Με ένα μακροσκελές άρθρο το Politico αναφέρεται στην προσπάθεια χειραγώγησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και πως αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υποσχεθεί ότι θα βάλει τέλος στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία , όμως ο Ρώσος Πρόεδρος θέτει τους δικούς του όρους για να δεχθεί ειρηνευτική πρόταση.
Σύμφωνα με το Politico, «αφού οι Ουκρανοί διαπραγματευτές συμφώνησαν σε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Αλλά ήταν μια πιο εύκολη μπάλα για τον Ρώσο ηγέτη απ’ ό,τι πίστευαν πολλοί. Δεν βγήκε στην επίθεση με ένα ριψοκίνδυνο δυνατό σουτ, ούτε έκανε κάποια προσπάθεια υψηλού ρίσκου για να βάλει γρήγορα γκολ.
Αντίθετα, «πάγωσε το παιχνίδι», επιδιώκοντας καθυστερήσεις στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός».
«Ένας κλασικός Πούτιν»
Το Politico τονίζει ότι «ήταν ένα κλασσικός Πούτιν. Ο Ρώσος ηγέτης έχει δει Αμερικανούς προέδρους να έρχονται και να φεύγουν και, πολύ συχνά, έχει εξαντλήσει επιδέξια την αντοχή τους και την προσοχή τους για να πετύχει πολλά από αυτά που θέλει.
Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι ποια θα είναι η ανταπόδοση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Είναι εκείνος που βιάζεται να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, καυτηριάζοντας την αγαπημένη του φήμη ως επιδέξιου διαπραγματευτή.
Ο Πούτιν, εν τω μεταξύ, έδειξε ότι κατανοεί την ψυχολογία του Τραμπ. Χάιδεψε τα αυτιά του Αμερικανού προέδρου, ενώ απλά εξέτρεπε την κουβέντα από το διακύβευμα της άμεσης κατάπαυσης του πυρός. Κάτι το οποίο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχεδόν μοιραία ξέχασε να κάνει κατά τη συνάντησή του με τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο τον περασμένο μήνα, προκαλώντας την εσπευσμένη εκδίωξή του από τον Λευκό Οίκο.
Δεν υπήρξε κανένα σταθερό ρωσικό νιέτ για να υποδαυλίσει την οργή του Αμερικανού ηγέτη, μάλλον ένα χειροκρότημα δασκάλου για την ιδέα και την προσπάθεια του Τραμπ.
Η προσωρινή εκεχειρία ήταν «σωστή» και «την υποστηρίζουμε», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης, αλλά, δυστυχώς, υπήρχαν πολλά σημεία που έμειναν πίσω. Οι ουκρανικές μονάδες είχαν σχεδόν περικυκλωθεί σε μια προεξοχή στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας και θα μπορούσαν να αναγκαστούν να «παραδοθούν ή να πεθάνουν», εξήγησε. Γιατί θα έπρεπε απλώς να αφεθούν ελεύθεροι; «Αν σταματήσουμε τις εχθροπραξίες για 30 ημέρες, τι σημαίνει αυτό; Ότι όλοι όσοι βρίσκονται εκεί θα φύγουν χωρίς μάχη;»
Ο Ζελένσκι συγκρότησε την αντιπροσωπεία που θα αναλάβει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκρότησε μια «αντιπροσωπεία» ενόψει της έναρξης διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας «δίκαιης ειρήνης» με τη Ρωσία, με βάση ένα διάταγμα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου Αντρίι Γέρμακ, ο υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα, ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ και ο αναπληρωτής προσωπάρχης της προεδρίας Πάβλο Παλίσα θα μετέχουν σε αυτήν την επιτροπή που θα συζητά με τους «διεθνείς εταίρους» της Ουκρανίας.
Οι τέσσερις αξιωματούχοι αποτελούσαν την ουκρανική αντιπροσωπεία στις συζητήσεις που είχε την Τρίτη το Κίεβο στη Σαουδική Αραβία με τις ΗΠΑ, οι οποίες κατέληξαν σε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός για 30 ημέρες.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο ο Ζελένσκι κατηγόρησε ωστόσο τη Μόσχα ότι καθυστερεί τις συζητήσεις για την επίτευξη εκεχειρίας 30 ημερών, με στόχο να ενισχύσει προηγουμένως τη θέση της στα πεδία των μαχών. Οι Ρώσοι «θέλουν μια πιο ισχυρή θέση πριν από την εκεχειρία. Η καθυστέρηση στη διαδικασία συνδέεται με το γεγονός ότι (…) θέλουν να βελτιώσουν τη θέση τους στο πεδίο της μάχης», υποστήριξε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε «περίπλοκο» το εδαφικό ζήτημα και είπε ότι θα πρέπει να συζητηθεί λεπτομερώς σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Τόνισε όμως ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ ως ρωσικά τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.
Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς συζήτησαν οι Αμερικανοί με τους Ρώσους αξιωματούχους στις πρόσφατες συνομιλίες τους στη Μόσχα.
Μητσοτάκης: “Βρίσκουμε ξανά τον καθαρό μας ορίζοντα” – Τα τρία βασικά πεδία δράσης του νέου σχήματος
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"