Μετάλλαξη Όμικρον: Τη σκιά της πάνω από την Ευρώπη και τον κόσμο έχει απλώσει η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, παρότι μέχρι αυτή τη στιγμή τα κρούσματα στην Ευρώπη είναι ελάχιστα, ενώ στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί ούτε ένα. Όπως και να’ χει η επιστημονική κοινότητα είναι σε επιφυλακή με την εφημερίδα Guardian να συλλέγει τις πρώτες πληροφορίες για όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι αυτή τη στιγμή για τη νέα μετάλλαξη.

Πως ονομάζεται;

Η μετάλλαξη στην αρχή αναφερόταν ως Β.1.1.529, την Παρασκευή χαρακτηρίστηκε από τον ΠΟΥ παραλλαγή ανησυχίας λόγω των μεταλλάξεων της και επειδή τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης με αυτή την παραλλαγή. Η μετάλλαξη τελικά ονομάστηκε Όμικρον.

Πότε εντοπίστηκε πρώτη φορά

Η μετάλλαξη Όμικρον εντοπίστηκε την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, συνδέθηκε με μια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην επαρχία Γκάουτενγκ της Νότιας Αφρικής, μια αστική περιοχή που εμπεριέχει την Πρετόρια και το Γιοχάνεσμπουργκ τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Τα δεδομένα αυτά έβαλαν γρήγορα τη μετάλλαξη αυτή στο μικροσκόπιο των ειδικών. Η υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας στο Ηνωμένο Βασίλειο περιγράφει την Όμικρον ως την πιο ανησυχητική μετάλλαξη που έχουμε δει.

Από που προέρχεται η μετάλλαξη Όμικρον;

Το παλαιότερο δείγμα αυτής της παραλλαγής συλλέχθηκε στην Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ασυνήθιστη δομή των μεταλλάξεων υποδηλώνει ότι μπορεί να εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης ενός ανοσοκατασταλμένου ατόμου.

Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί

Γιατί η μετάλλαξη Όμικρον έχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας – το μέσο που χρησιμοποιεί ο ιός για να ξεκλειδώσει τα κύτταρα του σώματός μας – υπερδιπλάσιο από τον αριθμό που μεταφέρει η Δέλτα.

Είναι πιο μεταδοτική;

Αυτό δεν έχει καταστεί σαφές, αλλά τα δεδομένα προκαλούν προβληματισμό. Κι αυτό λόγω  της αύξησης των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική – από 273 κρούσματα στις 16 Νοεμβρίου, σε περισσότερα από 1.200 μέχρι την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας. Περισσότερο από το 80% εξ αυτών προέρχονταν από την επαρχία Gauteng και η ανάλυση δηλώνει  ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει γίνει γρήγορα το κυρίαρχο στέλεχος.

Αρκούν τα υπάρχοντα εμβόλια;

Οι επιστήμονες δεν περιμένουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα είναι μη αναγνωρίσιμη από τα υπάρχοντα αντισώματα, αλλά εκτιμούν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του κοροναϊού μπορεί να περιέχουν λιγότερη προστασία. Άρα, είναι  κρίσιμο να συνεχιστεί ο εμβολιασμός.

Τι ισχύει για τα φάρμακα;

Οι ειδικοί περιμένουν ότι τα εγκεκριμένα αντιικά φάρμακα, όπως αυτό της Merck, θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά έναντι της νέας παραλλαγής, επειδή αυτά τα φάρμακα δεν στοχεύουν την πρωτεΐνη ακίδας, αλλά  λειτουργούν εμποδίζοντας την αναπαραγωγή του ιού.

Όμως, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος τα μονοκλωνικά αντισώματα, όπως η θεραπεία με Regeneron, να αποτύχουν ή να αποτύχουν ή να μην είναι τόσο δραστικά.

Η νέα μετάλλαξη Όμικρον θα προκαλέσει σοβαρότερη νόσηση;

Αυτό είναι κάτι που παρακολουθούν οι ειδικοί και θα χρειαστούν εβδομάδες για να διαπιστωθεί. Σε αυτό το στάδιο, οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να υποπτευόμαστε ότι η τελευταία παραλλαγή θα είναι δραματικά χειρότερη ή πιο ήπια.

Θα τροποποιηθούν τα εμβόλια και πότε θα γίνει αυτό;

Οι ομάδες πίσω από τα εμβόλια ήδη εργάζονται για την ενημέρωση των εμβολίων με τη νέα πρωτεΐνη ακίδας, έτσι ώστε να προετοιμαστούν αν χρειαστεί νέα έκδοση. Οι ερευνητικές ομάδες ήταν έτοιμες και πιο πριν όταν εμφανίστηκαν οι μεταλλάξεις Δέλτα και Βήτα.

Μετάλλαξη Όμικρον – Θα εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο

Αφού η εφημερίδα αναφέρεται στα κρούσματα που έχουν εμφανιστεί ως τώρα, τονίζει ότι σύμφωνα με τις ως τώρα εμπειρίες οι απαγορεύσεις στα ταξίδια κερδίζουν μεν χρόνο, αλλά αν δεν ακολουθηθεί προσέγγιση με σκληρά μέτρα, τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων είναι απίθανο να σταματήσουν εντελώς την εξάπλωση της μετάλλαξης.

Ειδήσεις σήμερα:

Αδιανόητο! Μαθητής απειλούσε αστυνομικούς με περίστροφο στη Θεσσαλονίκη για ένα βίντεο στο TikTok

Σαρώνουν οι θάνατοι από κορονοϊό όλη τη χώρα – 96 πολίτες ξεψύχησαν στα νοσοκομεία – Στα 3.823 τα νέα κρούσματα

Εντοπίστηκαν οκτώ πιθανά κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στη Γαλλία

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις