Προ των πυλών ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα μετά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα.
Κι ενώ συνεχίζεται η ονοματολογία για τα υπουργεία που θα αλλάξουν χέρια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει προτεραιότητα στο θέμα της αξιολόγησης στο Δημόσιο, ζυγίζοντας τις αντιδράσεις για την τραγωδία στα Τέμπη.
Η σχεδόν βέβαιη μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου αφήνει κενό το υπουργείο Οικονομικών με τον πρωθυπουργό να σβήνει και να γράφει, ενώ ερώτημα παραμένει ποιος θα αναλάβει το κρίσιμο υπουργείο Μεταφορών.
Επικρατέστερη ημερομηνία για να ανακοινωθούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι μάλλον η Παρασκευή 14/3, καθώς σήμερα ο πρωθυπουργός έχει φορτωμένο πρόγραμμα. Μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα, ο κ. Μητσοτάκης στις 17:00 συναντάται με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ESM και στις 18:00 το απόγευμα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ.
Έτσι, θεωρείται πιθανότερο ο ανασχηματισμός να γίνει αύριο Παρασκευή και η ορκωμοσία των νέων υπουργών το απόγευμα της ίδιας μέρας ή το πρωί του Σαββάτου.
Ανασχηματισμός: Τα σενάρια για τα πρόσωπα
Τα πράγματα δυσκολεύουν λόγω της μετακίνησης του Κωστή Χατζηδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μένει κενό στο κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών. Φαβορί για τη θέση του “τσάρου” παραμένουν ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα της Νίκης Κεραμέως.
Αν λοιπόν, ο πρωθυπουργός αποφασίσει να ορίσει νέο υπουργό Οικονομικών τον κ. Πιερρακάκη, για τη θέση του Υπουργού Παιδείας ακούγεται η νυν Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη. Στη δική της θέση στο Υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να τοποθετηθεί η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, την οποία θα αντικαταστήσει δια της αναβάθμισης ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Στην περίπτωση που το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών πάει στον κ. Σκυλακάκη, τη θέση του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διεκδικούν ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο πρώην Υπουργός Σταύρος Παπασταύρου.
Επίσης, φαίνεται πως ο Βασίλης Κικίλιας θα μετακινηθεί από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής στο υπουργείο Ναυτιλίας, από όπου αποχωρεί ο Χρήστος Στυλιανίδης.
Οι πρώην υπουργοί Θάνος Πλεύρης, Κώστας Σκρέκας, Νότης Μηταράκης και Δημήτρης Καιρίδης, των συζητείται έντονα ότι θα επιστρέψουν στο κυβερνητικό σχήμα. Οι δύο πρώτοι μάλιστα ακούγονται για τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και το Πολιτικής Προστασίας αντίστοιχα.
Σταθεροί στη θέση τους, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, παραμένουν: ο Παύλος Μαρινάκης, ο Γιώργος Μυλωνάκης, ο Θανάσης Κοντογεώργης και ο Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Ωστόσο, “γρίφος” παραμένει το αν θα παραμείνει ή όχι ο Γιώργος Φλωρίδης στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με το επικρατέστερο σενάριο, αν αποχωρήσει, να θέλει να αναλαμβάνει το πόστο του η σημερινή υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως.
Βασικός στόχος του πρωθυπουργού πάντως είναι η αποτελεσματικότητα. Όπως τόνισε την Τετάρτη στην εκδήλωση επαναλειτουργίας του κολυμβητηρίου στο Ολυμπιακό Χωριό, «κάθε κυβέρνηση κρίνεται όχι από τις προθέσεις της αλλά τελικά από τα αποτελέσματά της».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. «Αυτό που προέχει είναι να είμαστε απολύτως συνεπείς και αποτελεσματικοί σε σχέση με αυτά που υποσχεθήκαμε στον κόσμο όταν μας ψήφισε το 2023», ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100.3.
Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 10 μονάδων για τη ΝΔ – Δεύτερο κόμμα η Πλεύση Ελευθερίας
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"