη μείωση του χρέους όσο και την επίτευξη του στόχου για επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023.

Βέβαια, η εποπτεία θα συνεχιστεί, έως η Ελλάδα αποπληρώσει το 75% των δανείων, το οποίο αυτό θα συμβεί το 2059, σύμφωνα με τον σημερινό σχεδιασμό.

Ο πρώτος έλεγχος στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, ενόψει και της κατάθεσης του προϋπολογισμού, ενώ θα δρομολογηθεί και η απόφαση για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των ANFAs και SMPs, ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ.

Τα οφέλη της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία

Πάντως, η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία στέλνει ένα μήνυμα σε αγορές και επενδυτές.

Επίσης, αυξάνονται οι βαθμοί ελευθερίας της κυβέρνησης στην άσκηση οικονομικής πολιτικής και φέρνει τη χώρα πιο κοντά στον επόμενο κομβικό στόχο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, η οποία θα “ξεκλειδώσει” πόρους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανατροπή με την πρεμιέρα της εκπομπής “Κοινωνία Ώρα Mega” – Γιατί αναβλήθηκε

Πολιτική αναταραχή στο Μαυροβούνιο – Έπεσε ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Αμπάζοβιτς

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις