Οι ΗΠΑ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσαν σήμερα το πρωί εναντίον δεκάδων εμπορικών εταίρων τους νέα ομοβροντία τελωνειακών δασμών, ανάμεσά τους μνημειώδεις δασμούς 100% και πλέον σε βάρος των προϊόντων της Κίνας, συνεχίζοντας τον πυρετό και την κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Ανεπηρέαστος από τον πανικό στα χρηματιστήριο, ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να εμφανίζεται καθησυχαστικός.

Υποσχέθηκε χθες βράδυ μιλώντας σε εκδήλωση των Ρεπουμπλικανών, τελωνειακούς δασμούς «επί μέτρω», προσαρμοσμένους σε κάθε χώρα, «όχι ετοιματζίδικους», αλλά «υψηλής ραπτικής» για τους εταίρους της Αμερικής, από οικονομική και στρατιωτική σκοπιά, ιδίως για την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Κατά τη διάρκεια δείπνου με στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο Ντόναλντ Τραμπ που αναστατώνει την παγκόσμια φιλελεύθερη οικονομική τάξη εξέφρασε ικανοποίηση διότι δεκάδες κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και η κινεζική, κατ’ αυτόν, «κάνουν το παν» για να κλείσουν συμφωνία.

«Οι χώρες αυτές μας τηλεφωνούν για να μας φιλήσουν τον κ@@ο. Ναι, πεθαίνουν για να κάνουν μια συμφωνία. ‘Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, κύριε, ας κάνουμε μια συμφωνία. Θα κάνω τα πάντα’», κόμπασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Επίσης, υποστήριξε πως έχει δίκιο και όλοι οι άλλοι κάνουν λάθος σχετικά με τους κινδύνους των δασμών.

«Ξέρω πολύ καλά τι κάνω. Ξέρω τι κάνω, και ξέρετε κι εσείς τι κάνω» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Εγώ είμαι ο μόνος που θα τολμούσε να επιβάλει δασμούς, γιατί όλοι οι άλλοι φοβούνταν. Φοβούνταν την κριτική».

Δασμοί Τραμπ: 104% στα κινεζικά προϊόντα, βυθίζονται οι αγορές

Οι επιπρόσθετοι δασμοί —20% για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης— βύθισαν ξανά τους χρηματιστηριακούς δείκτες στην Ασία.

Ειδικά για την Κίνα, ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε «τροποποιημένο» προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα, που ανεβάζει από 34% στο «84» τη δασμολόγηση της Ουάσιγκτον στα προϊόντα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά από το Πεκίνο.

Οι δασμοί αυτοί προστίθενται σε εκείνους που εφαρμόζονταν ήδη (20%), με άλλα λόγια το επίπεδο για την Κίνα διαμορφώθηκε στο 104% στις 07:00 (ώρα Ελλάδας). Πρόκειται για επίπεδο εντελώς απαγορευτικό.

«Η Κίνα δεν θα το αποδεχτεί ποτέ αυτό», διεμήνυσε χθες Τρίτη το πρωί εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, αφού η δεύτερη οικονομία του κόσμου ανταπέδωσε αυξάνοντας κατά 34 εκατοστιαίες μονάδες τους δασμούς σε επιλεγμένα αμερικανική προϊόντα που εισάγονται στον ασιατικό γίγαντα, μέτρο που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από αύριο Πέμπτη.

Αν και σημείωναν ελαφριά ανάκαμψη χθες Τρίτη το βράδυ, τα χρηματιστήρια όλου του πλανήτη φάνηκαν να καταλαμβάνονται ξανά από πανικό μπροστά στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ.

Περί τις 05:30 (ώρα Ελλάδας), ο δείκτης Nikkei έπεφτε κατά 2,2%, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι απώλειές του είχαν φθάσει ως και το 3,5%. Στη Σεούλ, ο δείκτης Kospi έμοιαζε να συγκρατεί κάπως τις απώλειες (0,6%), που ήταν ελαφρά πιο αισθητή στο Σίδνεϊ (–0,84%) και στην Ταϊπέι (–2%). Ο δείκτες των κινεζικών χρηματιστηρίων είχαν επίσης απώλειες (–2% στο Χονγκ Κονγκ, –0,86% στη Σαγκάη, –1% στη Σεντζέν).

Το πετρέλαιο συνέχισε τη βουτιά —σε χαμηλό τετραετίας, περί τα 60 δολάρια το βαρέλι—, ενώ το γουόν, το νόμισμα της Νότιας Κορέας, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του αμερικανικού δολαρίου από το 2009.

Η Νότια Κορέα είναι σε καίριο βαθμό εξαρτημένο από τις εξαγωγές, ιδίως αυτοκινήτων, που έχουν εντυπωσιακές πωλήσεις στην πελώρια αμερικανική αγορά.

Μπροστά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η Σεούλ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη κρατικές ενισχύσεις δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλέον για να υποστηρίξει τις αυτοκινητοβιομηχανίες της, που πλέον επιβαρύνονται με δασμούς 25% στις ΗΠΑ.

Η πρώτη κεντρική τράπεζα που αντέδρασε στους δασμούς ήταν αυτή της Νέας Ζηλανδίας, ανακοινώνοντας μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,5%.

Σε παγκόσμια κλίμακα, η πρώτη αμερικανική ομοβροντία τελωνειακών δασμών (+10%) τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο για το σύνολο των προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Πέραν της Κίνας που βλέπει να της επιβάλλονται επιβαρύνσεις 104%, οι νέοι αμερικανικοί δασμοί που τέθηκαν σε ισχύ στις 07:00 σε 60 εμπορικούς εταίρους κυμαίνονται μεταξύ του 11 και του 50% (20% στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά 47% στο Βιετνάμ).

Δασμοί Τραμπ: Η ΕΕ ψηφίζει τα αντίμετρα

Από πλευράς ΕΕ, μέγα εμπορικού εταίρου των ΗΠΑ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε να «αποφευχθεί η κλιμάκωση» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής της με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ. Καλώντας ταυτόχρονα να εξευρεθεί «λύση μέσω διαπραγματεύσεων».

τα κράτη-μέλη της ΕΕ αναμένεται να θα ψηφίσουν σήμερα για τον κατάλογο των αμερικανικών προϊόντων που θα υπόκεινται σε αντίποινα.

Σύμφωνα με κατάλογο που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο πάντως, το αμερικανικό μπέρμπον δεν θα συγκαταλέγεται στα αμερικανικά προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί 25%.

Για τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, το ζητούμενο είναι να «φθάσουμε σε μια κατάσταση όπου ο πρόεδρος Τραμπ θα αναθεωρήσει την απόφασή του».

Η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζα Μελόνι, που θεωρείται πως βρίσκεται πιο κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Πέμπτη 17η Απριλίου.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις