Ένα παιδί 3,5 ετών που είχε έρθει από την Αγγλία για διακοπές στη Ζάκυνθο πνίγηκε χθες Κυριακή 13/4 σε πισίνα βίλας, στην οποία βρισκόταν για διακοπές με την οικογένεια του.

Ανεξάρτητα από τις συνθήκες αυτής της τραγωδίας με θύμα ένα νήπιο, ο κίνδυνος πνιγμού σε πισίνα και θάλασσα είναι υπαρκτός.

Στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι περίπου 400 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ανάμεσα τους παιδιά και έφηβοι. Η συνεχής επίβλεψη είναι το κλειδί για την πρόληψη λένε οι παιδίατροι. Αρκούν μόλις 2 λεπτά για να πνιγεί ένας άνθρωπος.

Εάν το παιδί είναι μικρό δεν το χάνουμε ούτε στιγμή από τα μάτια μας. Στο 90% των περιπτώσεων πνιγμού οι γονείς είναι κοντά στο παιδί, αλλά όχι δίπλα του.

Στην πισίνα ή τη θάλασσα

-Μη χρησιμοποιείτε μπρατσάκια, γιλέκα και κουλούρες ως υποκατάστατο επίβλεψης.

-Μάθετε στο παιδί σας κολύμβηση όσο πιο νωρίς μπορείτε.

-Τα παιδιά παρασύρονται και παίρνουν ρίσκα από την χαρά και τον ενθουσιασμό τους.

-Μην αφήνεται παιχνίδια μέσα στην πισίνα όταν δεν χρησιμοποιείται γιατί το παιδί μπορεί να θέλει να τα πάρει.

-Το παιδί δεν πρέπει να έχει πρόσβαση στην πισίνα όταν δεν χρησιμοποιείται .

-Πρέπει να έχουν περάσει 3 ώρες μετά το φαγητό για να κολυμπήσει.

-Τα παιδιά κάνουν πολλή φασαρία στη θάλασσα και τις πισίνες. Όταν δεν τα ακούτε πρέπει να δείτε τι συμβαίνει. Ο πνιγμός στα παιδιά είναι αθόρυβος και εκείνη τη στιγμή δεν είναι σε θέση να καλέσουν βοήθεια.

Πνιγμός: Πώς να σώσετε το παιδί σας

Αν το παιδί χάσει τις αισθήσεις του επειδή ήπιε νερό και δεν πήρε αναπνοή για 2 με 3 λεπτά πρέπει αμέσως να καλέσετε σε βοήθεια.

-Ειδοποιήστε ναυαγοσώστη και το ΕΚΑΒ

-Βγάλτε το παιδί από το νερό.

-Ελέγξτε εάν αναπνέει. Βάλτε το αυτί σας στο στόμα και τη μύτη του. Έτσι θα καταλάβετε εάν αισθάνεστε αέρα. Δείτε εάν κινείται το στήθος του.

-Ελέγξτε τον σφυγμό του για 10 δευτερόλεπτα.

-Αν δεν υπάρχει σφυγμός ξεκινήστε τεχνητή αναπνοή.

-Το τοποθετούμε ανάσκελα και κάνουμε θωρακικές συμπιέσεις (καρδιακές μαλάξεις) εναλλάξ με τις τεχνητές αναπνοές μέχρι να φτάσει ιατρική βοήθεια.

Ο πνιγμός αποτελεί ένα από τα πιο συχνά και σοβαρά ατυχήματα στα παιδιά. Ο χρόνος που παραμένει κάτω από το νερό είναι καθοριστικός παράγοντας της έκβασης του γιατί καθορίζει το χρόνο που τα ζωτικά του όργανα παραμένουν χωρίς οξυγόνο. Το θύμα σύμφωνα με τους γιατρούς χάνει τις αισθήσεις του 2 λεπτά μετά την βύθιση στο νερό.

Ειδήσεις σήμερα:

Φόβοι για κλιμάκωση της έντασης μετά τη νύχτα χάους στα Εξάρχεια – “Βλέπουν” οργανωμένο σχέδιο… μπαχαλοποίησης

Πέθανε ο νομπελίστας συγγραφέας Μάριο Βάργκας Γιόσα

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις