Ο κορονοϊός έχει αποφασίσει να μείνει για πολύ καιρό στην καθημερινότητα μας, και όλη η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα για μεγαλύτερη προσοχή αλλά και για τον εμβολιασμό, καθώς πρέπει να χτιστεί το λεγόμενο τείχος ανοσίας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, αναφέρθηκε στα αντισώματα που δημιουργούνται από το εμβόλιο και τόνισε πως μπορεί να είναι κάτι σχετικό διότι ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά.
Μετά τη διαδικασία του εμβολιασμού η φυσική διαδικασία είναι να αρχίσουν να δημιουργούνται αντισώματα για έναν καινούργιο παθογόνο, αλλά μετά το εμβόλιο τα αντισώματα φτάνουν σε ένα μέγιστο και ο οργανισμός μας αποφασίζει να τα ρίξει γιατί δε χρειάζεται να τα κρατά “ψηλά” για πάντα. Όπως αναφέρει ο καθηγητής, είναι μια φυσιολογική διαδικασία.
Ο καθηγητής θέλησε να δώσει διευκρινήσεις, λέγοντας:
“Ο ιός μπαίνοντας μέσα μπορεί να φτιάξει πάνω από 100 αντισώματα. Είναι μια πολυκλωνική απάντηση. Εμείς, όταν μετράμε τα αντισώματα σε ένα διαγνωστικό κέντρο, μετράμε 1 – 2 αντισώματα. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας. Δεν σημαίνει ότι είμαστε απροστάτευτοι. Υπάρχει, επίσης, και η κυτταρική ανοσία που είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του αμυντικού μας συστήματος”.
Παράλληλα ανέφερε πως όσοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό, και έχουν αναπτύξει αντισώματα, αυτά θα αρχίσουν μετά από κάποιο διάστημα και πως είναι μια πολύ σωστή στρατηγική να εμβολιαστούν μετά το εξάμηνο που έχουν αναφέρει οι επιστήμονες γιατί θα είναι σαν να κάνουν μια δεύτερη δόση εμβολίου.
Τα τέστ αντισωμάτων
Η Ματίνα Παγώνη – πρόεδρος της Ένωσης Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς, – μιλώντας στην ΕΡΤ θέλησε να σταθεί στην επιμονή κάποιων ανθρώπων να κάνουν διαρκώς τεστ αντισωμάτων και είπε χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει νόημα να κάνουν κάθε τρεις και λίγο τεστ αντισωμάτων οι πολίτες γιατί ο κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός.
“Οι ομάδες των καρκινοπαθών έχουν λιγότερα αντισώματα συγκριτικά με έναν άλλο οργανισμό. Αυτά είναι συγκριτικά στοιχεία και φαίνονται από τις μελέτες”, ανέφερε η κ.Παγώνη θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"