Αργά χθες (13/3) το βράδυ υποδέχθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν τον ειδικό απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε μήνυμα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την πρότασή του σχετικά με την κατάπαυση του πυρός Ουκρανία μέσω του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ. Παράλληλα τόνισε ότι υπήρχαν λόγοι για «συγκρατημένη αισιοδοξία».
«Ο Γουίτκοφ ήταν εδώ χθες. Αργά χθες το βράδυ έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Πούτιν» δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
«Ακούσατε χθες μια πολύ σημαντική δήλωση του Προέδρου Πούτιν. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, είπε ότι υποστηρίζει τη θέση του Προέδρου Τραμπ για τη διευθέτηση, αλλά εξέφρασε ορισμένα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από κοινού. Επομένως, ναι, πράγματι, απομένουν πολλά να γίνουν, αλλά, παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος εξέφρασε την αλληλεγγύη του με τη θέση του κ. Τραμπ», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου ανέφερε πως «υπάρχουν λόγοι που μας κάνουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη διευθέτηση στην Ουκρανία» και στην συνέχεια τόνισε ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί ακριβής χρόνος για κατ’ ιδίαν συνάντηση Τραμπ και Πούτιν.
«Ο ακριβής χρόνος της συνομιλίας μεταξύ των δύο προέδρων δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και πρόσθεσε πως «όταν ο κ. Γουίτκοφ μεταφέρει όλες τις πληροφορίες που έλαβε στη Μόσχα στον αρχηγό του κράτους του, τότε θα αποφασίσουμε για τον χρόνο της συνομιλίας».
Επιπλέον, στάθηκε στη σημασία της επικοινωνίας που πρέπει να έχουν ο Τραμπ με τον Πούτιν, λέγοντας πως «υπάρχει κατανόηση και στις δύο πλευρές ότι μια τέτοια συζήτηση (μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών) είναι απαραίτητη».
Οι δηλώσεις Πέσκοφ έρχονται στον απόηχο της απόφασης Τραμπ να αποσύρει τον Κιθ Κέλογκ, τον ειδικό απεσταλμένο του για τη Ρωσία και την Ουκρανία, από τις υψηλού επιπέδου ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις όπως μεταδίδει το NBC news. Το Κρεμλίνο φέρεται να θεώρει τον Κέλογκ ως “υπερβολικά φιλο-Ουκρανό”.
Κρεμλίνο: Οι απαιτήσεις Πούτιν
Το Κρεμλίνο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προβάλει σημαντικές απαιτήσεις για να συμφωνήσει σε μία πρόταση εκεχειρίας στην Ουκρανία.
-Καμία ένταξη στο ΝΑΤΟ για το Κίεβο,
-Συμφωνία να μην αναπτυχθούν ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία,
-Διεθνής αναγνώριση της διεκδίκησης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κριμαία και σε τέσσερις ουκρανικές επαρχίες.
Όπως αναφέρει το Sky News, η δέσμευση του Πούτιν για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός παραμένει αβέβαιη, με τις λεπτομέρειες να μην έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.
Την ίδια ώρα, ένα διαβαθμισμένο έγγραφο που συνέταξε η Πέμπτη Υπηρεσία, μια ρωσική δεξαμενή σκέψης που έχει στενούς δεσμούς με τoν διάδοχο της KGB, FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας) παραθέτει τρόπους με τους οποίους η Ρωσία μπορεί να ενισχύσει τη θέση της υποδαυλίζοντας εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ και της Κίνας.
Το έγγραφο επισημαίνει ότι παράλληλα η Ρωσία θα πρέπει να εργάζεται για την «πλήρη διάλυση» της σημερινής ουκρανικής κυβέρνησης.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"