Κορονοϊός: Λίγα είναι γνωστά για τον ρόλο της διατροφής στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Σε κάθε περίπτωση, η καλή διατροφή είναι απαραίτητη στη διατήρηση ενός δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο είναι η “ασπίδα” μας σε κάθε ιό και ασθένεια, ωστόσο δε γνωρίζουμε πολλά για το αν υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που βοηθούν ειδικά στην αντιμετώπιση του νέου αυτού ιού που έχει αναστατώσει τη ζωή μας.

Έως τώρα γνωρίζουμε ότι οι μεταβολικές διαταραχές, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 συνδέονται με υψηλό κίνδυνο νόσησης από κορονοϊό. Τώρα έρχεται μια νέα μελέτη του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης σε συνεργασία με το Κing’s College του Λονδίνου και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση “Gut” και έδειξε ότι άτομα των οποίων η διατροφή βασιζόταν κυρίως σε τροφές φυτικής προέλευσης αντιμετώπιζαν μειωμένο κίνδυνο τόσο για νόσησης από τον ιό.

Η λύση “κρύβεται” στις φυτικές ίνες

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα άτομα που κατανάλωναν τροφές φυτικής προέλευσης, αντιμετώπιζαν 9% μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από κορονοϊό και 41% χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από αυτόν συγκριτικά με άτομα που δεν κατανάλωναν τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

“Παρότι δεν μπορούμε παρά να τονίζουμε συνεχώς τη σημασία του εμβολιασμού και της χρήσης μάσκας σε χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός, η μελέτη μας μαρτυρεί ότι ο πληθυσμός θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο να προσβληθεί από τον ιό ή να έχει κακή έκβαση σε περίπτωση νόσησης αν προσέχει συγχρόνως και τη διατροφή του”, είπε ο Αντριου Τσαν, γαστρεντερολόγος και επικεφαλής του Τμήματος Κλινικής και Μεταφραστικής Επιδημιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Η έρευνα έδειξε ότι ότι σχεδόν το ένα τρίτο των κρουσμάτων θα μπορούσαν να προληφθούν αν απαλειφόταν ένας από τους δύο παράγοντες: η κακή διατροφή ή κοινωνικο-οικονομική στέρηση”, είπε ο δρ Μερίνο, επιεφαλής της έρευνας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, θα μπορούσαν να σχεδιαστούν πλάνα βελτίωσης της πρόσβασης του πληθυσμού σε υγιεινές τροφές και έτσι θα μειωθεί το τεράστιο κόστος της πανδημίας με μειωση των θανάτων αλλά και λιγότερη πίεση στα συστήματα υγείας.

Όπως προειδοποίησε ο δρ Μερίνο, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι μια έκκληση προς τις κυβερνήσεις και τους αρμόδιους οργανισμούς να προωθήσουν την υγιεινή διατροφή και την ευζωία του πληθυσμού με σωστές πολιτικές. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να χάσουμε δεκαετίες οικονομικής ανάπτυξης και να αντιμετωπίσουμε σημαντική αύξηση στις ανισότητες στη καλή υγεία.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις