Μετάλλαξη Όμικρον: Θέση πάνω στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα – γνωστή πλέον ως μετάλλαξη Όμικρον – παίρνει η Task Force για τον Covid 19 της Μποτσουάνα ξεκαθαρίζοντας ότι τα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής δεν έχουν καμία σχέση με τον ιό HIV, ούτε εντοπίστηκαν σε ανεμβολίαστους πολίτες, όπως αναπαρήγαγαν πολλά μέσα ανά τον κόσμο.

Η ανακοίνωση, που εκδόθηκε στις 25 Νοεμβρίου, τονίζει ότι τα περιστατικά εντοπίστηκαν σε ταξιδιωτικό έλεγχο ρουτίνας και σημειώνει ότι η μετάλλαξη αυτή παρουσιάζει πολλά κοινά στοιχεία με τη μετάλλαξη Δέλτα και ότι μελετάται από τους επιστήμονες αναφορικά με την επάρκεια των εμβολίων απέναντι της και αναφορικά με τη μεταδοτικότητα και τα χαρακτηριστικά της.

Η Task Force διαψεύδει κατηγορηματικά τη σύνδεση αυτών των περιστατικών με τον ιό HIV+ και στέκεται στην ανάγκη περαιτέρω μελέτης της μετάλλαξης σε συνδυασμό με τήρηση των μέτρων προστασίας απέναντι στον ιό.

Το χρονικό εμφάνισης της μετάλλαξης

Να σημειωθεί ότι νέο στέλεχος ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά σε δείγματα ασθενών με COVID-19 που συλλέχθηκαν στη Μποτσουάνα, ενώ πολύ σύντομα ταυτοποιήθηκε και στη Νότια Αφρική καθώς και σε έναν εμβολιασμένο ταξιδιώτη που είχε επιστρέψει στο Χονγκ Κονγκ μετά από ταξίδι στη Νότια Αφρική κατά τα χρονικό διάστημα 22 Οκτωβρίου με 11 Νοεμβρίου 2021. Το στέλεχος Β.1.1.529 ανιχνεύτηκε και σε άλλο ένα άτομο στο ξενοδοχείο όπου διέμενε σε καραντίνα ο ταξιδιώτης με τον οποίο ήρθε σε επαφή. Ακολούθως, νέες περιπτώσεις COVID-19 που οφείλονται στο νέο στέλεχος καταγράφηκαν στο Ισραήλ και στο Βέλγιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κρούσμα που εντοπίστηκε στο Βέλγιο δεν είχε εμβολιαστεί ούτε είχε προηγουμένως νοσήσει από COVID-19 και είχε ταξιδέψει μόνο στην Αίγυπτο και στην Τουρκία, ενώ εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες μετά το ταξίδι στην Αίγυπτο μέσω Τουρκίας στις αρχές του Νοεμβρίου 2021. Το γεγονός εγείρει ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση του νέου στελέχους σε περισσότερες χώρες όχι μόνο της Αφρικής αλλά και άλλων ηπείρων. Κρούσματα COVID-19 που οφείλονται στο νέο στέλεχος έχουν επίσης καταγραφεί σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ιταλία. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι η λοίμωξη με το νέο στέλεχος οδηγεί σε πιο σοβαρή συμπτωματολογία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονόμασε το νέο στέλεχος Β.1.1.529 «Όμικρον» και το χαρακτήρισε «στέλεχος ανησυχίας». Το νέο στέλεχος Β.1.1.529 εμφανίζει ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό προφίλ 32 μεταλλάξεων στα γονίδια της πρωτεΐνης – ακίδας S που χρησιμοποιεί ο ιός προκειμένου να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Ο αριθμός και το είδος των μεταλλαγών προκαλούν προβληματισμό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις