Τα συμπτώματα της παραλλαγής JN.1 του κορονοϊού που ευθύνεται για την έκρηξη των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα καταγράφουν σε ανάλυσή τους η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο ιατρός Γιάννης Ντάνασης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το CDC, στα συμπτώματα της υποπαραλλαγής αυτής περιλαμβάνονται: βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι, πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης, καταρροή ή ρινικό μπούκωμα, κόπωση, εγκεφαλική θόλωση “brain fog”, δύσπνοια και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια).

Τα τελευταία δεδομένα από τον Δεκέμβριο του 2023 από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Office for National Statistics) υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με COVID-19 περιλαμβάνουν:

  • καταρροή (31,1%),
  • βήχας (22,9%),
  • πονοκέφαλος (20,1%),
  • αδυναμία ή κόπωση (19,6%),
  • μυϊκός πόνος (15,8%),
  • πονόλαιμος (13,2%),
  • προβλήματα ύπνου (10,8%),
  • ανησυχία ή άγχος (10,5%).

Οι διεθνείς υγειονομικές αρχές επισημαίνουν πως δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν οι λοιμώξεις από την JN.1 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές, με το CDC να σημειώνει ότι «οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση».

Ταχεία εξάπλωση τον Δεκέμβριο του 2023

Η παραλλαγή JN.1 είχε ταχεία εξάπλωση μέσα στον Δεκέμβριο του 2023 και έχει γίνει πλέον το πιο κοινό στέλεχος του ιού που εξαπλώνεται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τo Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων και σε μικρότερο βαθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Τα κρούσματα JN.1 αυξάνονται επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, καθώς και στην Κίνα και την Ινδία και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη χώρα μας.

Πολλά από τα συνηθέστερα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της καταρροής και του βήχα, έχουν αναφερθεί σε άτομα με COVID από το 2020, αν και η λίστα περιλαμβάνει ορισμένες νέες προσθήκες, όπως προβλήματα ύπνου και άγχος. Την ίδια ώρα η απώλεια γεύσης και όσφρησης που κάποτε ήταν ενδεικτικό σημάδι του COVID αναφέρεται τώρα μόνο από το 2% έως 3% των μολυσμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το CDC «η ξαφνική άνοδος της JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού μας συστήματος (ανοσοδιαφυγή). Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν».

Όσον αφορά, τέλος, τις συστάσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του COVID-19 οι Έλληνες επιστήμονες σημειώνουν στη σύνοψη των τελευταίων δεδομένων για τον κορωνοϊό ότι «παραμένουν οι ίδιες: μείνετε προσεκτικοί σε εσωτερικούς χώρους και εάν είστε θετικοί, τότε είναι καλύτερο να μείνετε σπίτι, απομονωμένοι από τους άλλους για κάποιες ημέρες».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στις οδηγίες από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ: «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια και οι θεραπείες εξακολουθούν να λειτουργούν καλά και κατά της υποπαραλλαγής JN.1, επομένως αυτή η υποπαραλλαγή δεν επηρεάζει τις συστάσεις του CDC».

Αγαπηδάκη στο Καλημέρα Ελλάδα: Έχουμε πολύ έντονη κυκλοφορία και της γρίπης

Η κυρία Αγαπηδάκη, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” έκανε λόγο για αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία καθώς, όπως είπε, «φέτος έχουμε πολύ έντονη κυκλοφορία και της γρίπης εκτός από τον κορονοϊό». Ωστόσο τάχθηκε κατά της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας «που σημαίνει πρόστιμο» λέγοντας ότι «στις δομές υγείας θα μπορούσαμε να εποπτεύουμε τη χρήση του μέτρου της μάσκας».

Όσον αφορά τον εμβολιασμό για τον κορoνοϊό συνέστησε σε όσους είναι 60+ ετών και έχουν υποκείμενα νοσήματα να προχωρήσουν «χθες σε εμβολιασμό και για γρίπη και για τον κορoνοϊό». Όπως πρόσθεσε «είμαστε σε μια φάση που δεν μετράμε δόσεις αλλά θα κάνουμε εμβόλιο κάθε χρόνο. Ο κορoνοϊός δεν είναι γρίπη γιατί δεν έχει εποχικότητα».

Πίεση στα νοσοκομεία, ανησυχία για τον ευπαθή πληθυσμό

Γρίπη και κορονοϊός πιέζουν τα νοσοκομεία και προκαλούν μεγάλη ανησυχία στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ήδη, 42 χιλιαδες ραντεβού με το νέο επικαιροποιημένο κατά του κορονοϊού προγραμματίστηκαν για τον Ιανουάριο τις τελευταίες ημέρες με τα περισσότερα να ειναι σε ατομα ανω των 60 ετων. Ωστοσο τα ποσοστα του εμβολιασμού παραμένουν πολύ χαμηλά καθώς εχουν εμβολιαστει μολις 177.000 πολιτες, οταν τα άτομά άνω των 65 ετών ξεπερνούν τα 2,2 εκ.

Ta self test και τα rapid test εξαφανίζονται από τα ράφια των φαρμακείων.

Σχεδον 3 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί έως τώρα για τη γρίπη. Με τους γιατρούς να χτυπούν καμπανάκι καθώς οι πνευμονολογικές κλινικές τις τελευταίες μέρες γεμίζουν με ασθενείς που νοσουν απο γριπη.

Αυξημενη ειναι η ζητηση και για τις αντιικες θεραπειες με τις αιτησεις για τα φαρμακα για τον κορονοϊό να αγγιζουν τις 2,500 την ημερα απο ηλικωμενους και ευπαθείς ομάδες, οταν πριν από λιγες μερες δεν ξεπερνουσαν τις 800.

Το υπουργείο Υγείας Έχει ηδη παραλάβει 35.000 αντιικες αγωγές καθώς οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες

Ειδήσεις σήμερα:

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Φάρος βιώσιμης προόδου και κοινωνικής ενδυνάμωσης

Συμφωνείτε με τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα;

Κασσελάκης: «Ποια ατζέντα προσπαθεί να αλλάξει ο Πρωθυπουργός με τον άγαρμπο ανασχηματισμό;»

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις