Κορυφώνεται η αγωνία σχετικά με το μέλλον των ομήρων, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να ζητά συγγνώμη από τις οικογένειες των 6 θυμάτων και την Χαμάς να συνεχίζει τις απειλές.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ο Νετανιάχου σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στους έξι ομήρους που βρέθηκαν νεκροί την Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας, υποστήριξε ότι «ο φόνος τους δεν οφείλεται στην απόφασή μας (σ.σ. για τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας) αλλά στην ίδια τη Χαμάς». Είπε μάλιστα ότι «αυτοί οι φονιάδες εκτέλεσαν έξι από τους ομήρους μας με μια σφαίρα στον σβέρκο».

Την Κυριακή το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι οι όμηροι πυροβολήθηκαν «εξ επαφής».

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να αποπέμψει από την κυβέρνηση τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι όσο υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ τους μπορούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται. Σχολίασε επίσης ότι όλοι οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να τηρούν τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Χθες ο Γκάλαντ προέτρεψε τον Νετανιάχου να συνάψει συμφωνία με τη Χαμάς για να επιστρέψουν οι όμηροι από τη Γάζα και ζήτησε να ανακληθεί η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ θα διατηρήσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας.

Παράλληλα, δήλωσε απόψε ότι το τέλος του πολέμου στη Γάζα θα έρθει όταν η Χαμάς δεν θα κυβερνά πλέον τον θύλακα ενώ αναφερόμενος σε μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός είπε ότι οι διεθνείς πιέσεις θα πρέπει να ασκηθούν στη Χαμάς και όχι στο Ισραήλ.

Για το θέμα του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, είπε ότι «ο άξονας του κακού (σ.σ. το Ιράν και η Χαμάς) τον χρειάζεται και για τον λόγο αυτό πρέπει να τον ελέγχουμε», επιμένοντας ότι «δεν θα υποκύψει στις πιέσεις» και τονίζοντας ότι ο έλεγχος αυτού του οδικού άξονα είναι «υπαρξιακό ζήτημα» για το Ισραήλ. «Μόνο όταν το καταλάβει η Χαμάς θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε για το σχόλιο του Αμερικανού προέδρου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απάντησε ότι η πίεση θα πρέπει να ασκηθεί στη Χαμάς και όχι στο Ισραήλ, ιδίως μετά τον θάνατο των ομήρων. «Και τώρα, έπειτα από αυτό, μας ζητούν να δείξουμε σοβαρότητα; Μας ζητούν να κάνουμε υποχωρήσεις; Τι μήνυμα στέλνει αυτό στη Χαμάς; Λέει, σκοτώστε περισσότερους ομήρους» είπε. Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως ο Μπάιντεν ή οποιοσδήποτε μιλά σοβαρά για μια ειρηνευτική συμφωνία, θα ζητούσε από το Ισραήλ να κάνει περισσότερες παραχωρήσεις. «Τις κάναμε ήδη. Η Χαμάς πρέπει να κάνει την παραχώρηση», επανέλαβε.

Συνεχίζει να απειλεί η Χαμάς – «Οι όμηροι θα επιστρέψουν “σε σάβανα” αν συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις»

Η Χαμάς απείλησε απόψε ότι οι όμηροι θα επιστρέψουν στους συγγενείς τους «τυλιγμένοι σε σάβανα» εάν το Ισραήλ συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του.

Ο Άμπου Ουμπάινταν, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ανέφερε ότι η οργάνωση έδωσε νέες οδηγίες στους φύλακες για το πώς να χειριστούν τους ομήρους εάν οι ισραηλινές δυνάμεις πλησιάσουν στα σημεία όπου βρίσκονται, στη Λωρίδα της Γάζας.

Την Κυριακή ο ισραηλινός στρατός ανέσυρε νεκρούς έξι ομήρους από μια σήραγγα στη Ράφα και κατηγόρησε τη Χαμάς για τον θάνατό τους. Ο Ουμπάιντα από την πλευρά του απάντησε ότι η οργάνωση επιρρίπτει την ευθύνη στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι νέες οδηγίες, τις οποίες δεν διευκρίνισε, δόθηκαν στους φρουρούς των ομήρων μετά την επιχείρηση διάσωσης τεσσάρων ατόμων από τις ισραηλινές δυνάμεις, τον Ιούνιο. Σε εκείνη την επιχείρηση ο στρατός απελευθέρωσε τους ομήρους εξαπολύοντας μια επιδρομή κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

«Η επιμονή του Νετανιάχου να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους μέσω στρατιωτικών πιέσεων, αντί να επισφραγίσει μια συμφωνία, σημαίνει ότι θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους σαβανωμένοι. Οι οικογένειες πρέπει να επιλέξουν αν τους θέλουν νεκρούς ή ζωντανούς», είπε ο εκπρόσωπος.

«Καρφιά» Μπάιντεν σε Νετανιάχου – «Δεν κάνει αρκετά για την απελευθέρωση των ομήρων»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στις κινήσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος των ΗΠΑ λίγο πριν την συνάντηση με Αμερικανούς διαπραγματευτές που χειρίζονται το θέμα μιας συμφωνίας στον Λευκό Οίκο είδε δημοσιογράφους να τον ρωτούν για το αν αν πιστεύει ότι ο Νετανιάχου κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τότε απάντησε μονολεκτικά «όχι». Σε άλλη ερώτηση αν ο ίδιος σχεδιάζει να παρουσιάσει μια τελική συμφωνία για τους ομήρους στις δύο πλευρές αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν είπε: «Είμαστε πολύ κοντά σε αυτό». «Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε αν θα πετύχει μια συμφωνία.

Ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις -υποψήφια των Δημοκρατικών για τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές- αναμένεται σήμερα να συναντηθούν με τη διαπραγματευτική ομάδα των ΗΠΑ για να συζητήσουν τις προσπάθειες προς μια συμφωνία για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων.

Παράλληλα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι είναι κοντά στο να παρουσιάσει μια τελική πρόταση για μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα, ωστόσο είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει μια τέτοια συμφωνία.

Ισραηλινές δυνάμεις το Σαββατοκύριακο ανέσυραν από μια υπόγεια σήραγγα στη Γάζα τα πτώματα έξι ομήρων, συμπεριλαμβανομένου του Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ενός 23χρονου Ισραηλινοαμερικανού.

Το Ισραήλ υποστήριξε ότι οι έξι όμηροι είχαν δολοφονηθεί περίπου 48 με 72 ώρες πριν από Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς.

Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε κριτική απέναντι στη στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ενέτεινε την πίεση στον Νετανιάχου από τους Ισραηλινούς να φέρει πίσω τους υπόλοιπους ομήρους από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Μετά την είδηση για τον θάνατο των ομήρων, οι Ισραηλινοί συμμετείχαν σε μαζικές διαδηλώσεις, πραγματοποιώντας «γενική απεργία» σήμερα για να πιέσουν την κυβέρνηση Νετανιάχου προς μια συμφωνία.

H ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ φοβάται εξάπλωση της “γενοκτονικής βίας του Ισραήλ” στη Δυτική Όχθη

H ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα Παλαιστινιακά Εδάφη, η Ιταλίδα Φραντσέσκα Αλμπανέζε, δήλωσε σήμερα ότι η “γενοκτονική βία του Ισραήλ” στη Γάζα κινδυνεύει να επεκταθεί στη Δυτική Όχθη.

Η ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας, η οποία έχει λάβει εντολή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αλλά δεν μιλά εκ μέρους της οργάνωσης, κατηγόρησε επανειλημμένα το Ισραήλ για “γενοκτονία” των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Σε νέα ανακοίνωση, η αξιωματούχος δηλώνει ότι “η γενοκτονική βία του Ισραήλ κινδυνεύει να ξεπεράσει τα όρια της Γάζας και να εξαπλωθεί σε όλο το κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος”.

“Το ισραηλινό απαρτχάιντ στοχεύει ταυτόχρονα τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, στο πλαίσιο μιας συνολικής διαδικασίας εξόντωσης, αντικατάστασης και εδαφικής επέκτασης”, κατηγόρησε η Αλμπανέζε.

Από την αρχή του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας, ο οποίος ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, υπάρχει έξαρση της βίας στη Δυτική Όχθη, όπου σχεδόν 490.000 Ισραηλινοί ζουν στους εβραϊκούς οικισμούς ανάμεσα σε τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

“Η ατιμωρησία που παρέχεται εδώ και πολύ καιρό στο Ισραήλ επιτρέπει την αποπαλαιστινοποίηση” των κατεχόμενων εδαφών, “αφήνοντας τους Παλαιστίνιους στο έλεος των δυνάμεων που επιδιώκουν να τους εξοντώσουν ως εθνοτική ομάδα”, κατηγόρησε η Αλμπανέζε

Η εισηγήτρια εκτιμά ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει “να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μπει αμέσως τέλος αμέσως στον κίνδυνο γενοκτονίας κατά του παλαιστινιακού λαού” και “τελικά, να τεθεί τέλος στον εποικισμό του παλαιστινιακού εδάφους από το Ισραήλ”.

Η άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου προκάλεσε τον θάνατο 1.205 ανθρώπων στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων στοιχείων. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 251 άνθρωποι απήχθησαν, 97 συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα, εκ των οποίων 33 είναι νεκροί σύμφωνα με τον στρατό.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ διεξήγαγε μεγάλη αεροπορική και χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, η οποία μετρά ήδη τουλάχιστον 40.786 νεκρούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Η πλειονότητα των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο φετινός Αύγουστος ήταν ο θερμότερος της 15ετίας σε Πελοπόννησο, Βόρεια και Δυτική Ελλάδα

Μητσοτάκης από Φαρκαδόνα: “Θα δαπανήσουμε 3 δις ευρώ για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις