Κατάθεση καλούνται να δώσουν σήμερα η μητέρα, ο πατέρας και ο θείος του 39χρονου Βασίλη Καλογήρου, μετά τις αιχμές που άφησαν για εγκληματική ενέργεια σχετικά με τον θάνατό του, στο πλαίσιο κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
«Η μητέρα και ο θείος είναι εξαιρετικοί δικαστικοί παράγοντες αυτής της χώρας και με επάρκεια και γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τι έχουν να πουν», δήλωσε για το θέμα στο MEGA, ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης.
Παράλληλα ο κ. Τσούκαλης αναφέρθηκε και στα σενάρια για τις συνθήκες θανάτου του Βασίλη που αναμένεται να φωτίσει και η άρση απορρήτου των τηλεφώνων της περιοχής που βρέθηκε νεκρός: «Ας περιμένουμε και το ιατροδικαστικό πόρισμα το οποίο μπορεί να φωτίσει αυτή την υπόθεση και να δούμε τι ακριβώς συνέβη.
Παράλληλα γίνονται και ενέργειες από την αστυνομίας με την άρση του απορρήτου του τηλεφώνων που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες 50 μέρες στην περιοχή που βρέθηκε ο άτυχος Βασίλης», είπε αρχικά.
Αναφορικά με το σενάριο της εγκληματικής ενέργειας ο κ. Τσούκαλης τόνισε: «Είπα από τις πρώτες μέρες ότι αποκλείω την αυτοχειρία και αυτό από τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται περίτρανα ότι δεν υπήρχε αυτοχειρία – και δεν υπήρχε και κανένας λόγος για αυτοχειρία. Όλα τα άλλα είναι ενδεχομένως στο τραπέζι. Σύντομα θα υπάρξει και ενημέρωση για την ουσία που βρέθηκε στον άτυχο Βασίλη».
Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων
Από τα πρώτα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων φάνηκε ότι ο 39χρονος είχε κάνει χρήση φαρμακευτικής ουσίες, με τις έρευνες να επικεντρώνονται στο είδος αυτής.
Οι ειδικοί θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν τι ουσία ήταν αυτή και να καταλάβουν αν αυτή εντάσσεται σε κάποια φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε, η ποσότητα αυτής αλλά και πότε είχε λάβει τελευταία.
«Όπως προκύπτει υπάρχει κάποια φαρμακευτική ουσία που έχει ανιχνευθεί στις τοξικολογικές. Έχει ζητηθεί η τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε για να μπορέσει να γίνει διασταύρωση με αυτή την ουσία και να επαληθευθεί εάν όντως είναι φαρμακευτική και την λάμβανε από μόνος του και κάποιο άλλο σενάριο.
Ψάχνουμε να βρούμε και ποια είναι αυτή η ουσία και αν συνδέεται με τον μηχανισμό θανάτου που να συνέβαλε ή να προκάλεσε τον θάνατο στο άτομο αυτό», ανέφερε ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης μιλώντας στο MEGA.
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη με αφορμή τις τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν στη σορό του 39χρονου μίλησε στην ΕΡΤ λέγοντας:
«Οι τοξικολογικές εξετάσεις μπορούν να δείξουν αν υπήρξε χρήση φαρμάκων, δηλητηρίαση ή λήψη παράνομων ουσιών. Ακόμη και αν το σώμα βρίσκεται σε προχωρημένη σήψη, οι αναλύσεις μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες».
Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «η δυσκολία στη μεταθανάτια τοξικολογία έγκειται στην ερμηνεία των ευρημάτων, καθώς το ανθρώπινο σώμα συνεχίζει να μεταβολίζει ουσίες και μετά τον θάνατο».
Όπως είπε το δείγμα που λήφθηκε από τον 39χρονο έχει σταλεί στο τοξικολογικό εργαστήριο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και όχι στα εργαστήρια του ΑΠΘ.
«Η ανάλυση αυτή είναι κρίσιμη διότι αν δεν υπάρχουν όλες οι πληροφορίες, κανένας δεν μπορεί να αναλύσει και να πει για ποιο λόγο επήλθε ο θάνατος» συμπλήρωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας.
Όσον αφορά τον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας, τόνισε οι αναλύσεις τέτοιου τύπου μπορεί να διαρκέσουν από έναν έως τρεις μήνες, αν και σε επείγουσες περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη, η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί.
«Πιστεύω ότι εφόσον δοθούν όλες οι πληροφορίες, οι επιστήμονες που έχουν αναλάβει την εξέταση θα μπορέσουν να δώσουν τελικά αποτελέσματα εντός 7 έως 10 ημερών», ανέφερει η κα Σαρδέλη.
Σημαντικό το άνοιγμα του φακέλου
Σύμφωνα με την ειδικό, το άνοιγμα του ιατρικού φακέλου του 39χρονου ενδέχεται να δώσει επιπλέον στοιχεία σχετικά με τη λήψη κάποιας ουσίας, καθώς μπορεί να καταδείξει εάν αυτή συνταγογραφήθηκε ή λήφθηκε αυτοβούλως.
«Ο ιατρικός φάκελος είναι πολύ σημαντικός, γιατί αποκαλύπτει πιθανές παθήσεις και φαρμακευτικές αγωγές, που μπορεί να σχετίζονται με τον θάνατο», τόνισε η κα Σαρδέλη.
Όσον αφορά εάν είναι σύνηθες να γίνονται τοξικολογικές εξετάσεις απάντησε ότι «οι ιατροδικαστές κρίνουν κατά περίπτωση αναλόγως με τις πληροφορίες που έχουν και κάνουν κάποιες στάνταρ εξετάσεις, προφανώς αναλόγως των ευρημάτων» σημειώνοντας ότι δεν είναι κάτι παράδοξο.
Αναφορικά με το τι μπορούν να βρουν οι ερευνητές αξιολογώντας το δείγμα που έχει ληφθεί από τον 39χρονο απάντησε ότι το πολύ δύσκολο με τη μεταθανάτια τοξικολογία είναι η ερμηνεία των υπόλοιπων φαινομένων.
«Το να βρεις μια ποσότητα φαρμάκου, δηλητηρίου, τροφής, κάποιας άλλης χημικής ουσίας είναι απλό. Η ερμηνεία είναι αυτό που κάνει δύσκολη τη συζήτηση και γι’ αυτό το λόγο θέλει ειδικές γνώσεις και ασχολούνται και στη χώρα μας ελάχιστοι επιστήμονες» σημείωσε.
Γερμανικές εκλογές: Προς κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού CDU, SPD – Αξιωματική αντιπολίτευση το AfD
Αργυρούπολη: Με “άρωμα” Greek Mafia ο εμπρησμός του βενζινάδικου (Βίντεο)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"