Ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της Eurovision 2025, η συμμετοχή του Ισραήλ στον φετινό διαγωνισμό συνεχίζει να προκαλεί πληθώρα αντιδράσεων σε όλη την Ευρώπη. Ειδικότερα, η δεύτερη θέση που κατέκτησε το Ισραήλ στην τελική κατάταξη, κυρίως λόγω της υψηλής βαθμολογίας από το televoting, έχει πυροδοτήσει έντονες αμφισβητήσεις, με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να εκφράζουν ανοιχτά τις επιφυλάξεις τους για το αποτέλεσμα και τη διαδικασία ψηφοφορίας του κοινού.

Τα ενδεχόμενα που εξετάζει η ισπανική κρατική τηλεόραση

Η ισπανική δημόσια τηλεόραση, RTVE, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αντιδράσεων, εξετάζοντας την αποστολή επίσημου αιτήματος στην EBU (European Broadcasting Union) για συνολική επανεξέταση του τρόπου ψηφοφορίας του κοινού.

Η RTVE, μάλιστα, ήταν το πρώτο μέλος της EBU που ζήτησε επίσημη έρευνα για τη διαδικασία της τηλεψηφοφορίας, ενώ, παρά τις προειδοποιήσεις της EBU, μετέδωσε ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης προς τον παλαιστινιακό λαό λίγα δευτερόλεπτα πριν την έναρξη του τελικού του διαγωνισμού: «Όταν πρόκειται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η σιωπή δεν αποτελεί επιλογή. Ειρήνη και δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη».

Διαβάστε επίσης: Κλαυδία για Eurovision 2025: «Δεν το έχω συνειδητοποιήσει» – Έτσι άλλαξε φόρεμα πάνω στη σκηνή (vid)

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του αποκλεισμού του Ισραήλ από τον διαγωνισμό, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θεωρώ ότι σοκαρίστηκε κανείς όταν απαιτήσαμε τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τις διεθνείς διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης, όπως είδαμε το Σαββατοκύριακο, της Eurovision. Λοιπόν, άρα ούτε το Ισραήλ θα έπρεπε να συμμετέχει. Διότι δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά σε ό,τι αφορά την κουλτούρα».

Οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται μόνο στην Ισπανία. Η βελγική δημόσια ραδιοτηλεόραση, VRT, εκφράζει επίσης σοβαρές επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα, ζητώντας πλήρη διαφάνεια όσον αφορά την τηλεψηφοφορία και έναν ουσιαστικό διάλογο για τη συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό. Η εκπρόσωπος Τύπου του VRT σημείωσε χαρακτηριστικά: «Χωρίς μια σοβαρή και τεκμηριωμένη απάντηση στις ανησυχίες μας, τίθεται υπό αμφισβήτηση η μελλοντική μας συμμετοχή».

Ενώ ο διευθυντής της Eurovision, Μάρτιν Γκριν, έχει αρνηθεί οποιεσδήποτε παρατυπίες, τονίζοντας ότι η ψηφοφορία παρακολουθείται από ανεξάρτητες ομάδες, οι ευρωπαϊκές δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις και πολιτικοί ηγέτες επιμένουν στην ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία.

Η συνεχής αυτή διαμάχη εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την πολιτική ουδετερότητα του διαγωνισμού, την αξιοπιστία του συστήματος ψηφοφορίας και το μέλλον της Eurovision ως ενός φαινομενικά ακομμάτιστου μουσικού γεγονότος.

Ειδήσεις σήμερα:

Νίκος Γαλανός: Συγκινεί η Κατερίνα Μαραγκού – «Ήταν σπάνιος, ακομπλεξάριστος άνθρωπος»

Σεισμοί στην Εύβοια: Στο νησί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (φωτογραφίες)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις