Στις 14:30 μεσημέρι Πέμπτης (15/5) ξεκίνησε επίσημα η χρήση του συστήματος ιχνηλάτησης των ασθενών στα επείγοντα του Ευαγγελισμού.
Οι ασθενείς θα έχουν στην κατοχή τους ένα “ηλεκτρονικό βραχιολάκι” με το οποίο θα εξυπηρετούνται κατά την παρουσία τους στα ΤΕΠ. Το σύστημα ξεκίνησε πιλοτικά τη λειτουργία του από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ενώ θα επεκταθεί σε 15 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας το επόμενο δίμηνο και σε 85 μέχρι το τέλος του έτους.
Μέσω της εφαρμογής, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τα Νοσοκομεία που βρίσκονται σε εφημερία, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας. Την ίδια στιγμή, έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται για τις διαθέσιμες ιατρικές ειδικότητες που καλύπτει το εκάστοτε Νοσοκομείο, καθώς και για τους εκτιμώμενους χρόνους αναμονήςανά ειδικότητα.
Με την άφιξή του στο Νοσοκομείο, ο πολίτης θα παραλαμβάνει το εισιτήριό του, γνωστό ως «βραχιολάκι» από το ειδικό εκδοτήριο που βρίσκεται στην Είσοδο των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Αυτό το εισιτήριο θα τον συνοδεύει σε όλα τα στάδια της ιατρικής του εξυπηρέτησης και θα φέρει έναν κωδικό QR.
Πώς λειτουργεί
Οι ασθενείς και οι συνοδοί τους θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για την κατάσταση στα ΤΕΠ των νοσοκομείων καθώς το σύστημα θα ενημερώνει για τα πόσα άτομα βρίσκονται σε αναμονή, τον χρόνο αναμονής, τον αριθμό του εισιτήριου, ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα ακύρωσης.
Ο πολίτης παραμένει σε αναμονή έως ότου κληθεί από τη Γραμματεία/Γραφείο Κίνησης, η οποία προβάλλει τους αριθμούς των εισιτηρίων σε ειδικές οθόνες. Στη συνέχεια η Διαλογή τον καθοδηγεί στα αντίστοιχα ιατρεία. Σε όλη τη διάρκεια, η προβολή του αριθμού του εισιτηρίου γίνεται σε οθόνες που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία, όπως στους διαδρόμους, έξω από τα ιατρεία ή στις κεντρικές οθόνες των χώρων αναμονής.
Αν η άφιξη στα ΤΕΠ γίνει με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, τότε ο συνοδός του ασθενούς φτάνοντας στα επείγοντα θα εκδίδει εισιτήριο, θα έχει τη δυνατότητα να κληθεί απευθείας από τη Διαλογή και τότε το περιστατικό να προωθηθεί στις αίθουσες ιατρών.
Το ίδιο σύστημα δίνει, μεταξύ άλλων τη δυνατότητα στον θεράποντα ιατρό να εξυπηρετήσει σύμφωνα με τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού καθώς και να μεταφέρει την υπηρεσία από ένα ιατρείο σε άλλο, ή σε άλλη γραμματεία με ένα απλό κλικ.
Επέκταση σε ακόμη 85 νοσοκομεία
Η πιλοτική λειτουργία θα επεκταθεί σε 11 νοσοκομεία έως τα μέσα Ιουλίου και σε 80 νοσοκομεία έως Ιανουάριο 2026. Μεταξύ των νοσοκομείων που θα εφαρμοστεί στη συνέχεια, είναι το ΚΑΤ, το Σισμανόγλειο, το Αμαλία Φλέμιγκ, το Λαϊκό, το «Γεώργιος Γεννηματάς», τα τρία Νοσοκομεία Παίδων της Αττικής, ο Άγιος Σάββας, οι Άγιοι Ανάργυροι αλλά και νοσοκομεία της Περιφέρειας όπως τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Ιωαννίνων και Ρίου.
Σε ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Υγείας ανέφερε χαρακτηριστικά:
“Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας έθεσα ως έναν από τους βασικότερους μου στόχους την μείωση του μέσου χρόνου αναμονής στις εφημερίες και την μείωση της εν γενεί ταλαιπωρίας των ασθενών σε αυτές.
Έχουμε ήδη εφαρμόσει μία σειρά μέτρων (πρόσληψη επιπλέον τραυματιοφορέων, εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, ιατρών ειδικά για τα ΤΕΠ, αλλαγή του τρόπου εφημεριών, τηλεδιάγνωσης των απεικονιστικών εξετάσεων κλπ), σήμερα ξεκινάμε πιλοτικά από τον Ευαγγελισμό, άμεσα σε άλλα 11 μεγάλα Νοσοκομεία και έως το τέλος του έτους παντού, το σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης των ασθενών στις εφημερίες. Με το σύστημα αυτό α) θα συλλέγουμε πραγματικά δεδομένα για το τί συμβαίνει και θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε συνθήκες υπερβολικής καθυστέρησης β) θα γνωρίζει σε λίγο καιρό ο καθένας μας αναλόγως το νοσοκομείο που θα επιλέξουμε πόση θα είναι η αναμονή, γ) θα μπορούμε να σχεδιάζουμε στοχευμένες πολιτικές. Καλή μας επιτυχία! Το ΕΣΥ αλλάζει και γίνεται καλύτερο”.
Την ανάρτηση του υπουργού υγείας συνοδεύει μία φωτογραφία όπου φαίνεται το βραχιολάκι που θα χρησιμοποιούν οι ασθενείς που προσέρχονται στις εφημερίες προκειμένου να ιχνηλατούνται.
Δείτε φωτογραφίες:




Άλιμος: Συνελήφθη η γιαγιά του βρέφους, για τι κατηγορείται – Αναζητείται ο μυστηριώδης άνδρας
Έλληνες οι πιο “σκληρά” εργαζόμενοι στην Ευρώπη – Πόσες ώρες την εβδομάδα εργάζονται
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"