Κορονοϊός: “Καμπανάκι” κινδύνου για περιοριστικά μετρά όπως αυτά που επιβλήθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία που από αύριο, Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου μπαίνει ξανά σε lockdown έκρουσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης σε περίπτωση που η χώρα μας βρεθεί σε αδιέξοδο.
“Εάν φτάσουμε σε σημείο που θα βρεθούμε σε μεγάλο αδιέξοδο, πιστεύω ότι θα πάρουμε μέτρα όπως αυτά που πήραν οι ευρωπαϊκές χώρες. Το θέμα είναι πως θα αναστείλουμε κάποια κομμάτια για να μη φτάσουμε εκεί. Νομίζω ότι το lockdown είναι ένα από τα ζητήματα που θα τεθούν το τραπέζι, αλλά θα τεθούν ίσως με διαφορετικό τρόπο που είχαμε ζήσει τις προηγούμενες χρονιές. Δεν είμαστε μόνο γιατροί, άλλα άνθρωποι της κοινωνίας και βλέπουμε τα προβλήματα της κοινωνίας“, δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο MEGA.
Κορονοϊός: Τα δύο μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας
Ο κ. Λουκίδης αναφέρθηκε και σε δύο μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η έξαρση των κρουσμάτων όπως είναι η επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και η τηλεργασία
“Είναι ένα ζήτημα που έχουμε θέσει αρκετοί από εμάς, ότι πρέπει να επανέλθει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, καθώς και η τηλεργασία, γιατί μειώνει την κινητικότητα σε ώρες αιχμής. Είναι δύο κομμάτια που δεν είναι επώδυνα“, δήλωσε.
Κορονοϊός: Σημαντική για το τείχος ανοσίας η τρίτη δόση
Ο κ. Λουκίδης αναφέρθηκε και στην τρίτη δόση του εμβολίου, σημειώνοντας ότι θα βοηθήσει να χτιστεί το τείχος ανοσίας, χαρακτηρίζοντας υπεύθυνη τη στάση όσων εμβολιάστηκαν με τις δύο δόσεις.
“Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο κομμάτι. Σίγουρα το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύεται σήμερα ή κάνει πιο σοβαρή νόσο είναι το οδηγό ποσοστό σε αυτή την πανδημική κρίση. Βλέπουμε ότι υπάρχει φθίνουσα ανοσία του εμβολίου σε κάποιο χρονικό διάστημα, που υπολογίζεται στους 6 μήνες. Το αν αυτή τη στιγμή τους κλείσουμε ή μας κλείσουν μέσα πρέπει να το αποφύγουμε γιατί μπαίνουμε σε μία διχαστική προσέγγιση του θέματος“, δήλωσε αρχικά.
“Οι άνθρωποι που έκαναν τις 2 δόσεις έδειξαν μία υπεύθυνη στάση. Πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί στο θέμα της τρίτη δόσης. Πρέπει να δείξουμε ότι είναι μία σωστή προσέγγιση για να χτίσουμε την άμυνά μας. Νοσηλεύουμε αυτή τη στιγμή άτομα που έχουν κάνει τις 2 δόσεις και δεν πρόλαβαν να κάνουν την τρίτη δόση“, συμπλήρωσε.
Εκείνο που δεν γνωρίζουν ακόμα οι επιστήμονες είναι ότι αν η τρίτη δόση είναι για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και τις ευπαθείς, ή αν είναι για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως.
Παράλληλα όμως σημείωσε πως είναι υπό διερεύνηση αν η τρίτη δόση του εμβολίου αφορά ευπαθείς και συγκεκριμένες ηλιακές ομάδες καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα στα χέρια τους επαρκή δεδομένα.
“Είναι ένα στοιχείο που δεν το έχουμε βιβλιογραφικά. Η επιστήμη είναι αποδεικτική και είναι σημαντικό να το έχουμε αυτό στα χέρια μας“.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι η συζήτηση για την αναμνηστική δόση μετά το εξάμηνο ξεκίνησε από το Ισραήλ, καθώς διαπιστώθηκε “χαλάρωση” της ανοσίας και γι’ αυτό το λόγο χορήγησε την τρίτη δόση, που με τα μέχρι τώρα δεδομένα κατάφερε να “φρενάρει” την πανδημία.
Τέλος ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι και οι εμβολιασμένοι πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί “μέρος της υπεύθυνης προσέγγισης”.
Ηλιοφάνεια και άνοδος της θερμοκρασίας την Κυριακή
Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης – Το κουτί με τις εικόνες που κατέκτησε τον πλανήτη
Το μήνυμα του Νίκου Παναγιωτόπουλου για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"