Στρες και πανδημία: Ο life coach, John Votsaris γράφει στο DEBATER για τον σύγχρονο “βραχνά” της κοινωνίας μας, το ψυχικό βάρος που καλούμαστε να σηκώνουμε όλοι μας καθημερινά στην προσπάθεια μας να τα προλάβουμε όλα, σε μια εποχή που οι ταχύτητες είναι ξέφρενες…

Γράφει ο John Votsaris:

Σαν ένα άλλο λεωφορείο σε μια τρελή διαδρομή, η κοινωνία μας, με επιβάτες εμάς πανικόβλητους σε κατάσταση συνεχούς πίεσης και άγχους ήρθε ο κορονοϊός ως άλλος ελεγκτής.

Πάτησε φρένο, σήκωσε χειρόφρενο και σταμάτησε το λεωφορείο. Όσο περνούσε η ώρα αντιληφθήκαμε πως θα μείνουμε ώρα σταματημένοι. Κάποιοι άρχισαν να μιλάνε με τον διπλανό τους, να συζητούν και να συμφωνούν είτε να διαφωνούν, κάποιοι άλλοι άρχισαν να μιλούν με τον εαυτό τους γιατί είχαν καιρό πολύ να το κάνουν και κάποιοι άλλοι έπαθαν πανικό και ήθελαν να κατέβουν και να φύγουν τρέχοντας.

Αυτό συνέβη στην κοινωνία μας. Ένα στοπ στη ζωή όλων ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης, εθνικότητας, θρησκευτικών αντιλήψεων. Ένα χειρόφρενο αναπάντεχο που κανένας δεν περίμενε πως κάποιος θα τραβούσε σε εκείνη τη δεδομένη στιγμή τόσο απότομα. Στη συνέχεια ήρθε η συνειδητοποίηση. Ποιος είμαι; Που είμαι; Μου αρέσει η εργασία μου; Αυτός είναι ο άνδρας μου; Η γυναίκα που παντρεύτηκα ήταν έτσι; Έτσι λοιπόν η πανδημία ήρθε να προσθέσει κι άλλο στρες λες και δεν είχαμε ήδη αρκετό!

Τι είναι όμως το στρες;

Τι σημαίνει αυτή η λέξη που χρησιμοποιούμε καθημερινά με τόση ευκολία; Το στρες είναι η ψυχοκοινωνική πίεση. Τρεις λέξεις λοιπόν: πρώτη η ψυχή, ο εσωτερικός μας κόσμος, η αλήθεια μας, η αυθεντικότητα, η οποία πολλές φορές πιέζετε από την κοινωνία. Η επόμενη η κοινωνία, το σύνολο των ανθρώπων και των απόψεων τους, κυρίως, οι οποίες στερούν το δικαίωμα της ελευθερίας και της μοναδικότητας σε ό,τι δε συνάδει με αυτές. Τέλος, η πίεση, μια κατάσταση κατά την οποία μια δύναμη ασκείται κάπου με σκοπό αυτό να πάρει τη μορφή που θέλει ο ασκών. Πίεση δεχόμαστε από εξωτερικούς παράγοντες όπως οι σχέσεις, οικογένεια, εργασία αλλά και εσωτερικούς όπως οι προσδοκίες μας και τα θέλω μας. Ο καθένας μας έχει διαφορετική αντίδραση στην πίεση.

Ποια είναι τα είδη του στρες; Πρώτο το οξύ στρες, το οποίο προκαλείται απο μια κατάσταση που συνέβη ή θα συμβεί τώρα. Το επεισοδιακό στρες, σε καθημερινή βάση, μια κατάσταση συνεχούς πίεσης και το χρόνιο στρες το μόνιμο στρες το οποίο έχω συνηθίσει σαν αναπόσπαστο μέρος της ζωής μου. Τα αποτελέσματα αυτών τα γνωρίζουμε όλοι από ψυχοσωματικά και αυτοάνοσα μέχρι καρδιακές παθήσεις. Το στρες μπορεί να είναι και παραγωγικό όταν είναι ελάχιστο και ελεγχόμενο.

Όποιο και να είναι το είδος του στρες οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αρκετό. Η ζωή στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις δεν αφήνουν περιθώρια αναζήτησης αρχικά και αποδοχής της πραγματικής μας επιθυμίας. Οι ρυθμοί είναι τόσο γρήγοροι που δεν επιτρέπουν συνειδητοποίηση.

Το ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

Πότε είδα τελευταία φορά τον εαυτό μου; Πότε μίλησα μαζί του να δω αν είμαι ευτυχισμένος και χαρούμενος με τις επιλογές μου; Το έχω κάνει ποτέ; Τι είναι αυτό που με αγχώνει και γιατί; Ξέρω ποιος είμαι και τι θέλω; Ή απλά ακολουθώ τους γύρω μου;

Οφείλουμε να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας, να τον γνωρίσουμε και να τον αγαπήσουμε. Μια βόλτα σε ένα κοντινό πάρκο, στην παραλία, να κάτσω μόνος στο σαλόνι ή κάπου άνετα να πάρω μια ανάσα και να με δω. Ο κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός και τείνουμε να το ξεχάσουμε. Οφείλουμε να έχουμε επαφή με τον εαυτό μας και να θυμηθούμε την αλήθεια μας. Είναι ο μόνος δρόμος για την ευτυχία.

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά τα ζώδια μισούν τα Χριστούγεννα και θυμίζουν τον… Εμπενίζερ Σκρουτζ!

Φάκελος “γυναικοκτονίες” – Αυτές είναι οι 16 γυναίκες που δολοφονήθηκαν το 2021 στην Ελλάδα

Εξομολόγηση καρδιάς από τον Γρηγόρη Αρναούτογλου – Η μάχη με τα κιλά, τα χάπια, η ψυχοθεραπεία και οι απιστίες (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις