Εν αναμονή απάντησης από την πλευρά της Ρωσίας είναι Ουάσινγκτον και Κίεβο, σχετικά με την πρόταση για κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, το Κρεμλίνο προς το παρόν έχει δώσει έναν κατάλογο απαιτήσεων. Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές έχουν συζητήσει τους όρους τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, είπαν.
Βέβαια, δεν είναι σαφές τι ακριβώς έχει συμπεριλάβει η Ρωσία στη λίστα της, αλλά οι πηγές περιέγραψαν τους όρους ως ευρείς και παρόμοιους με αυτούς που έχει παρουσιάσει στο παρελθόν.
Τα αιτήματα αυτά περιλάμβαναν:
-Καμία ένταξη στο ΝΑΤΟ για το Κίεβο,
-Συμφωνία να μην αναπτυχθούν ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία,
-Διεθνής αναγνώριση της διεκδίκησης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κριμαία και σε τέσσερις ουκρανικές επαρχίες.
Όπως αναφέρει το Sky News, η δέσμευση του Πούτιν για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός παραμένει αβέβαιη, με τις λεπτομέρειες να μην έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.
Την ίδια ώρα, ένα διαβαθμισμένο έγγραφο που συνέταξε η Πέμπτη Υπηρεσία, μια ρωσική δεξαμενή σκέψης που έχει στενούς δεσμούς με τoν διάδοχο της KGB, FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας) παραθέτει τρόπους με τους οποίους η Ρωσία μπορεί να ενισχύσει τη θέση της υποδαυλίζοντας εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ και της Κίνας.
Το έγγραφο επισημαίνει ότι παράλληλα η Ρωσία θα πρέπει να εργάζεται για την «πλήρη διάλυση» της σημερινής ουκρανικής κυβέρνησης.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να πολεμήσει στην Ουκρανία και να αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση των ΗΠΑ για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πυροδοτώντας εντάσεις μεταξύ της Αμερικής και του υπόλοιπου κόσμου.
Στο σχέδιο υποδηλώνεται επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να πιέσει ώστε η Ουκρανία να διασπαστεί ακόμη περισσότερο, με τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στα βορειοανατολικά της χώρας, καθώς και μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης κοντά στην Κριμαία.
Το απόρρητο έγγραφο απορρίπτει τα αρχικά σχέδια του Τραμπ για ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία εντός 100 ημερών ως «αδύνατο να πραγματοποιηθουν, ξεκαθαρίζοντας ότι η ειρήνη «δεν μπορεί να συμβεί πριν από το 2026».
Κρεμλίνο: Ο Πούτιν μπορεί να μιλήσει εντός της ημέρας για την Ουκρανία
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας ενδέχεται, αν του ζητηθεί, να μιλήσει για την Ουκρανία σήμερα σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τη Λευκορωσία.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Πούτιν έχει προγραμματιστεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον σύμμαχό του, πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.
«Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις ερωτήσεις που θα θέσουν οι δημοσιογράφοι», είπε ο Πεσκόφ στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass όταν ρωτήθηκε αν οι Πούτιν και Λουκασένκο θα σχολιάσουν και θέματα πέραν των διμερών σχέσεων, όπως το ουκρανικό, μετά τις τελευταίες δηλώσεις από τις ΗΠΑ.
Με στολή παραλλαγής στο Κουρσκ ο Πούτιν
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, φορώντας στολή παραλλαγής, ζήτησε από υψηλόβαθμους αξιωματικούς του ρωσικού στρατού να νικήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στη δυτική περιφέρεια Κουρσκ το συντομότερο δυνατό, αφού οι ΗΠΑ του ζήτησαν να εξετάσει την πρότασή τους για εκεχειρία 30 ημερών στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι δηλώσεις του Πούτιν από το Κουρσκ έγιναν αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ελπίζει πως η Μόσχα θα συμφωνήσει με την πρόταση εκεχειρίας που παρουσίασε η Ουάσινγκτον, και την οποία έχει ήδη αποδεχθεί η Ουκρανία, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ θα προκαλέσουν οικονομικό πόνο στη Ρωσία.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης χθες ότι Αμερικανοί διαπραγματευτές μεταβαίνουν «ήδη από τώρα» στη Ρωσία, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ θα μεταβεί στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα, ενώ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Γουόλτς συνομίλησε χθες με τον Ρώσο ομόλογό του.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο –σύμφωνα με τον οποίο «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο» της Ρωσίας, όπως υπογράμμισε την Τρίτη – δήλωσε ότι αναμένει «με ανυπομονησία» την απάντηση της Μόσχα προκειμένου «να μάθω αν είναι έτοιμη» να δεχθεί την εκεχειρία «χωρίς προϋποθέσεις».
«Αν η απάντηση είναι ‘ναι’, τότε θα γνωρίζουμε ότι έχουμε κάνει αληθινή πρόοδο και ότι υπάρχει πραγματική πιθανότητα για ειρήνη. Αν η απάντηση είναι ‘όχι’, θα είναι πολύ ατυχές και θα καταστήσει σαφείς τις προθέσεις τους», εκτίμησε ο Ρούμπιο.
Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 10 μονάδων για τη ΝΔ – Δεύτερο κόμμα η Πλεύση Ελευθερίας
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"