Η σορός του πάπα Φραγκίσκου πρόκειται να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μεθαύριο, 23 Απριλίου. Απόψε, σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλόβαθμος κληρικός πρόκειται να ευλογήσει την σορό, στο εσωτερικό του ξενώνα της Αγίας Μάρθας, τον οποίο είχε επιλέξει ως τόπο διαμονής ο ποντίφικας.
Από το Βατικανό έγινε γνωστό, παράλληλα, ότι το Άγιο Έτος των Καθολικών (την έναρξη του οποίου είχε κηρύξει ο Φραγκίσκος στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου) θα συνεχιστεί, αν και θα πρέπει να αναβληθούν -υποχρεωτικά- κάποιες προγραμματισμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις.
Η ακριβής ημερομηνία της κηδείας του εκλιπόντα ποντίφικα θα αποφασιστεί από την ολομέλεια των καρδιναλίων. Το ανώτατο όριο για την τέλεσή της, πάντως, το οποίο τίθεται από το τελετουργικό, είναι εννέα ημέρες μετά τον θάνατο του Αγίου Πατέρα των Καθολικών.
Όσο για το Κονκλάβιο των καρδιναλίων στο Βατικανό, αρμόδιο για την εκλογή του νέου ποντίφικα, συνήθως συνέρχεται εντός τριών εβδομάδων από την ημέρα του θανάτου του πάπα και έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος σε αυτό, οι καρδινάλιοι ηλικίας μέχρι ογδόντα ετών.
Στην φάση αυτή είναι 136 και σε ποσοστό 70% είχαν επιλεγεί από τον Φραγκίσκο. Όλες οι σχετικές ψηφοφορίες είναι μυστικές και για την εκλογή του νέου αρχηγού της Καθολικής Εκκλησίας απαιτούνται τα δυο τρίτα των ψήφων.
Σύμφωνα με τους σχολιαστές, το κονκλάβιο που θα συνέλθει τις επόμενες εβδομάδες, πρόκειται να έχει ως κύρια σημεία αναφοράς του την εκκλησιαστική συνοδικότητα και μια ιδιαίτερη ευαισθησία προς περιοχές του πλανήτη μας στις οποίες η ζωή των ανθρώπων περνά καθημερινά από σημαντικές δοκιμασίες. Χώρες και περιοχές που κάποιοι θα αποκαλούσαν «περιφερειακές» και όχι πρωτεύουσας γεωπολιτικής σημασίας οι οποίες, όμως, ήταν στο επίκεντρο της δράσης του Φραγκίσκου.
Από την τριακοστή τρίτη ψηφοφορία του κονκλάβιου, τέλος, σε περίπτωση που δεν έχει ακόμη εκλεγεί ο νέος ποντίφικας, η επιλογή των καρδιναλίων θα περιοριστεί στους δυο υποψήφιους που μέχρι εκείνη την στιγμή θα έχουν λάβει τις περισσότερες ψήφους και ο πάπας θα εκλεγεί με απλή πλειοψηφία.
Τι προβλέπει το πρωτόκολλο του Βατικανού μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου
Αρχικά, επιβεβαιώνεται ο θάνατος του Ποντίφικα από τον καμεράριο (camerlengo), που είναι ανώτερος αξιωματούχος και πρόκειται για τον Καρδινάλιο Κέβιν Φάρελ, που ανέλαβε και προσωρινός διοικητής του Βατικανού. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο καμεράριος επισκέπτεται τη σορό του Πάπα στο ιδιωτικό του παρεκκλήσι και φωνάζει το όνομά του για να τον «ξυπνήσει». Πλέον, η διαδικασία θεωρείται συμβολική, καθώς οι γιατροί επιβεβαιώνουν τον θάνατο με ιατρικά μέσα. Όταν ο Ποντίφικας δεν ανταποκρίνεται, το δαχτυλίδι του, που χρησιμεύει και ως σφραγίδα για τα επίσημα παπικά έγγραφα, καταστρέφεται ή παραμορφώνεται, σηματοδοτώντας το τέλος της θητείας του. Επίσης, σφραγίζονται τα παπικά διαμερίσματα. Τέλος, πριν την δημοσιοποίηση της είδησης του θανάτου του Ποντίφικα, ο καμεράριος ενημερώνει και το κολέγιο των Καρδιναλίων.
Εν συνεχεία ακολουθούν 9 ημέρες πένθους, γνωστές ως Novendiale, ενώ κηρύσσεται εθνικό πένθος στην Ιταλία. Το σώμα του Πάπα λαμβάνει την ευλογία του Θεού, ντύνεται με παπικά άμφια και εκτίθεται στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου για λαϊκό προσκύνημα. Εκεί αναμένεται να καταφθάσουν αρκετές χιλιάδες πιστών τις επόμενες ημέρες, για να αποτίσουν φόρο τιμής. Μεταξύ αυτών και ξένοι ηγέτες και επίσημοι. Το σώμα του Πάπα στο παρελθόν εκτίθετο πάνω σε ένα υπερυψωμένο βάθρο. Ωστόσο, μετά την επιθυμία του, ο Πάπας Φραγκίσκος θα βρίσκεται σε ένα ανοιχτό φέρετρο.
Κατά τις 9 ημέρες πένθους, το Βατικανό εισέρχεται σε μεταβατική φάση που ονομάζεται sede vacante («η έδρα είναι κενή»). Αυτό το διάστημα, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία διοικείται από το Κονκλάβιο, ήτοι το Κολλέγιο των Επιτρόπων. Ωστόσο, δεν μπορούν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις, μέχρι την εκλογή νέου Πάπα.
Έπειτα ακολουθεί η κηδεία και η ταφή. Η κηδεία του Πάπα πιθανότατα θα γίνει στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε εκφράσει το 2023 την επιθυμία να ταφεί στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε (Santa Maria Maggiore) στη Ρώμη. Έτσι, θα γίνει ο πρώτος Πάπας εδώ και έναν αιώνα, η ταφή του οποίου θα γίνει εκτός Βατικανού.
Τέλος, 15-20 ημέρες μετά την κηδεία του Πάπα, το Κολλέγιο των Καρδιναλίων θα συνέλθει στην Καπέλα Σιξτίνα για το Κονκλάβιο, που είναι μια μυστική διαδικασία για την εκλογή του νέου Πάπα. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, κάθε βαπτισμένος άνδρας Ρωμαιοκαθολικός μπορεί να εκλεγεί Πάπας. Όμως, τα τελευταία 700 χρόνια, ο πάπας επιλέγεται πάντα από το Κολλέγιο. Την ημέρα της ψηφοφορίας, η Καπέλα Σιξτίνα σφραγίζεται και οι καρδινάλιοι, οι οποίοι έχουν δώσει όρκο εχεμύθειας, κλειδώνονται μέσα. Μόνο οι καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών έχουν δικαίωμα ψήφου. Περίπου 120 καρδινάλιοι θα ψηφίσουν μυστικά για τον υποψήφιο που επέλεξαν, γράφοντας το όνομά τους σε ένα ψηφοδέλτιο και τοποθετώντας το σε ένα δισκοπότηρο στην κορυφή της Αγίας Τράπεζας. Εάν κανένας υποψήφιος δεν λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 του Κολεγίου, πραγματοποιείται άλλος ένας γύρος ψηφοφορίας. Συνολικά μπορούν να υπάρξουν έως και τέσσερις γύροι την ημέρα. Το κονκλάβιο που εξέλεξε τον Πάπα Φραγκίσκο το 2013 διήρκεσε περίπου 24 ώρες και πέντε ψηφοφορίες, αλλά η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο: ένα κονκλάβιο τον 13ο αιώνα διήρκεσε περίπου τρία χρόνια, ενώ ένα άλλο τον 18ο αιώνα τέσσερις μήνες.
Μόλις εκλεγεί, ο νέος Πάπας εμφανίζεται στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου και ανακοινώνεται: «Habemus papam», που σημαίνει «Έχουμε Πάπα».
Scope Ratings: Τρία σενάρια για την εξέλιξη της επιθετικής εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"