Νοσοκομεία: Από τη Δευτέρα και μέσω SMS η αξιολόγηση από τους ασθενείς – Σε ποιες ερωτήσεις θα απαντούν
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο ψηφιακό εργαλείο

«Σας ευχόμαστε περαστικά. Η Υγεία σας, όπως και η γνώμη σας είναι πολύτιμες για το ΕΣΥ. Βοηθήστε μας να το βελτιώσουμε, συμπληρώνοντας ένα σύντομο ερωτηματολόγιο για τη νοσηλείας σας». Αυτό είναι το SMS που θα λαμβάνουν από τη Δευτέρα, οι πολίτες που νοσηλεύτηκαν σε κάποιο από τα 127 νοσοκομεία του ΕΣΥ και με αυτόν τον τρόπο οι ασθενείς θα αποκτούν φωνή.
Πέντε ημέρες μετά το εξιτήριο από δημόσιο νοσοκομείο, ο πολίτης θα λαμβάνει SMS με έναν μοναδικό σύνδεσμο (URL), χωρίς ταυτοποίηση προσωπικών στοιχείων.

Ο σύνδεσμος οδηγεί σε ερωτηματολόγιο στο οποίο ο χρήστης εισάγει τον ΑΜΚΑ του για επιβεβαίωση μέσω ΗΔΙΚΑ ότι έλαβε εξιτήριο.
Εφόσον γίνει ταυτοποίηση, ο ασθενής μπορεί να προχωρήσει στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου – μια διαδικασία που διαρκεί περίπου 3 λεπτά.
Οι απαντήσεις είναι πολλαπλής επιλογής και μπορούν να υποβληθούν μέσα σε διάστημα 7 ημερών από την παραλαβή του SMS.
Προϋπόθεση για την χρήση της ψηφιακής αξιολόγησης είναι η άϋλη συνταγογράφηση η οποία ισχύει στο 99% των συνταγών της επικράτειας σύμφωνα με τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Αξιολόγηση νοσοκομείων: Σε αυτές τις ερωτήσεις θα απαντούν οι πολίτες
Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει 35 ερωτήσεις σε μορφή πολλαπλών επιλογών που αφορούν 8 άξονες, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της νοσηλείας. Ορισμένες από τις ερωτήσεις είναι οι παρακάτω:
-Με ποιον τρόπο έγινε η εισαγωγή σας στο Νοσοκομείο;
Μέσω του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)
Ήταν προγραμματισμένη
– Αν η εισαγωγή σας έγινε μέσω ΤΕΠ, πόσος χρόνος χρειάστηκε να περιμένετε στο ΤΕΠ μέχρι την εισαγωγή σας;
-Κατά τη νοσηλεία σας υποβληθήκατε σε χειρουργική επέμβαση;
Ναι
Όχι
-Πόσες ημέρες μεσολάβησαν από την εισαγωγή σας μέχρι τον προεγχειρητικό έλεγχο;
-Οι διάφοροι επαγγελματίες υγείας που ήταν υπεύθυνοι για τη φροντίδα της υγείας σας συνεργάστηκαν καλά μεταξύ τους για να σας παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα;
-Το νοσηλευτικό προσωπικό που ήταν υπεύθυνο για τη φροντίδα σας ήταν επαρκές (αριθμητικά);
-Οι θεράποντες γιατροί αφιέρωναν αρκετό χρόνο σε εσάς;
-Αν ένα μέλος της οικογένειάς σας ή κάποιο άλλο κοντινό σας πρόσωπο ήθελε να μιλήσει με μέλη του προσωπικού, είχε τη δυνατότητα να το κάνει;
-Πόσο ικανοποιημένος/η ήσασταν από την ποιότητα του φαγητού που σας προσφερόταν;
-Πόσο καθαρός ήταν ο θάλαμος νοσηλείας σας;
-Πόσο καθαροί ήταν οι υπόλοιποι χώροι εκτός του θαλάμου νοσηλείας σας (π.χ. τουαλέτα, διάδρομοι);
-Υπήρχαν διαθέσιμα αντισηπτικά/σαπούνια για την υγιεινή χεριών των ασθενών και των επισκεπτών;
-Σας δόθηκαν προφορικές ή γραπτές οδηγίες από το προσωπικό του νοσοκομείου για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνετε, αφού φύγετε από το νοσοκομείο;
-Λαμβάνοντας υπόψη όλη τη φροντίδα που λάβατε στο νοσοκομείο για την περίπτωσή σας, χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε αριθμό από το 1 ως το 5, πώς θα βαθμολογούσατε τη συνολική σας εμπειρία;
Το σκορ θα βγαίνει κάθε μήνα
«Με αυτό τον τρόπο θα βγάζουμε σκορ για τις υπηρεσίες που παρέχει κάθε κλινική και τα στοιχεία αυτά θα δημοσιοποιούνται για να γινόμαστε καλύτεροι» είπε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά την παρουσίαση του νέου συστήματος αξιολόγησης του ΕΣΥ.
«Δεν μιλάμε για ένα απλό ερωτηματολόγιο αλλά για μια παρέμβαση που επηρεάζει δραστικά την πορεία και τη λειτουργία κάθε νοσοκομείου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, διαμορφώνουμε μια νέα κουλτούρα ευθύνης, λογοδοσίας και συνεχούς βελτίωσης, όπου η φωνή του ασθενούς είναι καθοριστική», είπε ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Στόχος του εργαλείου είναι η ουσιαστική ενσωμάτωση της φωνής του πολίτη στον πυρήνα της λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας — όχι απλώς ως αποδέκτη των υπηρεσιών υγείας, αλλά ως ισότιμου συνομιλητή και ενεργού συμμέτοχου στη διαρκή προσπάθεια για τη βελτίωσή του Ε.Σ.Υ..» επισήμανε η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη.
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις