“Στο ίδιο έργο θεατές” – Κραυγή αγωνίας των γιατρών για ελλείψεις εν μέσω τουριστικής περιόδου στα νησιά
Νοσοκομειακοί γιατροί: Τι θα αξιολογήσουν οι πολίτες; Την απουσία προσωπικού στα νησιά;

Μεγάλο πρόβλημα παραμένει η υποστελέχωση των μονάδων υγείας στα νησιά σε μια περίοδο που και φέτος έχουν γεμίσει από κόσμο. Όπως καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ ιδιαίτερα στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, έχει ξεπεραστεί κάθε όριο αντοχής. Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και η πολιτική των διαρκών μετακινήσεων γιατρών, αντί της στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό, οδηγούν σε συνθήκες που πλέον αυξάνουν τον κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή των ασθενών αλλά και των υγειονομικών.
Στο ίδιο έργο θεατές
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών παραδείγματα υποβάθμισης καταγράφονται σε όλη την επικράτεια. Από τη μετακίνηση αγροτικών γιατρών της Θεσσαλίας σε νησιά των Σποράδων, έως το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της Ρόδου που λειτουργεί χωρίς ειδικευμένους γιατρούς, η εικόνα γίνεται όλο και πιο ανησυχητική, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γ. Γαλανόπουλος.
Στη Σάμο, το παθολογικό ΤΕΠ καλύπτεται από ιατροδικαστή και μικροβιολόγο. Στα Τρίκαλα παρατηρείται αντιφατική διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, ενώ στη Βόρειο Αιγαίο το επίδομα στέγασης δεν καταβάλλεται λόγω έλλειψης κονδυλίων.
Αντιδράσεις για την αξιολόγηση με SMS
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η εξαγγελθείσα αξιολόγηση υπηρεσιών υγείας μέσω SMS” είναι πρόκληση και εμπαιγμός λέει η ΟΕΝΓΕ: Τι θα αξιολογήσουν οι πολίτες; Την απουσία γιατρών στα νησιά και μάλιστα εν μέσω καλοκαιρινού κύματος επισκεπτών; Τις μετακινήσεις που “αδειάζουν” άλλα νοσοκομεία; Το ένα ασθενοφόρο σε όλη την Αίγινα; Τον ιατροδικαστή και τον μικροβιολόγο που κάνουν τον παθολόγο και δεκάδες άλλα αναρίθμητα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την άθλια κατάσταση των δημόσιων δομών υγείας.
Επιπλέον, τι συμπεράσματα θα εξαγάγει η κυβέρνηση από αυτή την αξιολόγηση λέει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Γιάννης Γαλανόπουλος, «Είναι ή δεν είναι ευθύνη του κράτους και της εκάστοτε κυβέρνησης να εξασφαλίσει πρώτα ένα πλήρως στελεχωμένο σύστημα υγείας που να προσφέρει σύγχρονες απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας;
Ρητορικό το ερώτημα. Γιατί η αξιολόγηση θα αξιοποιηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και όχι για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγείας. Η “αξιολόγηση ” στα χέρια τους είναι εργαλείο περαιτέρω επίθεσης σε βάρος των υγειονομικών και των ασθενών .Γιατί θα αξιοποιήσουν αυτά ακριβώς τα παραδείγματα για να προχωρήσουν τα σχέδια τους για κλείσιμο και συγχωνεύσεις κλινικών όπως έγινε και στο παρελθόν, για την προώθηση του νέου υγειονομικού χάρτη».
Τι ζητάνε οι γιατροί
Να σταματήσουν άμεσα οι μετακινήσεις γιατρών, οι οποίες υπονομεύουν ακόμα περισσότερο την ασφάλεια ασθενών και τη λειτουργία των μονάδων υγείας.
Η ουσιαστική αξιολόγηση είναι αυτή που κάνουν καθημερινά οι ασθενείς και οι υγειονομικοί που αναδεικνύουν τα προβλήματα όπως στην Αίγινα, που βγαίνουν στο δρόμο μαζικά , όπως χθες σε Θήβα και Λιβαδειά, και στην οποία η κυβέρνηση παίρνει κάτω από τη βάση.
Να προχωρήσουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με μαζική προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων, με απόδοση κινήτρων για νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.
Να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας με μόνιμο προσωπικό, αντί για εμβαλωματικές λύσεις που φθείρουν σωματικά και ψυχικά τους γιατρούς και υποβαθμίζουν δραματικά την ποιότητα της περίθαλψης.
Τι λέει το Υπουργείο Υγείας
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους σε πρόσφατη συνέντευξη του τον τελευταίο μήνα έχουν προσληφθεί 300 διασώστες στο ΕΚΑΒ, οι οποίοι έχουν ενισχύσει, κυρίως τις νησιωτικές περιοχές, αυξάνοντας τις βάρδιες κατά 10%, ενώ σημείωσε πως σχετικά με τους γιατρούς, από τις 300 θέσεις που έβγαιναν άγονες από τον καιρό τον μνημονίων, με τα κίνητρα που δόθηκαν αλλά και όλες τις εργασιακές αλλαγές που έχουν γίνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχουμε καταφέρει αυτή την στιγμή να καλυφθούν τα 2/3.
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις