Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τις κινήσεις του δείχνει πως θέλει να αλλάξει τις σχέσεις με την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, το CNNi με ανάλυση του δείχνει τις προθέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ για τις σχέσεις του με την Ευρώπη.

«Είναι εδώ και καιρό σαφές ότι η δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ θα έθετε νέες απαιτήσεις στους Ευρωπαίους εταίρους της Αμερικής, οι οποίες θα οδηγήσουν τώρα σε αγωνιώδεις επιλογές για τις κυβερνήσεις που επέλεξαν τις κοινωνικές δαπάνες αντί της άμυνας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρουν περισσότερα μετρητά για τους στρατούς τους. “Αν δεν το κάνετε, κάντε τα μαθήματα ρωσικής γλώσσας ή πηγαίνετε στη Νέα Ζηλανδία”, είπε» αναφέρει αρχικά το CNNi για να προσθέσει:

«Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο πρότεινε σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο “The Megyn Kelly Show” στο Sirius XM ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να είναι το “μπροστινό μέρος” της ευρωπαϊκής ασφάλειας αλλά μάλλον το “πίσω στοπ”. Και επέπληξε τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. «Όταν ρωτάτε αυτούς τους τύπους, γιατί δεν μπορείτε να ξοδέψετε περισσότερα για την εθνική ασφάλεια, το επιχείρημά τους είναι γιατί θα απαιτούσε από εμάς να κάνουμε περικοπές στα προγράμματα πρόνοιας, στα επιδόματα ανεργίας, να μπορέσουμε να συνταξιοδοτηθούμε στα 59 και όλα αυτά τα άλλα πράγματα», είπε ο Ρούμπιο. «Αυτή είναι μια επιλογή που έκαναν. Αλλά το επιδοτούμε;».

Ντόναλντ Τραμπ: Οι κινήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η πρώτη δοκιμή αυτής της νέας πραγματικότητας ΗΠΑ-Ευρώπης θα έρθει πάνω από την Ουκρανία.

Ο Τραμπ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία θα ξεκινήσουν «αμέσως» μετά την κλήση του με τον Πούτιν, ο οποίος έχει παγώσει από τη Δύση μετά την παράνομη εισβολή του στην Ουκρανία, μια κυρίαρχη δημοκρατία, πριν από τρία χρόνια.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δεν συμπεριλήφθηκε σε ένα ανησυχητικό σημάδι για την κυβέρνηση στο Κίεβο. Ο Ζελένσκι ήταν στο επίκεντρο όλων όσων έκανε η κυβέρνηση Μπάιντεν στον πόλεμο. Ο Τραμπ όντως τηλεφώνησε στον Ζελένσκι αργότερα την Τετάρτη, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος ήδη τροφοδοτεί τους φόβους ότι θα ετοιμάσει ένα ψήφισμα που θα ευνοεί τη Ρωσία. Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο εάν η Ουκρανία θα ήταν ισότιμος εταίρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Τραμπ απάντησε: «Είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση» και φάνηκε να σκέφτεται προσεκτικά, προτού απαντήσει, «είπα ότι δεν ήταν καλός πόλεμος», προφανώς εξαγοράζοντας τη γραμμή του Πούτιν ότι η σύγκρουση ήταν το λάθος ενός έθνους που εισέβαλε βάναυσα από έναν αυταρχικό γείτονα.

Ο Χέγκσεθ ήταν εξίσου ωμά. Παρέθεσε τα σημεία εκκίνησης των ΗΠΑ για τη διαπραγμάτευση: ότι η Ουκρανία δεν μπορούσε να επιστρέψει στα προ του 2014 σύνορά της πριν από την εισβολή στην Κριμαία, ότι δεν μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα έπαιζαν κανέναν ρόλο σε καμία δύναμη ασφαλείας για να εγγυηθεί την ενδεχόμενη ειρήνη. Οποιαδήποτε ειρηνευτική δύναμη θα πρέπει να αποτελείται από ευρωπαϊκά και μη ευρωπαϊκά στρατεύματα και δεν θα καλύπτεται από τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ – που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα τη διασώζουν σε περίπτωση σύγκρουσης με τις δυνάμεις της Μόσχας.

Ο πρώην Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν επίσης επιφυλακτικός σχετικά με το ότι η Ουκρανία θα πάρει μια πορεία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, φοβούμενος μια σύγκρουση με την πυρηνικά οπλισμένη Ρωσία που θα μπορούσε να μετατραπεί στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και η επιμονή του Τραμπ ότι οι Ευρωπαίοι ειρηνευτές δεν θα φορούν στολές του ΝΑΤΟ θα θεωρηθεί ως μια παρόμοια συνετή κίνηση από πολλούς παρατηρητές για να αποφύγουν να σύρουν τις ΗΠΑ σε σύγκρουση με τη Ρωσία.

Αλλά η Τετάρτη ήταν επίσης η καλύτερη μέρα για τον Πούτιν από την εισβολή, αφού παρέσυρε πολλές από τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας. Ο Χέγκσεθ υποστήριξε ότι απλώς διένειμε ρεαλισμό. Και έχει ένα σημείο. Κανείς στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη δεν πίστευε ότι ο χρόνος θα μπορούσε να γυρίσει πίσω στο 2014. Και η Ουκρανία δεν μπόρεσε να ξανακερδίσει τη γη της στο πεδίο της μάχης παρά τη βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Δύση.

