Η Ρομποτική είναι πιο εξελιγμένη μέθοδος Χειρουργικής, καθώς επιτρέπει στους ιατρούς να επεμβαίνουν με εξαιρετική ακρίβεια, μεγαλύτερη ακόμη και από την λαπαροσκοπική μέθοδο. Παράλληλα, τα εργαλεία είναι αρθρωτά, ακολουθούν δηλαδή τις κινήσεις του καρπού του θεράποντα ιατρού και προσδίδουν μεγαλύτερη ευελιξία και καλύτερο έλεγχο κατά την διαδικασία της επέμβασης. Μια υψηλής ανάλυσης και τρισδιάστατη κάμερα, με δυνατότητα μεγέθυνσης επί 10, επιτρέπει στους ιατρούς να παρακολουθούν δομές του σώματος που πρακτικά είναι αδύνατο με κάθε άλλη μέθοδο και να επεμβαίνουν με εξαιρετική ακρίβεια. 

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής μεθόδου είναι εντυπωσιακά αναφορικά και με τον χρόνο ανάρρωσης του ασθενή. Παραμένουν στο νοσοκομείο για λίγες ημέρες -συνήθως 2 με 3 ημέρες- και μπορούν εν συνεχεία να επιστρέψουν ταχέως στις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς τους. Ο πόνος είναι λιγότερος, όπως επίσης ελάχιστες είναι και οι μετεγχειρητικές επιπλοκές της εν λόγω μεθόδου εγχείρησης. Δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές απώλειες αίματος, όπως και εμφανίσεις λοιμώξεων και πνευμονιών -παρατηρήσεις ιδιαίτερα σημαντικές τους υψηλού κινδύνου ασθενείς -όπως λ.χ. τους παχύσαρκους, τους ηλικιωμένους και ομάδες με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Όσον αφορά στη χειρουργική του εντέρου και του ορθού, η Πρωτοποριακή Ρομποτική Επέμβαση παρουσιάζει ακόμα περισσότερα πλεονεκτήματα, όπως εξηγεί στο DEBATER η Δρ. Θάλεια Πετροπούλου, Διευθύντρια Ρομποτικής Εντέρου & Ορθού, Ευρωκλινική Αθηνών.

Ρομποτική

Όπως εξηγεί η Δρ. Πετροπούλου, η Ρομποτική Χειρουργική επιτρέπει στους ιατρούς να πραγματοποιούν ριζικές επεμβάσεις, με εξαιρετική ακρίβεια, ευελιξία, έλεγχο και εκτεταμένους λεμφαδενικούς καθαρισμούς. Η ρομποτική χειρουργική μέθοδος καθιστά δυνατή την αφαίρεση περισσότερων λεμφαδένων συγκριτικά με τις υπόλοιπες χειρουργικές μεθόδους. Σε μια συμβατική χειρουργική μέθοδο αφαιρούνται συνήθως 10-12 λεμφαδένες, ενώ με τη ρομποτική είναι δυνατό να αφαιρεθούν ακόμη και 40 λεμφαδένες. Με λίγα λόγια, πραγματοποιείται καλύτερο ογκολογικό χειρουργείο και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα και σφοδρότερα ο καρκίνος. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι το ποσοστό επιβίωσης μετά από τέτοιου είδους επεμβάσεις, σε περιπτώσεις επιθετικού καρκίνου, μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα με τη σχετική βιβλιογραφία. 

Τα οφέλη της ρομποτικής πλατφόρμας είναι πιο εμφανή ιδίως στις εκτομές του καρκίνου του Ορθού, όταν πρέπει να εργαστούμε σε στενό περιορισμένο χώρο, όπως είναι η αντρική πύελος, οι  παχύσαρκοι ασθενείς και οι ασθενείς με όγκους κοντά στον πρωκτό”, εξηγεί η Δρ. Πετροπούλου. “Λόγω όλων αυτών των τεχνολογικών πλεονεκτημάτων που μας προσφέρει η ρομποτική πλατφόρμα, μπορούμε να φτάσουμε πιο χαμηλά στην πύελο και να αφαιρέσουμε όγκους, που με την ανοιχτή ή τη λαπαροσκοπική μέθοδο δε θα ήταν δυνατό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γλιτώνουν οι ασθενείς από το να έχουν μόνιμη κολοστομία (παρά φύση έδρα)”, καταλήγει.

Τι είναι η Ρομποτική Κολεκτομή χωρίς τομή στην κοιλιά δια φυσικών οπών (Ρομποτική ΝΟΤΕS)

Η Κολεκτομή δια φυσικών οπών (ΝΟΤΕS), δηλαδή χωρίς καθόλου τομή στην κοιλιά, αποτελεί μια πολύ εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση, όπου πραγματοποιείται αφαίρεση τμήματος ή όλου του παχέως εντέρου ή και του ορθού, δια φυσικών οπών του σώματος, χωρίς τη δημιουργία κοιλιακής τομής.

Ρομποτική

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί;

Η κολεκτομή δια φυσικών οπών (ΝΟΤΕS), πραγματοποιείται, όπως και όλες οι κολεκτομές, για τη θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών και καταστάσεων που επηρεάζουν το παχύ έντερο, όπως:

  • Καρκίνο του παχέως εντέρου.
  • Καρκίνο του ορθού
  • Εκκολπωματίτιδα. 
  • Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (Crohn’s και Ulcerative colitis)
  • Αιμορραγία από το παχύ έντερο.
  • Απόφραξη του εντέρου
  • Προληπτική χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή για άτομα με κληρονομικές γενετικές καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως η οικογενειακή αδενωματώδης πολυπόδίαση ή το σύνδρομο Lynch

Ποια η διαφορά της από την κλασσική κολεκτομή  

Στην κλασσική κολεκτομή, με όποια μέθοδο και να πραγματοποιηθεί (ανοιχτή, λαπαροσκοπική, ρομποτική),  πραγματοποιούμε μια τομή στην κοιλιά (μικρή ή μεγάλη) για να αφαιρέσουμε το παρασκεύασμα και να κάνουμε την αναστόμωση.

Στην Κολεκτομή ΝΟΤΕS, δεν κάνουμε καθόλου τομή στην κοιλιά και η αναστόμωση γίνεται ενδοσωματικά. 

Το έντερο που πρόκειται να αφαιρεθεί, αφαιρείται δια φυσικού στομίου του σώματος, που είναι συνηθέστερα ο πρωκτός, αλλά σε γυναίκες που μπορεί να υποβληθούν σε ταυτόχρονες γυναικολογικές επεμβάσεις ο κόλπος.

Ποια τα πλεονεκτήματα της Κολεκτομής ΝΟΤΕS

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι εντυπωσιακά, καθώς, εκτός από τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής κολεκτομής, έχει επιπλέον τα ακόλουθα:

  • ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτός, 
  • η αποκατάσταση της λειτουργίας του εντέρου είναι ταχύτατη,
  • ο ασθενής μπορεί να φύγει και την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο
  • η επιστροφή στις καθημερινές λειτουργίες είναι άμεση
  • οι μετεγχειρητικές κήλες εξαφανίζονται, μιας και η πιθανότητα ανάπτυξης τους είναι ανάλογη του μήκους της τομής 
  • η πιθανότητα για λοιμώξεις τραύματος είναι μηδενικές μιας και δεν υπάρχει τραύμα
  • Σημαντική είναι και η καλύτερη αισθητική και ψυχολογική επίδραση από την  μη ύπαρξη χειρουργικής τομής- αυτό το τελευταίο θα μπορούσε να  καλύψει τις αισθητικές ανάγκες ασθενών, όπως ηθοποιών και γυμναστών, που ασχολούνται με συγκεκριμένα επαγγέλματα
Ρομποτική
Σε ποια κέντρα πραγματοποιείται:

Η ρομποτική κολεκτομή ΝΟΤΕS λόγω της εξαιρετικά μεγάλης τεχνικής της δυσκολίας, πραγματοποιείται σε ορισμένα πολύ εξειδικευμένα κέντρα της Αμερικής και της Κορέας. Οι χειρουργοί που την πραγματοποιούν, είναι απόλυτα εξειδικευμένοι στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική του παχέως εντερου και ορθού, έχοντας πραγματοποιήσει αρκετές εκατοντάδες λαπαροσκοπικές και ρομποτικές κολεκτομές, προτού να έχουν επάρκεια στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης μεθόδου, που είναι πλέον η επέκταση της ρομποτικής χειρουργικής. 

Πλέον πραγματοποιείται και στη χώρα μας, μιας και στην Ευρωκλινική, πραγματοποιήθηκε η πρώτη τέτοια επέμβαση σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η Δρ. Πετροπούλου και η ομάδα της πραγματοποιήσαν  και δημοσιεύσαν την πρώτη ρομποτική κολεκτομή χωρίς τομή στην κοιλιά (NOTEC) στην Ευρώπη, για  βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων.

Λίγα λόγια για την Δρ. Θάλεια Πετροπούλου

Η Θάλεια Πετροπούλου είναι Πιστοποιημένη Ειδική Σύμβουλος Χειρουργός Παχέος Εντέρου και έχει διεθνή κλινική και ακαδημαϊκή καριέρα μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι ειδικός στη ρομποτική και λαπαροσκοπική χειρουργική του παχέος εντέρου (ελάχιστα επεμβατική). Είναι η μόνη Ελληνίδα Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Ρομποτικής Χειρουργικής του Παχέος Εντέρου. 

Ρομποτική

Είναι μέλος του Royal College of Surgeons of England (FRCS). Επί του παρόντος, κατέχει σημαντική θέση Συμβούλου Παχέος Εντέρου στην Αθήνα, Ελλάδα.

Είναι κάτοχος της μοναδικής Διεθνούς Ρομποτικής Υποτροφίας Παχέος Εντέρου στην Ελλάδα και έχει επίσημα τα προσόντα να πραγματοποιεί ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις χρησιμοποιώντας το χειρουργικό σύστημα da Vinci.

Έχει επίσης βασικό ενδιαφέρον για την Επαυξημένη Πραγματικότητα και την Τεχνητή Νοημοσύνη και συμμετέχει στις πιο συναρπαστικές και καινοτόμες ερευνητικές ομάδες στον κόσμο που αφορούν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στη χειρουργική του καρκίνου, τις φλεγμονώδεις ασθένειες του παχέος εντέρου και του ορθού και τις προηγμένες χειρουργικές τεχνικές.

Πιστεύει σε μια διεπιστημονική, με επίκεντρο τον ασθενή προσέγγιση, για τη διασφάλιση ακριβούς αξιολόγησης, διάγνωσης και εξατομικευμένης θεραπείας, για την υψηλότερη ποιότητα φροντίδας, με τις πιο εξελιγμένες χειρουργικές τεχνικές.

Η Δρ. Πετροπούλου ασχολείται και με παγκόσμιες συνεργασίες: επί του παρόντος, το κέντρο της είναι το μοναδικό Ελληνικό Κέντρο που συμμετέχει στις 2 Ευρωπαϊκές πολυκεντρικές μελέτες (MIRAST/RESET) για τη Ρομποτική Χειρουργική του Παχέος Εντέρου. Σε αυτές συμμετέχουν έμπειροι χειρουργοί σε 40 κέντρα σε όλη την Ευρώπη και θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν τα στοιχεία για τα οφέλη της Ρομποτικής, στις δεξιές κολεκτομές και στις εκτομές του ορθού σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Ειδήσεις σήμερα:

Ισραηλινά τανκς στα περίχωρα της Γάζας – Η εξέλιξη της τελευταίας στιγμής που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο (vid)

Πώς αποχαιρέτησε ο Παναγιώτης Στάθης τον Δημήτρη Καμπουράκη – Η αναφορά στους τσακωμούς και οι ευχές

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις