Ιστορική στιγμή καταγράφηκε το βράδυ της Πέμπτης 2/1 καθώς η Ελλάδα ύψωσε τη σημαία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην τελετή τοποθέτησης της σημαίας που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα μαζί με τη Δανία, το Πακιστάν, τον Παναμά και την Σομαλία θα υπηρετήσει ως εκλεγμένο μέλος του ΣΑΗΕ για τα επόμενα δύο χρόνια.
«Δεσμευμένη σε μια εξωτερική πολιτική βασισμένη σε αρχές, αξίες και διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα προσβλέπει στο να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας, λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποκαθιστώντας το πραγματικό νόημα της αρχής της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών» ανέφερε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης.
Αναλυτικά η ομιλία του:
“Με υπερηφάνεια και αίσθημα ευθύνης σε αυτή την όμορφη συμβολική τελετή υψώνεται η σημαία της Ελλάδας, καθώς η χώρα μας αναλαμβάνει σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία τη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για την διετία 2025- 2026.
Proud moment, as Greece 🇬🇷 raises its flag at the #UN Security Council during today’s Flag Installation Ceremony
— Greece to the United Nations (@GRUN_NY) January 2, 2025
Together with Denmark 🇩🇰 , Pakistan 🇵🇰 , Panama 🇵🇦 and Somalia 🇸🇴, Greece 🇬🇷 will serve as an elected UNSC member for the next two years.
Permanent Representative… pic.twitter.com/nHBvrwNy3P
Η Ελλάδα καθίσταται, στην πράξη, συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής για την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας, με ουσιαστικό λόγο, ρόλο και ευθύνη στις παγκόσμιες εξελίξεις. Προσηλωμένη στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής αρχών και αξιών και το Διεθνές Δίκαιο, η χώρα μας προσβλέπει να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας, να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης και να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αληθούς έννοιας της επιταγής για την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Με στόχο την προάσπιση του σκοπού του Οργανισμού, να ενώσει δηλαδή όλα τα έθνη του κόσμου, ώστε να εργαστούν για την ειρήνη, θα προβούμε κατά τη διετή θητεία μας, σε διμερείς και πολυμερείς συνέργειες με όλα τα κράτη των Ηνωμένων Εθνών, προωθώντας την πολυμερή διπλωματία και τις Αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως Μη Μόνιμο μέλος δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να αναδείξει το διπλωματικό της κεφάλαιο συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση αποφάσεων για παγκόσμια ζητήματα, όπως η ειρήνη, η ανάπτυξη, η ασφάλεια σε ασταθείς περιοχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σε ένα περιβάλλον πολλαπλών παγκόσμιων προκλήσεων, συγκρούσεων και διεθνούς ρευστότητας οι κορυφαίες προτεραιότητες της συμμετοχής της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας περιλαμβάνουν την ειρηνική επίλυση διαφορών, το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια, τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια, η προστασία των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις και τη θαλάσσια ασφάλεια.
Την προσήλωση της Αθήνας σε αυτές τις προτεραιότητες αποδεικνύει η αλληλεγγύη της Ελλάδας στον αγώνα της Ουκρανίας για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας, καθώς και η ενεργή πολιτική της χώρας μας στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να περιορισθεί η ανθρωπιστική κρίση. Τις προτεραιότητες αυτές η Ελλάδα θα τις ενισχύσει μέσα από μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες θα συμπεριλάβουν τις μεγάλες και κρίσιμες χώρες του πλανήτη.
Ελπίδες για ειρήνη σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή – Τι αναμένουμε το 2025
ΗΠΑ: Κατάσχεση 150 αυτοσχέδιων βομβών σε αγρόκτημα στο κλείσιμο της χρονιάς
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"