Ωστόσο, βγάζοντας τέτοια θέματα από το τραπέζι, ο Τραμπ, ο υποτιθέμενος ανώτατος δημιουργός των συμφωνιών, στέρησε από τους Ουκρανούς ένα διαπραγματευτικό χαρτί που θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί για να κερδίσει παραχωρήσεις από τον παλιό του φίλο Πούτιν. Ως έχει, ο Τραμπ φαίνεται να μην έχει αντίρρηση να διατηρήσει η Ρωσία τα λάφυρα της απρόκλητης εισβολής της. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη – καθώς όπως η Ρωσία, η Αμερική έχει τώρα έναν πρόεδρο που πιστεύει ότι οι μεγάλες δυνάμεις δικαιούνται επεκτατισμό στις περιφερειακές περιοχές επιρροής τους. Αλλά η επιβράβευση της Ρωσίας με μια ευνοϊκή διευθέτηση θα δημιουργούσε ένα καταστροφικό προηγούμενο.

Η κλήση ΗΠΑ-Ρωσίας και μια μελλοντική σύνοδος κορυφής με τον Πούτιν στη Σαουδική Αραβία, για την οποία ο Τραμπ είπε ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα, μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι δεν αποκλείει απλώς τον Ζελένσκι από τη συμφωνία – αλλά και την Ευρώπη.

Σε ανακοίνωσή τους, η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία, προειδοποίησαν «Η Ουκρανία και η Ευρώπη πρέπει να συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις». Και προειδοποίησαν τον Τραμπ, ο οποίος φαίνεται να θέλει μια ειρηνευτική συμφωνία με κάθε κόστος, ότι «μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια ισχυρή διατλαντική ασφάλεια».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ ανησυχεί από το φιλόξενο τηλεφώνημα μεταξύ Τραμπ και Πούτιν. «Το ανησυχητικό είναι φυσικά ότι έχουμε τους δύο μεγάλους τύπους, τους δύο μεγάλους εγωισμούς… που πιστεύουν ότι μπορούν να χειριστούν όλα τα ζητήματα μόνοι τους», είπε στον Richard Quest στο CNN International. Ο Μπιλντ προκάλεσε την πιο καταδικαστική ιστορική αναλογία – τον κατευνασμό του Αδόλφου Χίτλερ από τη Βρετανία που επέτρεψε στους Ναζί να προσαρτήσουν τη Σουδητία. «Για τα ευρωπαϊκά αυτιά, αυτό ακούγεται σαν το Μόναχο. Ακούγεται σαν δύο μεγάλοι ηγέτες να θέλουν να έχουν ειρήνη στην εποχή μας, (πάνω) σε μια μακρινή χώρα για την οποία γνωρίζουν ελάχιστα. Ετοιμάζονται να κάνουν μια συμφωνία πάνω από τα κεφάλια της συγκεκριμένης χώρας. Πολλοί Ευρωπαίοι γνωρίζουν πώς τελείωσε η συγκεκριμένη ταινία».

Η λεπτομερής στρατηγική του Τραμπ παραμένει αδιαφανής. Η κατάρριψη πολλών από τις φιλοδοξίες του Ζελένσκι σημαίνει ότι η συμφωνία του Κιέβου σε οποιαδήποτε συμφωνία Πούτιν-Τραμπ δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Και μετά τα σταθερά του κέρδη στο πεδίο της μάχης, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι ο Ρώσος ηγέτης είναι τόσο απελπισμένος για μια γρήγορη διευθέτηση όσο ο Τραμπ, ο οποίος λαχταρούσε εδώ και καιρό ένα Νόμπελ Ειρήνης.

Αλλά το πλαίσιο μιας πιθανής διευθέτησης ήταν θέμα ιδιωτικών συνομιλιών στην Ουάσιγκτον και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εδώ και μήνες, ακόμη και κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν. Όπως κατέστησε σαφές ο Χέγκσεθ, οι ελπίδες της Ουκρανίας να ανακτήσει όλη τη χαμένη της γη δεν είναι ρεαλιστικές. Αυτό που μπορεί να προκύψει είναι μια λύση στη γραμμή της διχοτόμησης της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη να έχουν παγώσει υπό τον έλεγχό της με την υπόλοιπη Ουκρανία – στην άλλη πλευρά των σκληρών συνόρων – να παραμένει δημοκρατία. Ίσως η δυτική άκρη θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η παλιά Δυτική Γερμανία. Αλλά αυτή τη φορά, τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα το κάνουν ασφαλές για την ελευθερία.

«Η θέση των ΗΠΑ για την Ουκρανία όπως διατυπώθηκε σήμερα δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν στην Ευρώπη: είναι απλώς αυτό που μου λένε οι Ευρωπαίοι εμπιστευτικοί, στα παρασκήνια, στα παρασκήνια εδώ και δύο χρόνια: Δυτική Ουκρανία και Ανατολική Ουκρανία, όπως η Δυτική Γερμανία και η Ανατολική Γερμανία, αλλά σε αυτή την περίπτωση – ΕΕ Ναι, ΝΑΤΟ Όχι», είπε ο Ντούνγκαν.

Μια τέτοια λύση θα προκαλούσε μια σκληρή ιστορική ειρωνεία. Ο Πούτιν, ο οποίος παρακολουθούσε με απόγνωση από τη θέση του ως αξιωματικός της KGB στη Δρέσδη τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα της δημιουργίας μιας νέας Ανατολικής Γερμανίας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα με τη βοήθεια της Αμερικής.

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο σοκ από το τροχαίο στην Πατησίων: Η στιγμή που τουμπάρει το ΙΧ – “Αποκοιμήθηκα στο τιμόνι”

Αναδρομικά συνταξιούχων: Συνεχίζεται στις δικαστικές αίθουσες το “σίριαλ” – Τι σημαίνει η απόφαση του ΑΕΔ

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις