Να αλλάξει και πάλι το παιχνίδι με τους δασμούς επιχείρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας με την Κίνα, την ώρα που ο εμπορικός πόλεμος μαίνεται.

Ο Τραμπ, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε πως θα ήθελε πολύ να συνάψει μια συμφωνία, ώστε να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δυο χώρες.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ είπε ότι καθώς θα συνάπτονται συμφωνίες με τις χώρες, θα υπάρξει μεγαλύτερη βεβαιότητα στην εμπορική πολιτική.

«Κάνουμε αυτό που έπρεπε να είχαμε κάνει πριν από πολλά χρόνια. Το αφήσαμε να ξεφύγει και επιτρέψαμε σε ορισμένες χώρες να γίνουν πολύ μεγάλες και πολύ πλούσιες σε βάρος μας. Δεν πρόκειται να το αφήσω να συμβεί αυτό», ανέφερε για τους δασμούς ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Θα δούμε τι θα συμβεί με την Κίνα. Θα θέλαμε πολύ να μπορέσουμε να πετύχουμε μια συμφωνία. Πραγματικά εκμεταλλεύονται τη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Παράλληλα, κατηγόρησε τους προκατόχους του γιατί η Κίνα «κατακλέβει τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Ξαναμοιράζουμε την τράπουλα και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να τα πάμε πολύ καλά. Έχω μεγάλο σεβασμό για τον πρόεδρο Σι. Είναι πραγματικά φίλος μου για μεγάλο χρονικό διάστημα και νομίζω ότι θα καταλήξουμε να βρούμε κάτι που θα είναι πολύ καλό και για τις δύο χώρες», συνέχισε ο ίδιος.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως οι δασμοί των ΗΠΑ στα κινέζικα προϊόντα ανέρχονται πλέον στο 145%.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ αυξάνουν τους δασμούς προς την Κίνα στο 125% από 84%. Όπως εξήγησε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, η επιβολή δασμού 125% στα κινεζικά προϊόντα, προστίθεται στον δασμό 20% που είχαν επιβάλλει οι ΗΠΑ στην Κίνα για το εμπόριο φαιντανύλης, ενός ισχυρού οπιοειδούς που προκάλεσε μια σοβαρή υγειονομική κρίση στη χώρα.

Προστίθενται, επίσης στους δασμούς, που βρίσκονταν ήδη σε ισχύ, πριν από την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ως εκ τούτου, το σύνολο των δασμών στα κινεζικά προϊόντα ανεβαίνει στο 145%.

Πάντως, η Κίνα επιμένει και δεν κάνει πίσω, με τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ να κλιμακώνεται ραγδαία

Το Πεκίνο, φαίνεται μάλιστα να έχει εκπονήσει και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια για να διαφοροποιήσει το οικονομικό του μοντέλο ώστε να έχει μικρότερη εξάρτηση από τις εξαγωγές.

Προς το παρόν, φαίνεται ότι θα στοχεύσει τομείς που συνδέονται με τους ψηφοφόρους του προέδρου Τραμπ, όπως είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία, που αυτή τη στιγμή είναι δύο τομείς πολύ εκτεθειμένοι, καθώς η Κίνα είναι η βασική τους αγορά.

Δασμοί Τραμπ: Η EE απειλεί να βάλει στο στόχαστρο τεχνολογικούς γίγαντες των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες μπορεί να επιβάλλουν υψηλότερους φόρους σε αμερικανικούς κολοσσούς του τομέα της τεχνολογίας και των ψηφιακών υπηρεσιών αν οι διαπραγματεύσεις δεν φέρουν το τέλος του εμπορικού πολέμου, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Financial Times που δημοσιεύτηκε χθες Πέμπτη.

Αφότου ο αμερικανός πρόεδρος επέβαλε τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα, στο αλουμίνιο, στα οχήματα (25%) και, ακόμη, στα περισσότερα προϊόντα που εισάγονται στη χώρα του από την Ευρωπαϊκή Ένωση (10%), οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι επιδιώκουν αμοιβαία επωφελή και «απόλυτα ισορροπημένη» συμφωνία με την Ουάσιγκτον.

Όμως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ταυτόχρονα φάνηκε έτοιμη να περάσει σε νέο επίπεδο, διαμηνύοντας πως τα αντίποινα θα μπορούσαν να βάλουν στο στόχαστρο αμερικανικές εταιρείες ψηφιακών υπηρεσιών αν οι διαπραγματεύσεις αποτύγχαναν.

«Υπάρχει ευρύ φάσμα αντιμέτρων», εξήγησε. «Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να επιβληθούν φόροι στα διαφημιστικά έσοδα ψηφιακών υπηρεσιών».

Αναφέρθηκε στη χρήση του «μηχανισμού αποτροπής μέτρων εξαναγκασμού», όπλου που ο Τύπος έχει βαφτίσει «μπαζούκα» και παρουσιάζεται ως εργαλείο αποτροπής προς ενεργοποίηση όταν οι διπλωματικές προσπάθειες αποδεικνύονται αδιέξοδες. Αυτός ο μηχανισμός προβλέπει ιδίως το πάγωμα της πρόσβασης σε ευρωπαϊκές αγορές και την παρεμπόδιση ορισμένων επενδύσεων.

Η αμερικανική κυβέρνηση διαμαρτύρεται για μη δασμολογικούς φραγμούς, οι οποίοι, κατ’ αυτήν, παρεμποδίζουν αδίκως αμερικανικές εξαγωγές στη Γηραιά Ήπειρο. Η Ουάσιγκτον επικρίνει πάνω απ’ όλα τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), αλλά και τους αυστηρούς κανόνες στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την τεχνολογία, ιδίως για τον ανταγωνισμό και για τον έλεγχο του περιεχομένου που αναρτάται.

Για την κυρία φον ντερ Λάιεν, το ευρωπαϊκό δίκαιο για τις τεχνολογίες είναι «απαραβίαστο». Η πρόεδρος της Κομισιόν επίσης απέρριψε εκ προοιμίου οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τον ΦΠΑ, που εφαρμόζεται ανεξαιρέτως σε εθνικά και εισαγόμενα προϊόντα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε νωρίτερα χθες πως η ΕΕ θα αναστείλει την εφαρμογή των επιπρόσθετων δασμών που προβλέπονταν σε συγκεκριμένα αμερικανικά προϊόντα, «για να δοθεί μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις», μετά τη μεταβολή του Ντόναλντ Τραμπ προχθές Τετάρτη όσον αφορά τους νέους, πελώριους δασμούς που ανήγγειλε, πλην Κίνας.

Ο αμερικανός πρόεδρος ανέστειλε για 90 ημέρες τους επιπρόσθετους δασμούς 20% στα προϊόντα που εισάγονται από την Ευρώπη. Όμως διατήρησε τους δασμούς 25% στον χάλυβα, στο αλουμίνιο και στα αυτοκίνητα, όπως και τους δασμούς «βάσης», επιπέδου 10%, σε όλα τα άλλα προϊόντα κατά τη διάρκεια της αναστολής αυτής.

«Οι δασμοί είναι φόροι που δεν βλάπτουν παρά τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Γι’ αυτό πάντα συνηγορούσα υπέρ συμφωνίας για μηδενικούς δασμούς μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ», έλεγε προχθές Τετάρτη η κυρία φον ντερ Λάιεν.

Στη συνέντευξή της στους FT, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως ο εμπορικός πόλεμος πυροδοτεί συζητήσεις για το πώς μπορεί να «εκσυγχρονιστεί, να αναμορφωθεί και να σταθεροποιηθεί» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), καθώς «ποτέ δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη μια καλή κρίση».

Ειδήσεις σήμερα:

«Η Ασπίδα του Αχιλλέα»: Το νέο δόγμα αποτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων

Reuters: Μεγάλο «κόλπο» από την Apple για να αποφύγει τους δασμούς του Τραμπ – Μεταφέρει αεροπορικώς μέσω Ινδίας 600 τόνους iPhones

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις