Συνταγές: Σε λίγες ημέρες φτάνει η αγαπημένη ημέρα των κρεατοφάγων! Η Τσικνοπέμπτη φέτος είναι στις 23 Φεβρουαρίου και όπως συνηθίζεται οι περισσότεροι θα ψήσουμε στο σπίτι ποικιλία κρεάτων ανάλογα τις προτιμήσεις μας ή θα βγούμε έξω να φάμε.
Αν έχετε αποφασίσει να περάσετε αυτή την ημέρα μέσα, ψήνοντας, το πρώτο βήμα για να οργανωθείτε καλά είναι να αποφασίσετε ποια κρέατα θα περιλαμβάνει το μενού και πως θα τα μαγειρέψετε.
Το DEBATER βρήκε και σας προτείνει συνταγές για τρεις μαρινάδες, προκειμένου να νοστιμίσει το κρέας ακόμα περισσότερο είτε το κάνετε στο φούρνο, είτε στα κάρβουνα, είτε στη ψησταριά.
Τρεις συνταγές για μαρινάδες
1) Μαρινάδα με κέτσαπ για μπριζόλες χοιρινές ή πανσέτες
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι ξύσμα από 1 πορτοκάλι 120 γρ. κέτσαπ 150 ml σόγια σος 1 κομμάτι τζίντζερ κομμένο σε λεπτές φέτες 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά καλά και στη συνέχεια βάζουμε μέσα το κρέας και με τα χέρια κάνουμε απαλό μασάζ για να πάει η μαρινάδα παντού. Το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες. Έπειτα βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα, το σκουπίζουμε καλά και το ψήνουμε. Περνάμε τη μαρινάδα από ένα σουρωτήρι και ρίχνουμε το μίγμα σε μια μικρή κατσαρόλα και ανάβουμε τη φωτιά στο μάτι. Την αφήνουμε να πάρει μια βράση και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε τη μαρινάδα να σιγοβράσει μέχρι να γίνει πηχτή, ωραία σάλτσα για να την περιχύσουμε στο κρέας αφού ψηθεί.
2) Μαρινάδα με μουστάρδα για κοτόπουλο
3 κουτ. σούπας μουστάρδα
150 ml νερό ή λευκό κρασί 3 κ.σ. μέλι 2 κου. σούπας σος σόγιας 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
1 κουτ. σούπας μηλόξιδο 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί με τη μουστάρδα σε ένα βαθύ μπολ και τα ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι στο κοτόπουλο και το βυθίζουμε στη μαρινάδα μέχρι να καλυφθεί όλο. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες το λιγότερο. Έπειτα βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα το σκουπίζουμε με ταμποναριστές κινήσεις και το ψήνουμε. Σουρώνουμε τη μαρινάδα και τη ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα. Την αφήνουμε να πάρει μια βράση και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει και να γίνει σάλτσα.
3) Μαρινάδα για μπριζόλες μοσχαρίσιες
1 μπουκάλι ντομάτα στον τρίφτη 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 πιπεριά 6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 4 κουτ. σούπας γεμάτες κέτσαπ 1 φλυτζ. καφέ ε.π. ελαιόλαδο Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ρίχνουμε στο μπλέντερ την τομάτα και τα υπόλοιπα υλικά για να πολτοποιηθούν και να γίνουν ένα μίγμα. Μετά βάζουμε τη μαρινάδα σε ένα μπολ και εκεί τοποθετούμε και τις μπριζόλες μέχρι να καλυφθούν από κάθε πλευρά. Τις αφήνουμε στο ψυγείο, βυθισμένες στη μαρινάδα για 2 με 3 ώρες το λιγότερο. Έπειτα βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα και αφού το σκουπίσουμε καλά με απορροφητικό χαρτί το ψήνουμε. Σουρώνουμε τη μαρινάδα και τη ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να σιγοβράσει μέχρι να γίνει πηχτή σάλτσα.
Ακρίβεια – Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της;
Το απίστευτο πρόβλημα ενός σκιέρ μετά το τέλος του αγώνα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς (pic)
Λέμε “αντίο” στις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους; Την Τετάρτη οι αποφάσεις
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"