Η τρίτη δόση του εμβολίου ενάντια στην Covid-19 εξουδετερώνει τη μετάλλαξη Όμικρον, έκαναν γνωστό με κοινή τους ανακοίνωση η Pfizer Inc. και η BioNTech SE.

Στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους κατά της Όμικρον, μετά τις αρχικές τους εργαστηριακές δοκιμές, BioNTech και Pfizer ανέφεραν ότι οι δύο δόσεις του σκευάσματος τους είχαν χαμηλότερη παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων, ωστόσο η τρίτη δόση του εμβολίου τους αύξησε τα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά 25 φορές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η παραγωγή αυτής της ποσότητας εξουδετερωτικών αντισωμάτων είναι του ιδίου επιπέδου με αυτή που παρατηρήθηκε με τις δύο δόσεις του σκευάσματος απέναντι στο αρχικό στέλεχος του ιού και τις μετέπειτα μεταλλάξεις.

Οι δύο εταιρείες, στην ανακοίνωση τους, πρόσθεσαν ότι, εάν χρειαστεί, μπορούν να χορηγήσουν τον –Μάρτιο του 2022– ένα εμβόλιο που θα στοχεύει ειδικά στη μετάλλαξη Όμικρον.

Ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε ότι “είναι σαφές από αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα ότι η προστασία βελτιώνεται με την τρίτη δόση“. Από την πλευρά του, ο CEO της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, σημείωσε ότι “τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι μια τρίτη δόση θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία“.

Μειωμένη η αποτελεσματικότητα των δυο δόσεων του εμβολίου της Pfizer

Το εμβόλιο Pfizer/BioNTech μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής Όμικρον σε σχέση με άλλα στελέχη του κορονοϊού, παρόλα αυτά παρέχει ένα βαθμό προστασίας, σύμφωνα με μια νέα εργαστηριακή νοτιοαφρικανική επιστημονική έρευνα που προσφέρει μια πρώιμη αν και ατελή ανάλυση για το πώς τα εμβόλια αντιμετωπίζουν το νέο στέλεχος.

Οι ερευνητές ανέφεραν “εκτεταμένη αλλά όχι πλήρη” μείωση των αντισωμάτων στην περίπτωση δύο δόσεων του εμβολίου, αλλά η προοπτική προστασίας φαίνεται καλύτερη μετά την τρίτη δόση. Επίσης, τα νέα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν όχι ότι το εμβόλιο δεν είναι ικανό να προστατεύσει από βαριά νόσο και θάνατο, απλώς ότι οι διπλά εμβολιασμένοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν από την Όμικρον από ό,τι με τη Δέλτα. Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν τα ευρήματα κάπως ανησυχητικά, αλλά όχι αιτία πανικού.

Οι επιστήμονες του Αφρικανικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας, σύμφωνα με τους “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς”, τους “Τάιμς της Νέας Υόρκης” και το πρακτορείο Ρόιτερς, πήραν δείγματα πλάσματος αίματος από 12 άτομα που είχαν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech και στη συνέχεια δοκίμασαν εργαστηριακά την ικανότητα του πλάσματος να εξουδετερώνει την Όμικρον. Το εργαστηριακό πείραμα (που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό) βρήκε ότι η λοίμωξη με μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί σε μεγάλη μείωση κατά 41 φορές των αντισωμάτων που μπλοκάρουν τον ιό σε σχέση με το αρχικό “κινεζικό” στέλεχος της Γουχάν.

Επίσης η μετάλλαξη Όμικρον βρέθηκε να διαφεύγει των αντισωμάτων “πολύ περισσότερο” από ό,τι η παραλλαγή Βήτα που προηγουμένως ήταν κυρίαρχη στη Νότια Αφρική. Πάντως ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής ιολογίας ‘Αλεξ Σίγκαλ ανέφερε ότι, παρά την “πολύ σημαντική μείωση” των αντισωμάτων, η Όμικρον δεν διαφεύγει τελείως από το εμβόλιο. “Μολονότι νομίζω πως θα υπάρξουν πολλές λοιμώξεις, δεν είμαι βέβαιος ότι αυτό πρόκειται να μεταφραστεί σε κατάρρευση του συστήματος υγείας. Εκτιμώ ότι η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο”, όπως είπε.

 Πιο θετική ήταν η διαπίστωση ότι όσοι άνθρωποι είχαν προηγουμένως μολυνθεί από Covid-19, πέραν του να έχουν πλήρως εμβολιαστεί, διατηρούσαν “σχετικά υψηλά επίπεδα” προστατευτικών αντισωμάτων. Αυτό, κατά τους ερευνητές, “πιθανώς παρέχει προστασία από σοβαρή νόσηση μετά από λοίμωξη με Όμικρον”. Όπως είπε ο Σίγκαλ, “τα ευρήματα αυτά είναι καλύτερα του αναμενομένου. Όσα περισσότερα αντισώματα έχεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ότι προστατεύεσαι από την Όμικρον”. Διευκρίνισε ότι το εργαστήριο του δεν έκανε το ίδιο πείραμα με πλάσμα αίματος από ανθρώπους τριπλά εμβολιασμένους, επειδή στη νότια Αφρική οι ενισχυτικές δόσεις δεν είναι ακόμη διαθέσιμες.

Ειδήσεις σήμερα:

“Την έπεισε ότι ο καρκίνος θεραπεύεται με σκόρδα και παντζάρια” – “Χείμαρρος” ο σύζυγος θύματος του ψευτογιατρού

Μητσοτάκης σε Πούτιν – “Βαρύνων ο ρόλος της Ρωσίας, περιθώρια βελτίωσης στις σχέσεις των δύο χωρών”

Ο αδελφός του Βασίλη Λεβέντη στο DEBATER – “Έχασε 30 κιλά μέσα στη ΜΕΘ”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις